V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

kolon analizi hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mhmt_ali
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mhmt_ali

Etkin Üye
Yapmış olduğum projede analiz yaptıktan sonra kolon bilgilerini kontrol ederken resimde görüldüğü gibi kolon adlarının önünde (Z) uyarısı gördüm uyarıyı kaldırmak için ne yapabilirim. yardımcı olursanız sevınırım.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız9.jpg
    Adsız9.jpg
    520.4 KB · Görüntüleme: 4,551
temel yüksekliğini artırmak her zaman sonuç vermeyebilir, ya da kurtaran yükseklik ciddi mali problemlere yol açabilir :) bunun yerine zımbalama sorunu olan kolonların alt uçlarına (mimari modda) kolon başlığı ekleyebilirsin mesela ancak bunların detay çizimlerine yansıması olmayacaktır, bunu elle çizerek uygulayabilirsin.
 
mhmt_ali":1879smol' Alıntı:
Yapmış olduğum projede analiz yaptıktan sonra kolon bilgilerini kontrol ederken resimde görüldüğü gibi kolon adlarının önünde (Z) uyarısı gördüm uyarıyı kaldırmak için ne yapabilirim. yardımcı olursanız sevınırım.

kesinlikle kolon başlıgı çizmek sadece o bölgedeki sıkıntıyı çözmüş gibi sizi yanıltabilir. zımbalama kontrolunu otomatik atayan bir programda üzerin bir kat daha donatı atmış gibi olursunuz. radye temel donatıları penceresini açtıgınızda yanında zımbalama kontrolunu görebilirsiniz. Z işareti gördüğünüz kolonlarda zaten ilave zımbalama donatısı atıldıgını görürsünüz. ancak muhtemelen sizin temel yüksekliğiniz 70-80 cm olmalı. bu yüksekliği artırmakla beraber kolon sonuç tablosunda gördüğünüz nd değerini 250-300 e düşürene kadar kolon boyutunu artırmalısınız. bu hatayı vermesinin sebebi açıklıklarınız biraz fazla oldugu için o bölgeye kat yüklerinin aşırı yüklenmesinden kaynaklanıyor ve kolon ebatıda küçük geldiği için etkidiği noktada kütlenin toplam yükünü karşılayamayan temel zımbalamaya karşı sizi uyarıyor. ancak bu hatayı sadece temel yüksekliğini artırmakla kırmızı renkte görünen Z işareti gitmiş olur ama tam güvenlik sağlamaz. 7-8 m yi bulan açıklıklarda ve döşeme yüklerini fazla girmişseniz bu sıkıntıyla karşılaşmanız normal. projeyi ekleyebilirseniz daha çok yardımcı olabiliriz
 
sorunun çözümü olarak ;
1. nervür döşeme yükünün 0.5 ten fazla olup olmadıgını kontrol edin.
2. kiriş yüklerini kontrol edin

bunlarda bir sıkıntı olmadıgına kanaat getirdikten sonra
3. temel yüksekliğiniz minimum 80 cm olmalıdır.
4. sizin projeniz için temel ampatmanlarınız kolondan sonra dışarıya en az 100 cm çıkmalıdır. açıklıgın fazla oldugu ve konsol taşıyan kolonlarda 150 cm yi geçebilir.
sizin yaşadıgınız problem bina yükünün etkidiği taban alanının toplam yükü karşılayamaması. bunun çözümü ise temel taban oturumunu genişletmektir.

aşagıda 10 katlı binanın temel yüksekliği 50 cm ampatmanı 40-50 cm oldugu halde sizin gibi Z hatası veriyor ve zımbalama kontrolune bakın
 
Geri
Üst