Projenizde zeminkat s8, s10 , s11 kolonlarında kesme güvenliği ve donatı yetersiz sorunu için bu kolonları silip 1. kattaki aynı kolonları semin kata kopyalayınız. zemin taşıma gücü yetersiz için y yönündeki (dik) betonarme hesap aksını sağdaki perdenin dışından 810.cm solda olşturunuz. (maks.merhaba, yanlızca zemin katın merdiven tarafındaki kolonlarda kesme güvenliği hatası veriyor, kolon boyutlarını ve donatıyı arttırınca bu sefer tüm katlarda hata veriyor, kolonu kesitini çok fazla arttıramıyorum, yardım eder misiniz?
Merhaba. Projenizde zemin katta S08, S09 ve S10 kolonları seçili kalmış. Onların seçili durumunu kaldırınız başta. Tekrar analiz yapsanız da Ve değerleri Vr değerlerinden yüksek. Bu yüzden taşıyıcı sistemde değişikliğe gidilebilir, kesitler arttırılabilir veya beton sınıfı arttırılabilir. Aksi halde etriye çapı arttırmak ve etriye aralıklarını azaltmak çare değildir.merhaba, yanlızca zemin katın merdiven tarafındaki kolonlarda kesme güvenliği hatası veriyor, kolon boyutlarını ve donatıyı arttırınca bu sefer tüm katlarda hata veriyor, kolonu kesitini çok fazla arttıramıyorum, yardım eder misiniz?
Merhaba. Şimdi de modelinizi inceledim. P01 ve P05 perdelerinin grup ismi verilmemiş. Bunlara her katta ortak grup ismi verilmelidir. Bence modelinizi teknik desteğe yollayıp program yetkililerinden yardım almalısınız.merhaba, yanlızca zemin katın merdiven tarafındaki kolonlarda kesme güvenliği hatası veriyor, kolon boyutlarını ve donatıyı arttırınca bu sefer tüm katlarda hata veriyor, kolonu kesitini çok fazla arttıramıyorum, yardım eder misiniz?
merhaba;merhaba, yanlızca zemin katın merdiven tarafındaki kolonlarda kesme güvenliği hatası veriyor, kolon boyutlarını ve donatıyı arttırınca bu sefer tüm katlarda hata veriyor, kolonu kesitini çok fazla arttıramıyorum, yardım eder misiniz?
PRojede duvar imalatı var ama ben duvarı en son ekliyorum, bulunduğum şehirde merdivenleri idacad de moddeleme gereği duymuyoruz mimari projeye uygun autocad de hazır ekliyoruz. Ama eğer merdiven yükünü idacad de çizgisel yük olarak yüklemekten bahsediyorsanız bubilmiyorum. asansör ile alakalı söylediğiniz şeyi de yapmaya çalışıcam. podrum perdelere de toprak itkisini 1 yaptım. son olarak en başta söylediğiniz taşıyıcı sistemdeki değişikliğide yapmam çok zor bu mimari proje ancak bunu yapabildim.Merhaba. Projenizde zemin katta S08, S09 ve S10 kolonları seçili kalmış. Onların seçili durumunu kaldırınız başta. Tekrar analiz yapsanız da Ve değerleri Vr değerlerinden yüksek. Bu yüzden taşıyıcı sistemde değişikliğe gidilebilir, kesitler arttırılabilir veya beton sınıfı arttırılabilir. Aksi halde etriye çapı arttırmak ve etriye aralıklarını azaltmak çare değildir.
Temel basıncı sorununu çözmek için de ampatman yapma dışında
Projenizde ilgili bir şeyler sormak ve belirtmek istiyorum:
Temel üstünde herhangi bir duvar imalatı yok mu?
Çünkü radye çizgisel yükü hiçbir yerde girilmemiş veya hareketli yük attırılmamış.
Ayrıca binada merdiven modellenmemiş. Bu binada merdiven yok mu?Boşluk etrafı kirişlerde ve döşemelerde yük kontrolü yaptığımda merdiven yüklerinin olmadığını gördüm.
Bu binada asansör varsa asansör yükü veya yükleri makaranın olduğu yere verilmelidir. Ben açıkçası frenleme etkileri göz önünde bulundurarak zati yükü 2.5 ile çarpıp bağlı olduğu döşemeye çizgisel yük olarak veriyorum. Bu benim tercihimdir. Daha doğru yaklaşım veya yaklaşımlar olabilir.
Versiyon 10.94'te analiz yapıyorsanız bodrum perdelerine gelen toprak etkilerini hem zati durum hem de deprem etkileri verilmelidir.
İyi çalışmalar dilerim.
teşekkür ederim yapmaya çalışıcammerhaba;
+1.15 kotunda tanımladığınız döşemeyi bodrum kattaki döşeme-kolon ve perdelere kot vererek bodrum katta oluşturunuz. üst üste 2 adet döşemeniz var ve arası zaten kullanılamaz. söylediğim gibi tanımladığınızda sorununuz çözülecek.
tanımlama işlemi sırasında ilgili 3 kolonu hem bodrum kat hem de zemin katta kısa kolon olarak işaretleyiniz.
ayrıca projenizde küçük açılı olarak hatalı tanımlanmış birçok eleman var bunları da düzenleyiniz.
grup perde tanımlamayı unutmayınız.
Saygılarım
bunları da denemeye çalışıcam inşallah halledebilirim hepsine bakıcamProjenizde zeminkat s8, s10 , s11 kolonlarında kesme güvenliği ve donatı yetersiz sorunu için bu kolonları silip 1. kattaki aynı kolonları semin kata kopyalayınız. zemin taşıma gücü yetersiz için y yönündeki (dik) betonarme hesap aksını sağdaki perdenin dışından 810.cm solda olşturunuz. (maks.
taban basıncı 20.08) çıkar). radye kalınlığını 85 cm donatı çapını fii 20 (projenizden 2 ton fazla metraj çıkar) pursantaj parametrelerini 0.00175 , donatı aralığını 25cm seçiniz. (bodrum katta donatısı fazla olan kolonlar var. yapacak bir şey yok)
merhaba, yanlızca zemin katın merdiven tarafındaki kolonlarda kesme güvenliği hatası veriyor, kolon boyutlarını ve donatıyı arttırınca bu sefer tüm katlarda hata veriyor, kolonu kesitini çok fazla arttıramıyorum, yardım eder misiniz?
Bu gün gönderdiğiniz dosyada da foruma eklediğiniz ilk dosyadaki aynı sorunlar gözüküyor. Posta adresinizi gönderiniz, projeyi adresine gödereyim diye yazmıştım. Foruma eklemek istemiyorum. Posta adresni gönderirseniz çözümlü dosyayı adresinize göndereyim sözüm doğrudur.Mislina hanım bu iş iyice karıştı. E-posta adresinizi gönderiniz, projeyi adresinize göndereyim. (Adresim: apaydinsayim1@gmail.com)
Yani bina üzerinde merdiven varsa kirişe mesnetleniyorsa kirişe döşemeye mesnetleniyorsa döşemeye çizgisel yük olarak aktarılır. Yani merdiven dediğiniz olay betonarme bir yapı üzerindeki zati ve hareketli yük ihmal edilecek kadar düzeyde olmuyor. Eke program dışı el hesabı için "BAmerdivenler(2020)" isimli doküman koydum. Temelde ve son katta merdivenin yarısı ara katlarda tamamı alınıyor (merdiven yukarı veya aşağıya devam ediyor). Merdiven ve asansör yüksüz olmaz bina.PRojede duvar imalatı var ama ben duvarı en son ekliyorum, bulunduğum şehirde merdivenleri idacad de moddeleme gereği duymuyoruz mimari projeye uygun autocad de hazır ekliyoruz. Ama eğer merdiven yükünü idacad de çizgisel yük olarak yüklemekten bahsediyorsanız bubilmiyorum. asansör ile alakalı söylediğiniz şeyi de yapmaya çalışıcam. podrum perdelere de toprak itkisini 1 yaptım. son olarak en başta söylediğiniz taşıyıcı sistemdeki değişikliğide yapmam çok zor bu mimari proje ancak bunu yapabildim.
adresinize mail attım aslında görmediniz sanırım buraya da yazayım aselyildirim24@gmail.comBu gün gönderdiğiniz dosyada da foruma eklediğiniz ilk dosyadaki aynı sorunlar gözüküyor. Posta adresinizi gönderiniz, projeyi adresine gödereyim diye yazmıştım. Foruma eklemek istemiyorum. Posta adresni gönderirseniz çözümlü dosyayı adresinize göndereyim sözüm doğrudur.
çok teşekkür ederim bu çok açıklayıcı bir bilgi oldu ve evet 10.94 benimki, idacad eğitimim için statatiğini kendim yapmaya çalıştığım bir proje bu. zemin etüt raporları elimde yok bu yüzden toprak itkisini 1 yaptım. eklediğiniz dosyaya ve linke de bakıcam.Yani bina üzerinde merdiven varsa kirişe mesnetleniyorsa kirişe döşemeye mesnetleniyorsa döşemeye çizgisel yük olarak aktarılır. Yani merdiven dediğiniz olay betonarme bir yapı üzerindeki zati ve hareketli yük ihmal edilecek kadar düzeyde olmuyor. Eke program dışı el hesabı için "BAmerdivenler(2020)" isimli doküman koydum. Temelde ve son katta merdivenin yarısı ara katlarda tamamı alınıyor (merdiven yukarı veya aşağıya devam ediyor). Merdiven ve asansör yüksüz olmaz bina.
Toprak etkilerini neye göre 1 t/m2 aldığınızı bilmiyorum umarım yönetmelikteki sayfa 353'te belirtilen "16.11. BİNALARIN BODRUM PERDELERİNE ETKİYEN STATİK VE DİNAMİK ZEMİN BASINÇLARI" bölümünden umarım haberiniz vardır. Ayrıca tek yükleme olmaz hem statik durum hem dinamik durum ele alınır. Yalnız V10.94 kullanıyorsanız yükleri tanımlayıp kombinasyonlara girmelisiniz. Bu konuda forumdakiBu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.bu sayfayı inceleyin.
Diğer sorunların çözümünde size kolaylıklar dilerim.