V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

kolon donatı yetersizliği

Ekran görüntüsü 2025-04-12 214545.png

şekilde zemin kattaki kolonlar için donatı yeterli ancak 1. ve 2. katlarda donatı yetersiz hatası alıyorum. sorum şu; 1. ve 2. kattaki kolonlarda donatı artırırken zemin kattaki kolonda da donatısı üzerinde aynı oranda oynama yapmam gerekiyor mu? yani bir kolon tüm katlar boyunca aynı donatıya sahip olmak zorunda mı?

bir de buna ek olarak genel bir sorum daha var,

bir yapıda kolon, kiriş ve döşeme donatı yerleşimi nasıl olmalı? bizler bunlar üzerinde oynama yaparken neleri dikkate almalıyız? bir elemanda donatı yetersiz dediğinde nereye nasıl ekleme yapmam gerektiğini nasıl anlayacağım? bununla ilgili detaylı bilgiyi nerden bulabilirim?

1) fiber modelini seçiniz. 2) donatı yetersiz ilk akla gelen sayıca yetersiz anlamına da gelse öyle değil. örneğin 35x60 kolonda normalde donatı sayısı 35x 60=2100cm2x 0.01= 21 cm2 gerekli donatı alanı bu da yaklaşık 22cm2 /1.54 (1adet 14 lük demirin kesit alanıdır)= 22/1.54=14 adet 14 lük
olması gerekirken , projede donatı yetersiz dediği 35x 60 kesitli kolonda 26 adet kolon çıkmıştır. önce fiber modeli seçiniz düzelmezse 1. ve 2 .katlardaki donatı yetersiz kolonları silip zemin kattaki yeterli kolonu 1.2. katlara kopyalayıp analiz yapınız ,yine düzelmez ise, 1.2 katan silip, zemin
kattakinin kesitini büyütüp 1. 2. kata kopyalayıp analiz yapınız. kirişlerde donatı yetersiz yine fiber modeli seçiniz, kirişi silip yeniden modelleyiniz. yine de olmazsa kesiti büyültünüz. cami projenizi indirdim demo yazılım kullanmışsınız açılmadı.

yukarıdaki metni snr-ozg kullanıcı öneri olarak yazmıştım. ekli dosya forumdan yardım talebinde bulunulmuş dosya olup, 35x60 kesitli kolonda

normalde 14 adet 14lük olması gerekirken 26 adet 14lük donatı vardır. 8yukarıda yazdığım gibi)

Ekli dosyalar

1) fiber modelini seçiniz. 2) donatı yetersiz ilk akla gelen sayıca yetersiz anlamına da gelse öyle değil. örneğin 35x60 kolonda normalde donatı sayısı 35x 60=2100cm2x 0.01= 21 cm2 gerekli donatı alanı bu da yaklaşık 22cm2 /1.54 (1adet 14 lük demirin kesit alanıdır)= 22/1.54=14 adet 14 lük
olması gerekirken , projede donatı yetersiz dediği 35x 60 kesitli kolonda 26 adet kolon çıkmıştır. önce fiber modeli seçiniz düzelmezse 1. ve 2 .katlardaki donatı yetersiz kolonları silip zemin kattaki yeterli kolonu 1.2. katlara kopyalayıp analiz yapınız ,yine düzelmez ise, 1.2 katan silip, zemin
kattakinin kesitini büyütüp 1. 2. kata kopyalayıp analiz yapınız. kirişlerde donatı yetersiz yine fiber modeli seçiniz, kirişi silip yeniden modelleyiniz. yine de olmazsa kesiti büyültünüz. cami projenizi indirdim demo yazılım kullanmışsınız açılmadı.

Geri