Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Kolon Enine Donatı Koşulları

yakupkaplan

Yeni Üye
Sitenizde Kolon Enine Donatı Örnek Hesabı var. Hesaba baktığım da bk değerinin nasıl bulunduğunu anlayamadım. Kolon 80*30 boyutlarında 80 olan yönde bk değeri belli sayılar ile bulunuyor bu sayılar nereden gelmekte? ve 30 boyut tarafta neden hesaba katılmadı ?
Ekran Alıntısı.PNG

Kolon Boyuna Donatı Kontrolleri yazınıza baktığımda

7.3.2.2’ maddesinde belirtilen toplam boyuna donatı %6’yı aşılmaması koşulu, her bir kolonun kendisi için, değerin yarısı(%3) kabul edilerek, toplamda %6 olacak şekilde kontrol yapılır. Boyuna donatı oranı %3 aşıldığında kolon boyutlarının attırılması talep edilir.

Her bir kolon için:

As >= 0.01 Ac

As <= 0.03 Ac

Bindirme ekleri için böyle yazmakta bunun tam mantığını anlamadım. Yani %6 toplam koşulunun nasıl oluştuğu tam olarak anlayamadım.

Kolonlarda boyuna donatı alanı, brüt kesitin %1’inden az, %4’ünden daha büyük olmayacaktır koşulu otomatik kontrol edilir ve uygulanır ibaresi bulunuyor burada maksimum donatı alanı %4 koşulu var ama biz bindirme bölgesinde %3 yapıyoruz mantık olarak da bindirme yapılmayan kolonda yok bu koşulda o zaman maksimum %3 olarak baz mı almalıyız ?

Son düzenleme:
Sitenizde Kolon Enine Donatı Örnek Hesabı var. Hesaba baktığım da bk değerinin nasıl bulunduğunu anlayamadım. Kolon 80*30 boyutlarında 80 olan yönde bk değeri belli sayılar ile bulunuyor bu sayılar nereden gelmekte? ve 30 boyut tarafta neden hesaba katılmadı ?

bk değeri TBDY 'de de tarif edildiği üzere etriyelerin merkezleri arasındaki mesafedir. Diğer sayılar donatı çapları ve paspayı değeridir. Bu değerler dikkate alınarak bk değeri hesaplanır.
bk=80-2*(5-0,8-0,5)=72.6 cm işleminde 80 cm değeri kolonun ilgili kesme kuvveti yönüne dik olan boyutu, 5 cm değeri paspayı, 0.5 değeri etriye çapının yarısı (etriye çapı 1cm), 0.8 değeri de boyuna donatı çapının yarısı olarak hesaplanmaktadır.

not: bu örnekte boyuna donatı çapı 14 mm (1.4 cm) gösterilmiş ancak örnekte boyuna donatı çapının yarısı sehven 0.8 cm yazılmış. Bu durum kontrol edilerek düzeltilecektir

ideCAD statik içerisinde her iki yönde enine donatı oranı, kesme kuvveti kontrolü ve minimum enine donatı oranı kontrolü yapılır. Bu örnekte yalnızca bir yön yazılmış sadece. Projenizde aldığınız raporlarda her iki yönde de kontrol yapıldığını rahatlıkla görebilirsiniz. Ek olarak örneği de daha detaylı olacak şekilde güncellemek için gerekli notu aldım.

1696431146452.png

7.3.2.2’ maddesinde belirtilen toplam boyuna donatı %6’yı aşılmaması koşulu, her bir kolonun kendisi için, değerin yarısı(%3) kabul edilerek, toplamda %6 olacak şekilde kontrol yapılır. boyuna donatı oranı %3 aşıldığında kolon boyutlarının attırılması talep edilir.

7.3.2.1 maddesinde boyuna donatı oranının maksimum %4 olması istenir. Ancak 7.3.2.2 de belirtildiği gibi bindirme ek yapılan bölümlerde ise toplam boyuna donatı oranının %6 'yı geçmemesi gerektiği belirtilir. Kolonlarda bindirme eki ortada yapıldığından ötürü pratikte üst ve alt donatıların aynı olduğu kabulünden ötürü %3 donatı oranı maksimum kabul edilebilir. Bu sebeple kolon boyutlarının artırılması talep ediliyor olabilir. İki boyuna donatıların hepsi orta noktada toplamda %6 oluşturacağı için talep edilen maksimum donatı oranı pratik olarak %3 kabul edilebilir.

1696431746243.png

kolonlarda boyuna donatı alanı, brüt kesitin %1’inden az, %4’ünden daha büyük olmayacaktır koşulu otomatik kontrol edilir ve uygulanır ibaresi bulunuyor burada maksimum donatı alanı %4 koşulu var ama biz bindirme bölgesinde %3 yapıyoruz mantık olarak da bindirme yapılmayan kolonda yok bu koşulda o zaman maksimum %3 olarak baz mı almalıyız ?

TBDY 'nin söylediği durumu ve pratikte uygulanan durumu dikkate aldığınızda %3 lük maksimum donatıyı baz alabilirsiniz.

Saygılarımla...

Oğuzcan bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bk değeri için anlamadığım bazı yerler var bk değerinde 5 cm pas payı demişsiniz ama örnekte net beton örtüsü 3,5 cm yazıyor net beton örtüsü de pas payı olarak geçmiyor mu ? Siz burada beton örtüsü 5 cm olarak kast ettiyseniz neden boyuna donatı ile etriye çaplarını çıkardık sonuç olarak tbdy 2018 şekil 7.3 de bk ölçüsü etriye kolundan diğer etriye koluna kadar göstermekte bu yüzden brüt olan kesitimiz 80 olduğundan pas paylarını çıkarmamız yeterli değil midir ?
111.png

Son olarak Etriyeli kolonlarda Nd > 0.20 Ac fck (basınç) olması durumunda sarılma bölgelerindeki minimum toplam enine donatı alanı, Denk.(7.1)’de verilen koşulların elverişsiz olanını sağlayacak şekilde hesaplanacaktır. Bu hesapta kolonun çekirdek boyutu bk , her iki doğrultu için ayrı ayrı gözönüne alınacaktır. Bu koşulda 0.3 başlayan denklem uzun kesit 0,075 olan denklem ise kısa kesitte hesaplanacak diye yorumlamak doğru olur mu ?

e997f01e-983b-46c9-afee-8f644c2591c1.png

Oğuzcan bey, bir proje raporunda bunun hakkında değerlere baktım ve şöyle bir sonuca vardım.

Kolon boyutlları : 35/70
Net beton örtümüz : 2,5 cm
Etriye çapımız Ø8

bk değerimizi bu alttaki rapora göre şöyle buldum.

bk= 35-2*(2,5+0,4) = 29,2
bk= 70-2*(2,5+0,4) = 64,2

Bu sonuçlara dayanaraktan sizin sitenizde paylaştığınız Kolon Enine Donatı Örnek Hesabı şöyle olması gerekiyordu

Kolon boyutları : 80/30
net beton örtüsü : 3,5 cm
Etriye çapımız Ø10

bk değeri ;

bk= 80-2*(3,5+0,5) = 72 olması gerekiyor..

Buradaki farkın nedeni nedir ? ve denk.(7.1) iki farklı denklem hangi durumlarda kullanılmakta onu anlayamadım.

fd.PNG

Bu projeyi .cde formatında gönderir misiniz? Diğer sorularınıza da bu projeye vereceğim cevapla birlikte cevap vereceğim.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla..

aaa olan arkadaşımın çizdiği bir projeydi o projenin raporunu bakarak bu kanıya varmıştım. Kendi kendime çizdiğim proje de bbb olan ama o projede dediğim olay olmuyor. Birde çizdiğim proje için eleştiresel olarak eksiklerimi de söyler misiniz ?

Ekli dosyalar

• bbb.cde
    bbb.cde
    11.6 MB · Görüntüleme: 2
Oğuzcan bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bk değeri için anlamadığım bazı yerler var bk değerinde 5 cm pas payı demişsiniz ama örnekte net beton örtüsü 3,5 cm yazıyor net beton örtüsü de pas payı olarak geçmiyor mu ? Siz burada beton örtüsü 5 cm olarak kast ettiyseniz neden boyuna donatı ile etriye çaplarını çıkardık sonuç olarak tbdy 2018 şekil 7.3 de bk ölçüsü etriye kolundan diğer etriye koluna kadar göstermekte bu yüzden brüt olan kesitimiz 80 olduğundan pas paylarını çıkarmamız yeterli değil midir ?

Net beton örtüsü değeri hesaplanmış bir değer. Ancak burada dikkate alınması gereken ve kullanıcı tanımlı girilen değer paspayı değeridir. Bu değer de boyuna donatı merkezinin kolon dış yüzeyine olan mesafesidir. Net beton örtüsü 'nün paspayı olarak geçtiği yerler var ancak programda beton örtüsü değeri aşağıda gösterdiğim parametre ile belirlenmektedir. bk değeri de buradan alınan ve elemanlara tanımlanan donatılar ile yukarıdaki cevapta gönderdiğim gibi hesaplanır.

1696514295001.png

Şekil 7.3 hassas çizilmiş bir şekil değildir. Bu sebeple yönetmelikte yazan tanıma göre bk değeri hesaplanır. Aşağıda detaylı bir şekilde bk değerini göstermeye çalıştım.

1696514886089.png

Siz burada beton örtüsü 5 cm olarak kast ettiyseniz neden boyuna donatı ile etriye çaplarını çıkardık sonuç olarak tbdy 2018 şekil 7.3 de bk ölçüsü etriye kolundan diğer etriye koluna kadar göstermekte bu yüzden brüt olan kesitimiz 80 olduğundan pas paylarını çıkarmamız yeterli değil midir ?

bk değeri tbdy 'de de tarif edildiği üzere etriyelerin merkezleri (eksenleri) arasındaki mesafedir. Yukarıdaki cevabımda gösterdiğim resim TBDY 'den alınmadır. Aynısını buraya yapıştırıyorum. programa girilen parametre boyuna donatının kolonun dış kenarına olan mesafe olduğundan bu değer kullanılarak bk hesaplanır.

1696514448428.png

bk değerimizi bu alttaki rapora göre şöyle buldum.

bk= 35-2*(2,5+0,4) = 29,2
bk= 70-2*(2,5+0,4) = 64,2

Bu sonuçlara dayanaraktan sizin sitenizde paylaştığınız Kolon Enine Donatı Örnek Hesabı şöyle olması gerekiyordu

Kolon boyutları : 80/30
net beton örtüsü : 3,5 cm
Etriye çapımız Ø10

bk değeri ;

bk= 80-2*(3,5+0,5) = 72 olması gerekiyor..

Buradaki farkın nedeni nedir ?

aaa.cde olan projeniz için S401 kolonunda gerekli hesabı aşağıda gönderiyorum.
Bu projede kolon parametrelerinde paspayı 4 cm olarak tanımlanmış.
Boyuna donatı çapı 14 mm ve enine donatı çapı 8 mm olarak girilmiş.
Bu durumda bk mesafesini geometriden hesaplarsak

350 - 2*(40-7-4) = 292 mm [tüm birimler mm olarak yazıldı] olarak buluruz ki bu da raporla birebir aynı sonuçtur. Yukarıdaki hesapta net beton örtüsü 35 mm alınmış ki hatalı olan hesap bu. Net beton örtüsü (etriyenin en dışından kolon kenarına olan mesafe) 40 - 7 - 8 =25 mm olarak alınmalıdır. Bu şekilde yapıldığında aynı sonuçlar zaten bulunacaktır.

1696514295001.png

denk.(7.1) iki farklı denklem hangi durumlarda kullanılmakta onu anlayamadım.

Her durumda denklem 7.1 'de tanımlanan iki denklem de kullanılır. Bu koşullar tercih olarak değil koşul olarak belirtilir. Ash değerinin bu iki denklemi de sağlaması gerekir. ideCAD statik içerisinde de bu iki değere göre kontrol yapılır ve raporda da en olumsuz olan yazılır.

1696515456609.png

aaa olan arkadaşımın çizdiği bir projeydi o projenin raporunu bakarak bu kanıya varmıştım. kendi kendime çizdiğim proje de bbb olan ama o projede dediğim olay olmuyor. birde çizdiğim proje için eleştiresel olarak eksiklerimi de söyler misiniz ?

Farklı olmasının sebebi parametrelerden bir tanesini elle hesaplarken farklı olanı almanız. Bizim de ısrarla projeleri istememizin sebebi de bu.
Projenizde tanımlama hatalarını "geometri kontrolü" yaparak da görebilirsiniz.

Saygılarımla...

Oğuzcan bey yazılarınız çok açıklayıcı olmuş bundan dolayı teşekkürler. Tek anlamadığım aaa.cde projede beton örtüsü 4cm raporda ise net beton örtüsü 2.5 cm yazarken sizin hesaplamanıza göre S4401 kolonum 40/60 etriye ø10 bk değeri hesabını anladım ama net beton örtüsünü projede kolon çizimlerinde de ölçtüğümde 2.5 cm olarak gözükmekte ama sizin diğer hesabınıza göre neden tutmuyor. Net beton örtüsü hesabını mantık olarak dediğinizi anladım ama hesaplamada tam olarak projenin neresinde hata yapılarak bu sonuca varıldığını anlamadım.
net beton.PNG
Net beton örtüsü (etriyenin en dışından kolon kenarına olan mesafe)
40mm(betonörtüsü) 7mm (14mm boyuna donatı yarısı) 10mm (etriye çapı) 40-7-10=23 mm çıkmakta projede ve çizimlerde 2.5 olarak görünüyor hesap da bunun nedeni tam olarak anlamadım.
aaa.cde olan projeniz için S401 kolonunda gerekli hesabı aşağıda gönderiyorum.
Bu projede kolon parametrelerinde paspayı 4 cm olarak tanımlanmış.
Boyuna donatı çapı 14 mm ve enine donatı çapı 8 mm olarak girilmiş.
Bu durumda bk mesafesini geometriden hesaplarsak

350 - 2*(40-7-4) = 292 mm [tüm birimler mm olarak yazıldı] olarak buluruz ki bu da raporla birebir aynı sonuçtur. Yukarıdaki hesapta net beton örtüsü 35 mm alınmış ki hatalı olan hesap bu. Net beton örtüsü (etriyenin en dışından kolon kenarına olan mesafe) 40 - 7 - 8 =25 mm olarak alınmalıdır. Bu şekilde yapıldığında aynı sonuçlar zaten bulunacaktır.

Saygılarımla...

Yukarıdaki cevabımda belirttiğim gibi bk hesabında net beton örtüsü değeri değil, programda tanımlanan beton örtüsü (paspayı) değeri ile donatı çapları kullanılmaktadır. Net beton örtüsü değeri hesaplanırken tanımlanan paspayı değeri ile birlikte boyuna donatı çapı 14 lük ve etriye çapı 8 'lik olarak dikkate alınır. Ancak bu konu ile ilgili gerekli notu aldım.

Saygılarımla...

Geri