Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

Kolon Kesme Güvenliğinde Momentler hakkında

yasintan54

Etkin Üye
Herkese merhabalar kolonlarda kesme güvenliğine baktığımda kolonun alt ucundaki momenti (Mha) neden Ex' kombinasyonundaki değeri alıyor. Oysaki G+Q+Ex+0,3Ey+0,3Ez kombinasyonunda daha yüksek bir değer var. Neden böyle bir durum var. Yardımcı olurmusunuz.


1715358680970.png
 
Bu kontrol TBDY 7.3.7 'de belirtilen kolonların kesme güvenliği kontrolüdür. Dolayısıyla nihai durumda kolonların kesme dayanımı ile ilgili değerler bulunmaktadır. Bu konuda yanılgıya düşmenizin sebebi şu. Burada kolonların tasarım kesme kuvveti değerini en yüksek olduğu durum gözönüne alınıyor. Tüm durumlara göre 7.3.7 'ye göre kontrol yapılıyor ama kolon tasarım kesme kuvvetini en olumsuz veren koşula göre kesme kuvveti oluşuyor. Mha ve Mhü değerleri kolon tasarım kesme kuvvetini bulmak için kullanılan ara değerler. Dolayısıyla bu değerlerin büyük veya küçük olması durumuna değil kolon tasarım kesme kuvvetinin büyük olan değerinin gözönüne alınması gerekiyor. Onlar sadece oran belirlemek için kullanılan ara değerler.

Kolonların eğilme dayanımı ve eğilme tasarımı başka bölümlerde ayrıca kontrol edilmektedir.

Denklem 7.5 'te ve devamındaki yazıda görüldüğü üzere Ve = (Ma + Mü) / ln değeri ile düşey yükler ve D ile arttırılmış depremden hesaplanan kesme kuvvetlerinden küçük olan kolonlarda tasarım kesme kuvveti olarak kullanılıyor.

Denklem 7.5 'te Ma ve Mü değerlerini bulmak için de Şekil 7.5 'te belirtilen tablo kullanılıyor. Burada bakıldığı zaman Mha ve Mhü değerleri Mü hesabının içinde kullanılıyor. Mp değeri { Mhü(i) / (Mhü(i)+Mha(i+1) } terimi ile çarpılıyor. Bu Mhü içeren terim bir oran ifade etmekte. Yani bu oran ne kadar yüksekse Ma ve Mü değerleri o kadar yüksek olacaktır. Yani burada Mhü değerinin tek başına yüksek olması kolon kesme kuvvetinin daha yüksek olması anlamını taşımıyor. Burada tüm durumlara göre tek tek hesap yapılarak kendi içinde kolon tasarım kesme kuvvetinin en büyük olduğu durumun çıkartılması gerekiyor.
Projenizi göndermediğiniz için elle hesap yapıp durumu ispat edemedim ancak diğer durumlarda yapılan koşula göre hesaplanan kolon tasarım kesme kuvveti Ex' 'den daha küçük çıkmaktadır. Bu sebeple Ex' kullanılıyor.

1715603128827.png

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Haftasonları mesaimiz olmadığı için mesajınıza geç cevap verebildik.

Son olarak, lütfen içerik ne olursa olsun sorularınızı mutlaka proje göndererek sorunuz. Projenizi açık platformda paylaşmak istemezseniz sorularını teknik destek platformundan da sorabilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...
 
Geri
Üst