V11'i Online Satın Alın

kolon-kiriş birleşim hatası-proje karşılaştırma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan inci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

inci

Etkin Üye
Merhaba,kolon yönleri aynı(y yönünde),kiriş boyutları da aynı olan iki farklı fakat benzer projemde; proje 1 olanda kolonlarda hiçbir sıkıntı yaşamamama rağmen proje 2 olanda neredeyse bütün kolonlarda b hatası alıyorum(Ve-Vmax arası da oldukça fazla).Bunun sebebi nedir ? Proje2 deki hataları nasıl düzeltebilirim?Mimariden dolayı kolon yönlerinde değişiklik yapamıyorum

Ekli dosyalar

İki proje aynı değil. Örneğin yapı ağırlıkları ve kat yükseklikleri farklı. Her iki projede üst yapı etkileşimli çözüm yapılmış, ancak bir projede sürekli temel var, diğerinde temel tanımlanmamış...
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Evet Levent bey haklısınız,fakat ben de iki proje farklı fakat benzer(tasarım olarak)demiştim.kat yüksekliklerini aynı yapınca ve de temel olsa da olmasa da sonuç değişmiyor.yapı ağırlıklarının farklı olmasından dolayı bu kadar sıkıntı oluşabilir mi

Evet Levent bey haklısınız,fakat ben de iki proje farklı fakat benzer(tasarım olarak)demiştim.kat yüksekliklerini aynı yapınca ve de temel olsa da olmasa da sonuç değişmiyor.yapı ağırlıklarının farklı olmasından dolayı bu kadar sıkıntı oluşabilir mi
Yapı ağırlığı dediğimiz şey bina tasarımında kullanılacak deprem yükünün esas kaynağıdır. Tabi ki değişir her şey.

Yapı ağırlığı dediğimiz şey bina tasarımında kullanılacak deprem yükünün esas kaynağıdır. Tabi ki değişir her şey.
Yapı ağırlığını azaltmak için binanın yarısını silerek tekrar analiz yaptım,neredeyse tüm kolonlarda aynı sıkıntıyı yaşıyorum

Bu şekilde binanın yarısını silerek vs ezbere pek bir yere varamazsınız, deprem yönetmeliğini açıp bu kontrolün nasıl yapıldığını incelemeniz ve bu çerçevede düşünmeniz daha sağlıklı bir sonuç verebilir.
Kontrolün şöyle bir özelliği var, diğer her şey aynı kalmak koşulu ile kiriş donatılarınız artar ise durum daha olumsuz hale gelir. Yani daha çok donatı koydum, neden kurtarmıyor durumu olur :)
İlk eklediğiniz 2 projeye bu gözle bakarsak, aks aralıkları ciddi derecede farklı. Biri 760 cm, diğeri 420 cm.
Kurtarmayan projede aks aralıkları daha geniş olduğu için, kiriş açıklıkları da daha uzun.
Kiriş açıklıkları daha uzun olduğu için, kirişlerin donatıları da doğal olarak diğerine göre fazla.
Kiriş donatıları fazla olduğu için de birleşim bölgeleri kurtarmıyor. Kontrolün bu sonucu vermesi gayet doğru. Belki de yönetmelik bu kadar geniş açıklıkları böyle geçemezsin demek istiyor?

Geri