V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

kolon kiriş kesme güvenliği

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sayın
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sayın

Yeni Üye
Merhaba;
Ekte göndermiş olduğum B+5 katlı projemde diğer katlarda S21 kolonunda hiç bir problem olmamasına rağmen 3. katta B hatası veriyor.Ayrıca projedeki bloğun simetriği de mevcut.Orada da böyle bir sorunla karşılaşılmadı.Problemin neden olduğu ve çözümü ile ilgili olarak görüş ve önerilerinizi bekliyorum.Teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

sisteminizi analiz ettirdiğimde bir çok sorunla karşılaştım.bunları sıralamaya çalışayım.
1)konsol döşemelriniz sehim sınırını aştığı için 17 cm den 20 cm ye çıkarttım. döşemeye bağlı kirişleri de 55 cm den 60 cm ye çıkarttım.(kiriş kalınlığı döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz)
2)4.kattaki asansör perdesinin kotunu 5.katın ortasına kadar çıkartmıştınız.Bu 4.katta ve 4.katta perdelerde pursantaj hatası veriyordu. kotları sıfırladım hem 4.katın hemde 5.katın.
3) sürekli temellerinizde z gerilmesi hatası vardı.Ben bu tür bodrumlu yapıları üst yapı etkileşimli mat radye olarak çözmenin daha az masraflı olacagını düşündüğüm için temel sisteminizi 50 cm radyeye dönüştürdüm.Analiz yaptığım zaman s22 kolonunun bodrum katta zımbalama hatası verdiğini gördüm. s11 kolonunun boyutlarını 60/30 olarak değiştirip kolon başlığı ekledim.zımbalama hatası sorunu giderildi.bu arada mat radye olarak çözülmüş sistemde hesap akslarının düzenlenmesi lazım ben zamanım öok fazla olmadığı için düzenleyemedim.metrajın sağlıklı çıkması açısından sisteminizdeki radye döşeme hesap akslarını yeniden düzenleyin
4)asansör ve bodrum kat perdelerini kabuk olarak değil çubuk olarak modellemişsiniz.ben kabuk olarak modelledim.söz konusu 3. kattaki kolon kiriş kesme güvenliği hatası çözüldü. s21 kolononun kolon betonarmesi sekmesinden kesme güvenliği bölümüne baktıgınızda y yonunde kolonla birleşmediği halde (P2 perdesi ile birleşiyor.)kesme güvenliği hatasının k52 ve k53 kirişlerinden kaynaklandığını görürsünüz.
5)sistemizinde rastgele çizilmiş her hangi bir statik objeye bağlı olmayan döşeme kenarları mevcuttu onları sildim. Analiz yapmadan önce statik öbjeler dışında sisteminizde bir şey (normal çizgi mimari kenar çizgileri yazılar falan) olmamasına ozen göstermenizi tavsiye ederim.Ayrıca oluşturduğunuz döşeme boşluklarının bazıları tam oluşmamış kalıp planı aldığınızda sorun olabilir onları düzeltmenizi tavsiye ediyorum (d20,d23,d25 gibi döşemeleri kontrol ederseniz farkına varırsınız) sistemizinde zemin katta s26 kolonu k61 ve k62 kirişi ile bağlantısında kesme güvenliği hatası mevcut. ve 169.13 tf. vmax 168.25 tf. arada fark çok az olduğu için ugraşma geregi duymadım.siz arzu ederseniz ilgili kirişlerin kaçıklıklarını değiştirerek yada ilgili kolon ebatını büyüterek bu durumu çözersiniz .projenin rapor alınabilir şeklini iliştiriyorum.Son olarak size nacizane tavsiyem oluşturdugunuz statik sistemlerde elinizden geldiğince taşıyıcı eleman kesitlerini eşit oluşturmaya bakın. (ben öyle yapmaya gayret ediyorum.) böylece kalıp işçiliği açıcından daha rahat imalat yapılabilir.
saygılarımla
mert dursun
DOSYA LİNKİ :http://www.upload.gen.tr/d.php/www/2d2yp8ec/forumproje.cde.html
 
Geri
Üst