V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Kolon Plastik Aşırı Dönme Değeri

Merhabalar, ekte daha önce 2018 TBDY öncesi de güçlendirilmiş yapının performans analizini yapmaktayım. Performans analizi raporunda 40. sayfadan itibaren 4 adet kolonda abartılı sonuçlar almaktayım. Bir yerlerde mutlaka bir yanlışlık yaptığımı düşünüyorum ama yanlışımı göremiyorum. Bu konuda bana yardımcı olmanızı bekler, iyi çalışmalar dilerim.

Ekli dosyalar

• performans analizi sonucu.PNG
    performans analizi sonucu.PNG
    106.8 KB · Görüntüleme: 22
  • performans analizi-.cde
    performans analizi-.cde
    7.2 MB · Görüntüleme: 5
Doğrusal performans analizi yapılırken söz konusu kolonlar perdelere bağlı olduklarından ciddi normal kuvvetler almakta ve bu normal kuvvetler kolonun kapasitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple de çok büyük dönme değerleri çıkmaktadır. Bunu önlemek için bazı çözüm önerileri sunacağım.

Eğer kolonlara bağlı perdeler güçlendirme perdesi ise "perde ayarları" penceresinin "donatı" sekmesinden güçlendirme perdesi 'ni işaretlemeniz gerekir.
Bu perdelere bağlı kolonlarda sarılma ve açıklık bölgesi kayma donatısı aralıkları 25 cm olarak girilmiş. Bu değerler mevcut durum için oldukça büyüktür. Sargı etkisinin gözönüne alınması için etriye aralıklarının uygun şekilde girilmesi gerekiyor. Bu sayede kolon kapasitesi artacaktır. Bu aynı zamanda süneklik kontrolü için de önemli bir kriterdir.

1653903364347.png

Diğer taraftan S4, S5 gibi perdeye bağlı kolonları perde olarak modelleyip "kısa başlık perdesi" olarak tanımlayabilirsiniz veya bu kolonları bağlı oldukları perdeler ile birlikte bir grup tanımı yapabilirsiniz.

Bunların yanın doğrusal olmayan performans analizi de (örn: tek modlu itme analizi) yapabilirsiniz.

Ek olarak bu tarz projeye özgü sorularınız için teknik destek portalı 'nı da kullanabilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Saygılarımla...

Öncelikle kısa sürede dönüş yaptığınız için teşekkür ederim. 1)Kendim şimdi mevcutta eklediğim perdeleri dediğiniz gibi güçlendirme perdesi olarak tasarladım. Fakat sisteme daha önce eklenen perdeleri de mi güçlendirme perdesi olarak tayin edeyim? 2) Kolonlarda sıyırma ve donatı taraması yapıldı fakat mevcutta aralıklar aldığımız gibi 25 cm aralık ile atılmıştır.

Geri