V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Kolon tasarım değişkenleri K faktör sorunu

Merhaba;
İdecad'i yeni öğreniyorum. Projeyi aşama aşama modellerken bir taraftanda ara ara analiz yapıyorum. Fakat ekteki resimlerdeki gösterilen kolonlar ve hatta o sıra boyunca olan kolonların pm oranları yanlarındakilere göre fazla çıkıyor sebebine baktığımda ise yine ekte gösterdiğim kolon tasarım değişkenlerinde Major(3-3) K faktörü yantaraftaki kolonların 1 lerde iken, sarı işaretli kolonların 4,034 geliyor. Bu sonuç mantıklı mı? 3-4 sefer yeniden modelledim düzeltemedim. 3. resimdeki daire içindeki kısımı silince ise düzeliyor.
Ayrıca tali kirişlere daha sonrasında noktasal yük tanımlamak için normal kiriş gibi çizip serbestlik tanımladım bir sorun olurmu?
Makasları bölmedim bir sorun teşkil etmeyeceğini düşünüyorum .
Yardım etmenizi rica ederim.
 

Ekli dosyalar

  • 1.PNG
    1.PNG
    527 KB · Görüntüleme: 25
  • 2.png
    2.png
    514.6 KB · Görüntüleme: 24
  • 3.PNG
    3.PNG
    520.9 KB · Görüntüleme: 23
  • 4.PNG
    4.PNG
    34.3 KB · Görüntüleme: 24
  • deneme12.cde
    deneme12.cde
    3.6 MB · Görüntüleme: 3
Son düzenleme:
Öncelikle yapınızın taşıyıcı sistemini betonarme seçmişsiniz. ve taşıyıcı sistem katsayılarını yanlış seçimi tüm bu sorunlara yol açabilir. ben size yine de genel anlamda açıklamalarını ve sebeplerini açıklamaya çalışayım.

1733401096500.png

Belirttiğiniz gibi, sarı işaretli kolonlarda Major (3-3) yönündeki K faktörünün diğer kolonlara göre yüksek çıkması, modelinizdeki geometrik veya rijitlik değişikliklerinden kaynaklanıyor olabilir. Genellikle bu durum, kolonun bağlı olduğu diğer elemanların (kiriş, çapraz vb.) eksik ya da yanlış tanımlanması veya serbestliklerin uygun şekilde tanımlanmamasıyla ilgilidir.

Ayrıca, modelinizde daire içine aldığınız elemanı kaldırdığınızda bu durumun düzelmesi, sistemdeki yük aktarımında dengesizlik veya bir bağlantı problemi olduğuna işaret edebilir. Çözüm olarak, daire içine aldığınız elemanın bağlantı noktalarını ve serbestliklerini detaylıca kontrol edin. Ayrıca, çevresindeki kiriş ve çapraz elemanların rijitliğini artırmayı deneyebilirsiniz.

Sizin projenizde şöyle bir öneride bulunabilirim. köşelerde işaretlediğiniz kolonların kuvvetli eksenlerde kullanmanız bunun için 90 derece döndürmeniz K değerini görseldeki gibi 1 e düşürecektir.

1733401160369.png

Tali kirişleri normal kiriş gibi tanımlayıp serbestlik atamanız yanlış değildir ancak program açısından tali kiriş grup halinde tanımlamanızı tavsiye ederim. Ancak, noktasal yüklerin analize doğru şekilde dahil edildiğinden emin olmanız gerekir. Bunun için analiz sonrası yük kombinasyonlarından elde edilen iç kuvvetleri kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca tali kirişlerin bağlı olduğu elemanların rijitlikleri de kontrol edilmelidir.
Makaslarınızı bölmediğinizi belirtmişsiniz. Genelde makaslar, alt ve üst başlık çubukları arasında yeterli düğüm noktalarıyla tanımlanmalıdır. Bölme yapılmaması, özellikle uzun açıklıklarda moment ve kesme kuvvetlerinin doğru aktarılmamasına sebep olabilir.
Genel olarak özetlemem gerekirse
  • Projeyi analiz modelini kurup tüm analiz ayarlamaları doğru bir şekilde yaptıktan sonra modelleme aşamasında ara ara analiz yapmanız doğru bir yaklaşımdır. Ancak analiz sırasında, sistemin genel yükleme durumunu ve elemanların davranışını kontrol etmek önemlidir. Yapınızın kuvvetli ve zayıf eksenini tayin edip bğalnatılarınızı rijitliklerini ve eleman kuvvetli eksenleri doğru bir şekilde tayin ediniz.
  • PMM oranlarının yüksek çıkmasına neden olan kolonları inceleyerek bu elemanlarda moment, eksenel kuvvet, rijitlik ve bağlantılar açısından bir sorun olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  • Alternatif olarak, modelde simetri varsa diğer kolonların PMM oranlarını karşılaştırarak problemi teşhis edebilirsiniz.
 
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim Nihan Hanım. Analiz ayarlarını düzelttim farketmedi. Fakat dediğiniz gibi çevresindeki kirişleri güçlendirince düzeldi teşekkür ederim. Bir de acaba tali kirişleri grup olarak çizdikten sonra noktasal yük atayabiliyor muyuz ? Sitede aradım bulamadım. Katlı yapılarda makine ayaklarının geldiği noktalara normal kiriş çizmekten başka bir çözüm var mı acaba?
 
Son düzenleme:
Tali kirişi tanımlayıp tanımladığınız tali kirişe döşeme tanımladıktan sonra döşeme menüsünden Yükler sekmesinden hareketli ve kar yükü tanımlayabilirisniz. Yani sorunuza yanıt olarak grup olarak tanımladığınız tali kirişe tekil yük tanımlama yapamazsınız. Makine ayaklarının geldiği noktalara kiriş tanımlayıp kalan bölgelere tali kiriş tanımlayınız.
1733405732174.png
 
Geri
Üst