Bu konu maalesef göründüğünden çok daha karmaşık bir konu. Konuyu karmaşıklaştıran ise ülkemizde çelik ve betonarme yükleme kombinasyonlarının birbirinden farklı olması. Burada biraz mühendislik yargınızı kullanmanız gerekiyor.
Öncelikle tek bir çelik mesnet kombinasyonu kullanmak doğru olmaz. Çünkü bu yükler çelik dizaynı kombinasyon maksimum yükleridir. Üstelik çelik bina özellikle yüksekse bir taraftaki kolonlar rüzgarlı yahut depremli yüklemelerde çekme kuvveti de alabilir. Bu durum betonarme dizaynı çok etkiler.
İki yolunuz var. Ya betonarme ve çeliği aynı modelde kurgulayacaksınız yahut çelik projeyi çizen arkadaştan çelik yapı için G, Q, E, W, S yükleme mesnet reaksiyonlarını ayrı ayrı isteyeceksiniz. Bu reaksiyonlardan W ve S li yüklemeyi betonarme için Q kabul edebilirsiniz. Ancak W yüklemesi betonarme depremli kombinasyonda kütle olarak katılmaz. Bunu kombinasyonlarla oynayarak ayarlayabilirsiniz. G, ve E'li kombinasyonları betonarme ile aynı alabilirsiniz. Bu şekilde yüklerinizi betonarme kolon üstüne süperpoze ederek gireceksiniz. Bu yükleri girerken özellikle deprem yüklerinin mükerrer olmamasına dikkat edeceksiniz.
Birde çelik bina yükleri bir miktar fazla geldi bana bina ne kadar yüksek ne taşıyor acaba ?