V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Kolonlara Gelen max tasarım yükü meselesi nedir?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan illaga
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

illaga

Üye
"Statik proje tasarımı yapılırken kolonlara 250 kN maksimum tasarım yüklerini geçmeyecek şekilde çözüm yapılmıştır. " Zemin etütlerinde istenen bu durumun açıklamasını yapabilirmisiniz? Betonarme/Kolon/Burkulma menüsü altındaki Nd değerinimi dikkate alacağız..

Zemin etüdünü hazırlayan kişi veya kurumdan hangi yükü kastettiğini öğrenirseniz, programda hangi değerlere bakılması gerektiğini söyleyebiliriz. (Düşey yüklerden oluşan normal kuvvet, Maksimum normal kuvvet, dizayn yüklemesindeki eksenel kuvvet vb...)

Levent bey, Düşey yüklerden oluşan normal kuvvet değeri..G+Q değeri..

Betonarme Diyaloğu/Kuvvet Donatı Alanları sekmesinde G+Q yükleme kombinasyonun yazıldığı satıra bakabilirsiniz.

Ekli dosyalar

• düşey.PNG
    düşey.PNG
    91.1 KB · Görüntüleme: 5,339
teşekkür ederim..benim projemde 3 katlı 2 dairelik bir proje..bodrum kat kolonlarında 25 tonu geçen yükler mevcut çözüm olarak bodrum katta kolon sayısını mı arttırmalıyım ?

illaga":2en1syr9' Alıntı:
"Statik proje tasarımı yapılırken kolonlara 250 kN maksimum tasarım yüklerini geçmeyecek şekilde çözüm yapılmıştır. " Zemin etütlerinde istenen bu durumun açıklamasını yapabilirmisiniz? Betonarme/Kolon/Burkulma menüsü altındaki Nd değerinimi dikkate alacağız..

illaga":2en1syr9' Alıntı:
teşekkür ederim..benim projemde 3 katlı 2 dairelik bir proje..bodrum kat kolonlarında 25 tonu geçen yükler mevcut çözüm olarak bodrum katta kolon sayısını mı arttırmalıyım ?

Kolonların tasarım yükleri 25 tonu geçmeyecek diye bir hedef olamaz. Bu hedefi size kim söylediyse, neyi kast ettiğini o kişiye sormalısınız.

BUNU SORAN MÜHENDİS KANIMCA BENDENDE YAŞLIDIR VE UZUN ZAMANDIR PROJE KONTROLÜ YAPMIYORDUR. OKULDA BİZLERE DERS VERİLİRKEN BİNADA HATA YAPSANIZ BİLE BÜYÜK PROBLEM OLMASIN DİYE TASARIM İÇİN 10 İLE 15 m2 ARASI ALANLARA SAHİP DÖŞEMELER OLUŞTURUN DİYE SADECE TAVSİYE ETMİŞLERDİ O GELDİ AKLIMA ( EMNİYET GERİLMESİNE GÖRE OLDUĞUNDA). BÖYLE BİR SINIRLAMA YOK ARKADAŞLAR.

Bu mevzu yeni cikti B+2 kati gecmeyen yapilarda zemin etudu sondajsiz yuzeysel bir raporla veriliyordu
simdi kolona gelen eksebel yuk 25 tonu gecerse zemin ettudu isteniyor....
nasil bir zekanin urunu bu yaptirim anlamak zor ???? Olay eksenel yuk mu o yukun nssil zemine aktarildigi mi...
Mesela belli bolgelerde Zemin emniyet gerilmesi belli degerleri gecerse sondajli etut isteseler anlayacagim ama
bu tip kararlari alan arkadaslar muhendislikten nasibini alsaymis keske...

sevgili Siromar zaman değişti ama zihniyet aynı bu kişileri Analiz programı yapan arge lerin yanına versek iyi olur. İnek- sucuk projeler gelir bizlerde kurtuluruz.

siromar":1b6iqcth' Alıntı:
Bu mevzu yeni cikti B+2 kati gecmeyen yapilarda zemin etudu sondajsiz yuzeysel bir raporla veriliyordu
simdi kolona gelen eksebel yuk 25 tonu gecerse zemin ettudu isteniyor....
nasil bir zekanin urunu bu yaptirim anlamak zor ???? Olay eksenel yuk mu o yukun nssil zemine aktarildigi mi...
Mesela belli bolgelerde Zemin emniyet gerilmesi belli degerleri gecerse sondajli etut isteseler anlayacagim ama
bu tip kararlari alan arkadaslar muhendislikten nasibini alsaymis keske...

mesajımı anladığınız için teşekkür ederim. Benim statik zekam bunu bir türlü kabul etmedi..Öyle ki çözüm için bordumdaki kolon sayısını arttır diyen bile oluyor. Şimdi çıkmazdayım. projem Ekte. Tecrübeli büyüklerimin yorumlamasını dilerim.

Ekli dosyalar

mecbur kaldıracaklar bu kuralları da ne zaman kalkar bilmiyorum
durumun saçmalığını izah edebilrsin ama anlayacaklarını sanmıyorum
zemin etüdü yaptırmayacam diye kolon sayısını arttırılır mı Allah aşkına
şahsi görüşüm dış kolonlar 25tonu geçmese de iç kolonların eksenel yükü her durumda 25 tonu geçer
belediyenin böyle bir şart koyma yetkisi olmasa da mühür onların ellerinde ne yazıkki laf anlamazlarsa zemin etüdü yaptırın 2000tl ek masraf yapılmış olur.
ayrıca
S2-S3
S12-S13
S10-S7 kolonlarını temelle bağlamanı öneririm
saplama temeli duvar olduğu için attın sanırım onu daha küçük ebatlı bağ kirişine çevirebilirsin

siromar":1uqdry85' Alıntı:
mecbur kaldıracaklar bu kuralları da ne zaman kalkar bilmiyorum
durumun saçmalığını izah edebilrsin ama anlayacaklarını sanmıyorum
zemin etüdü yaptırmayacam diye kolon sayısını arttırılır mı Allah aşkına
şahsi görüşüm dış kolonlar 25tonu geçmese de iç kolonların eksenel yükü her durumda 25 tonu geçer
belediyenin böyle bir şart koyma yetkisi olmasa da mühür onların ellerinde ne yazıkki laf anlamazlarsa zemin etüdü yaptırın 2000tl ek masraf yapılmış olur.
ayrıca
S2-S3
S12-S13
S10-S7 kolonlarını temelle bağlamanı öneririm
saplama temeli duvar olduğu için attın sanırım onu daha küçük ebatlı bağ kirişine çevirebilirsin

Bilgi ve tecrübenizi aktardığınız için teşekkür ederim hocam..

B+2 katlı yapımda Bodrum tasarım yükleri 25 ton'u geçtiği için zemin sondajı istendi..Sondaj yapıldığında ne değişecek? Bence hiçbirşey. Sadece o belgeyi götürmek için mi yapılıyor. Sondaj yapmamak için ekonomik koşullar çercevesinde yapılabilecek çözüm ne olabilir?

Geri