Son kullanıcı ve upgrade fiyat listeleri 15 Haziran 2025 tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihten sonra yeni fiyatlar geçerli olacaktır.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

KOLONLARDA AŞIRI DONATI YIĞILMASI

Kolonları min.50/ 50 yapınca makul bir donatılandırma oluyor çoğu kolonda olmayanlarda ise boyut arttırabilirsiniz veya etriye çapını arttırabilirsiniz. taşıyıcı sistem içinde sapmaları ve konsol olan yerleri gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Kolonları min.50/ 50 yapınca makul bir donatılandırma oluyor çoğu kolonda olmayanlarda ise boyut arttırabilirsiniz veya etriye çapını arttırabilirsiniz. taşıyıcı sistem içinde sapmaları ve konsol olan yerleri gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
su basman tavanı katında, rijit döşemeler olmadığından ve de katta hatıllar olduğundan kat olarak modellemek uygun değil.
bu katı silip kolon yüksekliklerini artırarak üst kattan modelleyiniz.
Hocam bir önceki çözümüm o şekildeydi o halde de aynı problem teşkil ediyor

40cm yüksekliğinde bir subasman katı tanımlamış ve bu kat rijit kat olarak modellenmiş. Bu katın uygulaması esnasında sorunlar olabilir.
Yaşadığınız donatı yığılmasıda bu 40cm lik kolonlardan dolayı oluşuyor.
Önerim, Subasman katını silin ve bu katın yüksekliğini üst kat yüksekliğine dahil edin.
Subasman perdelerini sadece dış çevrede uygulayın ve subasman perdelerini kolonlardan 5cm kadar derz bırakarak kolonlara etki etmemesini sağlayın.
Bu şekilde 2. bir model oluşturup analiz sonuçlarını kontrol edin.
1748000660411.png

Yasin bey bu şekilde çözüm oluyor evet su basmanlı yapılarda. Ama su basman perdeleri yerinde derz bırakılmadan yapılıyor ve belediyeler bu şekilde bir çözümü kabul etmezler yapı denetim firmalarıda kabul etmez

Önerdiğim çözümün niye onaylanmayacağı açıklanırsa durumu inceleriz.
Diğer bir önerim subasman katı iptal edilerek subasman yüksekliğini karşılayacak şekilde sürekli temel(100cm yükseklik gibi) veya
100cm yüksekliğinde sürekli temeller ile kirişli radye temel olarak temelin modellenerek çözüm yapılması tercih edilebilir.

Aşağıdaki kesitte şematik gösterdiğim gibi subasman perdeleri yerine sürekli temeller ile modelleme yapılması uygun olabilir
1748006067127.png

Teşekkür ederim, dediğiniz gibi zemin katın içerisinde tasarladım ama ben su basmandaki gibi iç ve dış perdeleri çizip temele dolgu yükünü tanımladım sistem kolonları gayet güzel çözdü ancak perde kalınlığı 1/16 şartını sağlamadığından perde kalınlığını tüm katlarda 26 cm yaptım. kolonlar için derz bırakmadım sistem hata vermedi belediye ile konuştum anlattığım şekilde kabul etti sorun olur mu?

Ekli dosyalar

Benim bulunduğum ilde böyle bir sorun yok. Yeterki modelleme doğru olsun. Modellemeye göre imalat yapılsın.
Ünver bey anlamadığım için kusura bakmayın lütfen yerinde yapılırken 5 cm derz bırakıyormusunuz? Bazen 50 cm değil 2 mt su basman perdeleri lazım oluyor o zamanda bu şekilde mi yapılıyor projeler.

Bazen 50 cm değil 2 mt su basman perdeleri lazım oluyor o zamanda bu şekilde mi yapılıyor projeler.
2 m subasman yapıldığında araya derz 2,5 cm koyuyoruz, (Nadir olan uygulama)
Bu tür modelleme tercih edilirse kat yüksekliği 2+3(tahmini)=5 m oluyor, kat yüksekliği fazla olduğundan normalden daha fazla kolon ve perde gerekiyor,
2 m su basman olduğunda, en mantıklı modelleme, orayı kat kabul edip döşeme ve kirişlerle bağlayıp çözüm yapmak uygun olur.
Tercih proje yapanın. Modelleme doğru, hesap kurtardıysa yeterlidir.

2 m subasman yapıldığında araya derz 2,5 cm koyuyoruz, (Nadir olan uygulama)
Bu tür modelleme tercih edilirse kat yüksekliği 2+3(tahmini)=5 m oluyor, kat yüksekliği fazla olduğundan normalden daha fazla kolon ve perde gerekiyor,
2 m su basman olduğunda, en mantıklı modelleme, orayı kat kabul edip döşeme ve kirişlerle bağlayıp çözüm yapmak uygun olur.
Tercih proje yapanın. Modelleme doğru, hesap kurtardıysa yete
Böyle bir durumda su basman kısmını toprak dolgu yaparken biraz zorlanıyorsunuzdur sanıyorum ama tabi ki mühendislik seçimleri farklı olabilir

Geri