V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Kolonlarda Kesme Güvenliği Durumu (Bant pencere)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan harkan92
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

harkan92

Yeni Üye
Mevcut bir mimari projemizde dükkan katının bir cephesinde iki şerit bant pencere bulunmaktadır. Bu bant pencereden etkilenen sırasıyla üç kolon elemanım mevcut. Duvar rijitliğinden dolayı kısa kolon davranışı sergileyecek olan kolonlarımda lnet değerini 0.5 m almış bulundum. ( bant pencere yüksekliği 50 cm) analizden sonra atılan etriye miktarının gözüme az gelmesi sonucu lnet değerini ''Program Bulsun'' seçeneğine bıraktım. Kolon yüksekliğim 4 metre. Tekrar yaptığım analiz sonucunda atılan etriye miktarları ve iki durum için de kolona gelen kesme kuvveti değerini (''Ve'') program aynı bulduğunu raporlardan tespit ettim. Böyle bir durumda kısa kolon davranışı gözlemleniyor fakat programımızda bu duruma karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlayabilmiş değilim. Bu davranışa önlemimi nasıl alabilirim ?
Teşekkürler ...
İnş.Müh. Hakan ARKAN

harkan92":1s6k2psu' Alıntı:
Mevcut bir mimari projemizde dükkan katının bir cephesinde iki şerit bant pencere bulunmaktadır. Bu bant pencereden etkilenen sırasıyla üç kolon elemanım mevcut. Duvar rijitliğinden dolayı kısa kolon davranışı sergileyecek olan kolonlarımda lnet değerini 0.5 m almış bulundum. ( bant pencere yüksekliği 50 cm) analizden sonra atılan etriye miktarının gözüme az gelmesi sonucu lnet değerini ''Program Bulsun'' seçeneğine bıraktım. Kolon yüksekliğim 4 metre. Tekrar yaptığım analiz sonucunda atılan etriye miktarları ve iki durum için de kolona gelen kesme kuvveti değerini (''Ve'') program aynı bulduğunu raporlardan tespit ettim. Böyle bir durumda kısa kolon davranışı gözlemleniyor fakat programımızda bu duruma karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlayabilmiş değilim. Bu davranışa önlemimi nasıl alabilirim ?
Teşekkürler ...
İnş.Müh. Hakan ARKAN

Merhaba,

Duvar rijitliğinin kısa kolon davranışı etkileyeceğini düşündüğünüz kolonlar için, kolon ayarlarında kısa kolon davranışında esas alıncak Ln değerini girin.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    47 KB · Görüntüleme: 2,447
Bu değeri elle girdim lnet = 0.5 m olarak ardından analiz yaptırdım. Fakat sonra lnet değeri için program bulsun seçeneğine de basınca raporda kolon kesme güvenliği tahkiklerinde aynı Ve değerinin bulunduğunu hala görmekteyim. Program lnet değeri 0.5 m de olsa 4 m de olsa aynı sonucu buluyor.

harkan92":1jb5yaka' Alıntı:
Bu değeri elle girdim lnet = 0.5 m olarak ardından analiz yaptırdım. Fakat sonra lnet değeri için program bulsun seçeneğine de basınca raporda kolon kesme güvenliği tahkiklerinde aynı Ve değerinin bulunduğunu hala görmekteyim. Program lnet değeri 0.5 m de olsa 4 m de olsa aynı sonucu buluyor.

Tekrar merhaba,

Yönetmelikte kolon kesme kuvveti Ve, R=2 ile bulunan Ve değeri ile sınırlandırılmıştır.

Kolonlarda "Ve kesme kuvveti", "Ve (R=2)"'den bulunan kesme kuvveti değerinden büyük çıkıyorsa, Ve (R=2) sınır değeri kullanılır. Baktığınız kolon sınır değere takılıyorsa, sonuçların farklı olmadığını düşünmüş olabilirsiniz.

Konunun açıklığa kavuşması için küçük bir örnek ekliyorum:

Kolon majör yönü için bakarsak:
S01 kolonu Mu=0, Ma=156.16, Ln=0.5(tanımlı)
Ve=(Mu+Ma)/ln= (0+156.16)/0.5=312.32 > Ve(R=2)=180.50 tf
raporda görünen Ve=180.50 tf

S02 kolonu Mu=0, Ma=227.77, Ln=1.5(tanımlı)
Ve=(Mu+Ma)/ln=(0+227.77)/1.5=151.85 < Ve(R=2)=235.01
raporda görünen Ve=151.85 tf

S03 kolonu Mu=0, Ma=156.16, Ln=2.5(programbulsun)
Ve=(Mu+Ma)/ln=(0+156,16)/2.5=62.46 < Ve(R=2)=180.5
raporda görünen Ve=62.46 tf

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    27.7 KB · Görüntüleme: 2,407
  • Ekran Alıntısı1.PNG
    Ekran Alıntısı1.PNG
    67.9 KB · Görüntüleme: 2,404
HakanŞahin":3tc43xe3' Alıntı:
harkan92":3tc43xe3' Alıntı:

Tekrar merhaba,

Yönetmelikte kolon kesme kuvveti Ve, R=2 ile bulunan Ve değeri ile sınırlandırılmıştır.

Kolonlarda "Ve kesme kuvveti", "Ve (R=2)"'den bulunan kesme kuvveti değerinden büyük çıkıyorsa, Ve (R=2) sınır değeri kullanılır. Baktığınız kolon sınır değere takılıyorsa, sonuçların farklı olmadığını düşünmüş olabilirsiniz.

Konunun açıklığa kavuşması için küçük bir örnek ekliyorum:

Kolon majör yönü için bakarsak:
S01 kolonu Mu=0, Ma=156.16, Ln=0.5(tanımlı)
Ve=(Mu+Ma)/ln= (0+156.16)/0.5=312.32 > Ve(R=2)=180.50 tf
raporda görünen Ve=180.50 tf

S02 kolonu Mu=0, Ma=227.77, Ln=1.5(tanımlı)
Ve=(Mu+Ma)/ln=(0+227.77)/1.5=151.85 < Ve(R=2)=235.01
raporda görünen Ve=151.85 tf

S03 kolonu Mu=0, Ma=156.16, Ln=2.5(programbulsun)
Ve=(Mu+Ma)/ln=(0+156,16)/2.5=62.46 < Ve(R=2)=180.5
raporda görünen Ve=62.46 tf

Konu anlaşılmıştır. Anlayışınız ve çabanız için çok teşekkür eder , saygılarımı sunarım.

Geri