Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

KONSOL DÖŞEME ETRAFINI KİRİŞLERLE DÖNMEK

Merhabalar..
Balkonlarda kirişlerle konsol etrafı dönüldüğünde İdecad otomatik "düz+pilye" olarak konsol yönündeki aksı düzenliyor. Hatta bu şekilde de birçok kişinin direk hesap yaptırdığını görüyorum ancak iki kirişe basit mesnetlenmiş yani havada kalan alın kirişi aslında döşemeye ekstra sehim ve gereksiz zati yük bindirmekten başka bir işlev görmüyor çünkü bu kiriş yönetmelikte belirtildiği gibi kolonlara yük aktaran bir çerçeve kirişi görevi üstlenmiyor.

Örneklendirecek olursak aşağıda analiz ettiğim basit bir balkon için idecad 1 aksı yönünde alın kirişinden ötürü sistemi konsol olarak görmemekte ve döşeme kalınlık hesabını da buna göre yapmakta olup(sürekli döşemeymiş gibi) düz+pilye şeklinde donatı yerleşimini yapmakta. Ancak ben analiz sonuçlarında hem M11 momentleri için hem de As1 alt taraf donatı gereksinimleri için 0 cm2 ve çok küçük moment değerleri görmekteyim.
Aşağıda döşemede oluşan moment grafiğini de incelersek bu döşemenin sürekli bir döşeme gibi değil klasik konsol döşeme olarak çalıştığını da görüyoruz.

Yani benim kendi görüşüm alın kirişiyle döşemeyi kapattık diye analiz sonuçlarında uygun olmayan düz+pilye tipinde bir donatılandırma yerine 1 aksı betonarme hesap aksını editleyip "konsol donatısı" yahut "üstte+altta düz donatı" seçimini yapmamızdır. Böylelikle analiz sonuçlarına daha gerçekçi olarak donatı dizayn etmiş oluruz. Aşağıda resmini verdiğim kalıp planınında olması gerektiği gibi yani.
Piyasada birçok kişinin bilinçsizce analiz sonuçlarını hiç yorumlayıp irdelemeden hesap yaptığını malesef görüyorum.
O yüzden bu konudaki fikirlerimi de paylaşmak istedim..
Bütün meslektaşlarıma saygılar...
1705960795469.pngEkran görüntüsü 2024-01-23 004412.pngEkran görüntüsü 2024-01-23 004222.png
1706010700313.png
İlave olarak balkonların sürekli döşemelerdeki gibi 8 lik donatılandırılması yerine konsol yününde çalışacak üst donatıları için en az 12-14 lük donatı olarak düzenlenmesi gerekir çünkü depremde en çok hasar alan döşemeler, balkonlar ve merdivenler oluyor genellikle. Yani her zaman direkt hesap sonuçlarına güvenmek yerine kendimizde mühendislik öngörümüzle gerekli yerlerde gereken müdahaleleri yapmalıyız.
Merdivenlerde de en az 12-14 lük boyuna donatıların "alt+üstte" şeklinde dizayn edilmesini tavsiye ederim.(Enine donatılar 8 lik olabilir) Sahanlık ve sahanlık girişleri dahil her zaman çift hasır tipi donatılandırma tercih edilmelidir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst