V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

KONSOL DÖŞEME VE KUŞATILMIŞ KOLON

CeyCey

Üye
Merhabalar üç sorum olacak. Lütfen beni kınamayın öğrenmek istiyorum. Birincisi konsol döşemeye sağ tık yapıp hesap aks editten düz+pilye yapsak ne olur ? Burada konsol donatısı var işaretli ama ben diğerini seçsem sıkıntı olur mu?Bu şekilde kalınlık artırmadan donatı yetersiz çözebiliyorum.

İkincisi ise döşeme çalışma tipini neye göre belirleyeceğiz?

Üçüncü ise son yaşadığımız depremden sonra zemin+4 e kadar kapalı çıkmalarda çıkmanın bağlandığı kolon kuşatılmış kolon olacak bunu biliyorum ama ya aşağıdaki gibi ise ben kirişi nasıl genişletebilirim ki ? Biri dik biri yatay burada yataya göre kiriş bağlasam kolona geniş kalacak.Ne yapabilirim?
döşeme DONATI.png

kuşatılmış .png

Merhabalar üç sorum olacak. Lütfen beni kınamayın öğrenmek istiyorum. Birincisi konsol döşemeye sağ tık yapıp hesap aks editten düz+pilye yapsak ne olur ? Burada konsol donatısı var işaretli ama ben diğerini seçsem sıkıntı olur mu?Bu şekilde kalınlık artırmadan donatı yetersiz çözebiliyorum.

İkincisi ise döşeme çalışma tipini neye göre belirleyeceğiz?

Üçüncü ise son yaşadığımız depremden sonra zemin+4 e kadar kapalı çıkmalarda çıkmanın bağlandığı kolon kuşatılmış kolon olacak bunu biliyorum ama ya aşağıdaki gibi ise ben kirişi nasıl genişletebilirim ki ? Biri dik biri yatay burada yataya göre kiriş bağlasam kolona geniş kalacak.Ne yapabilirim?
Ekli dosyayı görüntüle 36059

Ekli dosyayı görüntüle 36062
1-hiçbir sorun olmaz seçebilirsiniz.

2- döşeme çalışma tipini dal mı hurdi mi olup olmadığına bakarak çözebilirsiniz.
m=lu/lk ≤ 2 → Dal Döşeme

m=lu/lk > 2 → Hurdi Döşeme

3- bu soruyu anlamadım.

1-hiçbir sorun olmaz seçebilirsiniz.

2- döşeme çalışma tipini dal mı hurdi mi olup olmadığına bakarak çözebilirsiniz.
m=lu/lk ≤ 2 → Dal Döşeme

m=lu/lk > 2 → Hurdi Döşeme

3- bu soruyu anlamadım.
cevaplar için teşekkür ederim.Zemin+4 yapılarda çıkma olma durumunda çıkmanın oturduğu kolon ,kuşatılmış kolon olması zorunlu hale geldi .çıkmanın oturduğu kolonlarda, Kirişler, kolonun bağlandığı yüzeyin 3/4 ünden az genişliğine sahip olamaz.Aynı zamanda 4 taraftan çerçeve yapılması gerekir köşe olanlar hariç.Bu projedeki çıkmalar yüzünden kuşatılmış kolon yapmam gerek fakat gösterdiğim 30/75 kolonun çerçevesi için kısa kenarına göre yukarı yönde kiriş atarsam 30 luk fazlasıyla kurala uyuyor ama diğer mesnet yeri Bu sefer 30/80 lik kolonun oturduğu yüzey oluyor ve 80cm lik 3/4 kuralına göre 30 cm lik kiriş yemiyor hangisini yapmam gerek?Umarın anlatabilmişimdir.

Benim yeni genelgeden anladığım kuşatılmışlık koşulunu sağlamak değil.

Tbdy'deki ilgili madde koşulları sağlamak, yani tüm kolonları kirişler ile birbirine bağlanmasını zorunlu kılıyor diye yorumluyorum. Zira ancak kolonları kirişler ile birbirine bağlandığında kuşatılmışlık veya kuşatılmamışlıktan bahsedebiliriz.

Şuanda bazı belediyeler tüm kolonların kuşatılmış olmasını isteyip projeleri iade ediyor. . Ancak bu imkansız zira köşe veya dış kolonlar hiçbir zaman kuşatılmış olamaz

konsol döşemeye sağ tık yapıp hesap aks editten düz+pilye yapsak ne olur ? Burada konsol donatısı var işaretli ama ben diğerini seçsem sıkıntı olur mu?Bu şekilde kalınlık artırmadan donatı yetersiz çözebiliyorum.
Projenizdeki resimde görülen saçak döşemeleri gibi Konsol olan döşemeler, hesap akslarında konsol olarak tanımlı olmalıdır.
Konsol döşemelerin kalınlık ve sehim kontrolleri farklıdır.
ayrıca Konsol döşemelerde düz + pilye donatı tipi hatalı olacaktır. Konsol döşemelerde çekme bölgesi üstte olacağı için donatı üste yerleştirilmelidir. Pilye donatısı orta bölgede döşemenin altında yer alacağı için konsol için uygun donatı tipi değildir.
1689581706020.png
Aşağıda aynı döşemenin hesap aksı tipi değiştirilerek alınan raporundaki fark gözükmektedir.
1689581201351.png

Projenizdeki resimde görülen saçak döşemeleri gibi Konsol olan döşemeler, hesap akslarında konsol olarak tanımlı olmalıdır.
Konsol döşemelerin kalınlık ve sehim kontrolleri farklıdır.
ayrıca Konsol döşemelerde düz + pilye donatı tipi hatalı olacaktır. Konsol döşemelerde çekme bölgesi üstte olacağı için donatı üste yerleştirilmelidir. Pilye donatısı orta bölgede döşemenin altında yer alacağı için konsol için uygun donatı tipi değildir.
Ekli dosyayı görüntüle 36071
Aşağıda aynı döşemenin hesap aksı tipi değiştirilerek alınan raporundaki fark gözükmektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 36070
döşemenin etrafı kirişlerle çevrilirse bence düz+pilye seçmenin bir sakıncası olmayacaktır.

Evet, döşeme 4 kenarı kirişler ile çevrili ise düz+pilye kullanılabilir. ben yukarıda resimde görülen saçak döşemesi için açıklama yaptım
ÖNCELİKLE ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM YASİN VE RIDVAN BEY .
KONSOL DÖŞEMENİN ETRAFINI KİRİŞLE ÇEVİRMEMİN AVANTAJI OLUR MU ? BİRDE ÇALIŞMA TİPİ NASIL BELİRLERİZ?
PİLYEYİ O ZAMAN SADECE KONSOL DÖŞEME HARİÇ SEÇEBİLİYORUZ EĞER KİRİŞ İLE ÇEVİRMEDİĞİMİZDE?
KİRİŞ ÇEVİRME YAPILDIĞINDA KISA KİRİŞ OLUR İSE ?
HESAP AKSINDA KONSOL U NASIL SEÇECEĞİZ?

KONSOL DÖŞEMENİN ETRAFINI KİRİŞLE ÇEVİRMEMİN AVANTAJI OLUR MU ? BİRDE ÇALIŞMA TİPİ NASIL BELİRLERİZ?
Kiriş ile çevirmeniz sehimleri azaltabilir. Her iki durum için analiz modeli incelenerek farklar görülebilir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Çalışma tipi döşeme betonarme hesap aksı edit komutu ile belirlenebilir.
1689592568791.png

PİLYEYİ O ZAMAN SADECE KONSOL DÖŞEME HARİÇ SEÇEBİLİYORUZ EĞER KİRİŞ İLE ÇEVİRMEDİĞİMİZDE?
Pilye iki yönde çalışan döşemelerde, her iki yönde
tek yönde çalışan döşemelerde, çalışma yönünde seçilmesi uygun olur. Döşeme tanımlandığında bu seçim otomatik olarak yapılmaktadır

KİRİŞ ÇEVİRME YAPILDIĞINDA KISA KİRİŞ OLUR İSE ?
Buna projeye göre karar vermek lazım. Kısa konsol oluşturmak yerine plak döşeme olarak konsol oluşturmak daha uygun olabilir.

HESAP AKSINDA KONSOL U NASIL SEÇECEĞİZ?
1689592291669.png
Yardım sayfasını inceleyin

Kiriş ile çevirmeniz sehimleri azaltabilir. Her iki durum için analiz modeli incelenerek farklar görülebilir.
Çalışma tipi döşeme betonarme hesap aksı edit komutu ile belirlenebilir.
Ekli dosyayı görüntüle 36079

Pilye iki yönde çalışan döşemelerde, her iki yönde
tek yönde çalışan döşemelerde, çalışma yönünde seçilmesi uygun olur. Döşeme tanımlandığında bu seçim otomatik olarak yapılmaktadır

Buna projeye göre karar vermek lazım. Kısa konsol oluşturmak yerine plak döşeme olarak konsol oluşturmak daha uygun olabilir.

Ekli dosyayı görüntüle 36077
Yardım sayfasını inceleyin
buna projeye göre karar vermek lazım. kısa konsol oluşturmak yerine plak döşeme olarak konsol oluşturmak daha uygun olabilir.
BU DEDİĞİNİZİ tam anlayamadım açar mısınız rica etsem lütfen

Geri