Fiyat listeleri 10 Ocak 2025 tarihine kadar geçerlidir.

V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Konut + işyeri projesi yardım ve önerilerinize ihtiyacım var

1serdarorman

Yeni Üye
Herkese merhaba,

Projemi bir proje müellifine tasarlatıp, işin şantiye kısmında çalışmaktayım. Proje tasarımı konusunda gelişmek için ise araştırma yapıp, idecad'te bunları modelleyerek imalatını yapacağım proje ile karşılaştırma yapıyorum.

Ek'e eklediğim projede, raporda gösterilen adımları uyguladığımda bir takım hatalar almaktayım. Hataları nasıl gidereceğimi, ayrıca projeyi çizen proje müellifinin de bu hataları nasıl giderdiğini bir türlü bulamadım. Sistemde bir sabunlama yöntemi mi kullanıldı? Bu konu hakkında nasıl bir yol izlemeliyim? Yardımcı olabilir misiniz?

Ekli dosyalar

Yardım sayfalarını inceleyiniz.
Temel kalınlığınız az bundan dolayı zımbalama hatası veriliyor arttırmanız uygun nolur.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Döşemeleri bölmeyiniz. Hesap aksları düzenlenerek farklı geometrideki döşemeler modellenebilir. Forum sayfalarını inceleyiniz
1734938108987.png

Projede kiriş kesitlerini düzenlemeniz uygun olur. Kesitleriniz çok değişken. Sürekli kirişlerde donatı geçişleri açısından tek kesit kullanmanız uygun olur. Uygulama açısından da kalıp ve demiş işçiliğini zorlaştırır.
1734938261119.png

Yardım sayfalarını inceleyiniz.
Temel kalınlığınız az bundan dolayı zımbalama hatası veriliyor arttırmanız uygun nolur.

Döşemeleri bölmeyiniz. Hesap aksları düzenlenerek farklı geometrideki döşemeler modellenebilir. Forum sayfalarını inceleyiniz
Ekli dosyayı görüntüle 47696

Projede kiriş kesitlerini düzenlemeniz uygun olur. Kesitleriniz çok değişken. Sürekli kirişlerde donatı geçişleri açısından tek kesit kullanmanız uygun olur. Uygulama açısından da kalıp ve demiş işçiliğini zorlaştırır.
Ekli dosyayı görüntüle 47697
Hocam ilgiline ve alakanıza çok teşekkür ederim. Raporu da yukarıda eklere ekledim. Aslında çizmiş olduğum proje hali hazırda bir onaylı proje ve ben bu onaylı projeyi elimdeki statik projeye göre imalatını yapacağım. Ancak raporu bire bir şimdi idecad'e döküp tasarladığımda ise bu hataları almaktayım. Şu anda bu kadar çok hata verirken yukarıdaki rapor nasıl onaydan geçmiş? Şu anda ne yapacağımı bilemedim. Bunu cevaplayabilirseniz çok memnuniyet duyarım.

Onaylı projenin datası elinizde varsa farklar incelenebilir. Yüklemelerde veya analiz ayarlarında farklılıklar sonuçları etkileyebilir.

Onaylı projenin datası elinizde varsa farklar incelenebilir. Yüklemelerde veya analiz ayarlarında farklılıklar sonuçları etkileyebilir.
Yasin hocam, size onaylı projenin datasını ve benim yapmış olduğum datayı ekte iletiyorum. İlginiz ve alakanız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Ekli dosyalar

İki projeyi yan yana açarak farkları inceleyebilirsiniz.
Sizin projenizde asansör katı olarak ayrıca bir kat tanımı yapılmış
1735110097390.png

Koordinat ve spektrum değerlerinde farklar var
1735110272726.png

R katsayısı seçimi ve anazli ayarlarında farklar var
1735110325424.png

Sizin modelinizde merdivenler girilmiş.
1735110529046.png

Onaylı projede de 11.11 de analizden sonra hatalar çıkmakta
1735111007130.png

Analiz modelinde betonarme tasarım sekmesi altında veri girişi ile ilgili farklar katı model üzerinde incelenebilir.
1735111423596.png

Yasin hocam ilginiz ve alakanız için çok teşekkür ederim. İki projenin farklılıklarını incelemeye devam ediyorum. Onaylı projede kurtaran, yapmış olduğum projede ise kesme güvenliği hatası aldığım kolonu ekte paylaşıyorum. Görüldüğü üzere, Vmax değeri her iki projede de değişmezken, Ve değeri yapmış olduğum projede bir hayli yüksek ve sistem kurtarmıyor.

1- Vmax değeri sabit kalırken Ve değerini düşürmenin bir yolu var mıdır?
2- Ayrı projedeki bu farklılıklar neyden kaynaklanmaktadır?
3- Kolon ve kiriş ebatlarını değiştirmeden bu durumu nasıl kurtarabilirim?
4- As2(+) As2(-) değerlerinin onaylı projede 0 olduğunu görmekteyiz. Bunun sebebi nedir?

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    37.9 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleme:
1735539189973.pngkiriş ayarlarında rijitlik azaltması bölümüne girdiğiniz zaman deprem yükleri düşey yükleri ne kadar azaltırsanız ( ve ) değeri o kadar azalır. tavsiye edilen bir durum değildir kirişi zayıflatır. fakat bazı statikçiler bu yöntemle kirişi zayıflatıp kolonu rahatlatıyor. deprem ve düşey yükleri azatlmak kirişteki donatı miktarınıda azaltır.

serdar bey projeniz deneme sürümü kayıt edilmiş uyarısı alıyorum açamıyorum incelemek için.
Hüseyin bey, ilginiz için teşekkürler. Projeyi tekrardan yüklüyorum buraya, açılması lazım aslında. Ek olarak ilgili kirişe ve kirişlerin tamamına baktığımda herhangi bir rijitlik azaltması uygulanmamış. Acaba başka ne gibi bir farklılık mevcuttur?

Ekli dosyalar

Geri