kuşatılmış kolon şartı hakkında

kutay biber

Yeni Üye
Bulunduğum ildeki ilgili kurumla planlı alanlar imar yönetmeliğindeki bir maddeden dolayı çıkmaza girmiş bulunmaktayız. Bu madde;

- Kapalı çıkma yapılabilen binalarda ise; çıkmayı teşkil eden konsolun mesnetlendiği/bağlantılı olduğu (Değişik ibare:RG-12/8/2023-32277) düşey taşıyıcı elemanların, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin eki Esasların 7.5.1 maddesinin (a) bendi kriterlerine uygun kirişler ile birbirine bağlanması suretiyle çerçeve teşkil edilmesi zorunludur.

Burada çıkan fark ben ek te, turuncu ile boyadığım kirişlerin konsolu teşkil eden kolonları birbirine bağlayan kirişler bu şartı sağlaması gerek düşüncesindeyken örn:(60x60 kolonları 45x45 kirişle bağlamak).

İlgili kurum sadece bağlanan kirişlerin değil konsolu taşıyan kolonlara gelen tüm kirişelerin (turuncu+maviler) kuşatılmış şartını sağlaması gerektiğini düşünüyor. ACİL YARDIMINIZI BEKLİYORUM.
 

Ekli dosyalar

  • 2.png
    2.png
    203.5 KB · Görüntüleme: 130
  • ide.png
    ide.png
    173.8 KB · Görüntüleme: 124
Genelgenin tam uygulanması durumunda 7.5.1.a yı sağlayıp konsol çıkma yapmak mümkün değildir. Bir konsol kirişin boyutunu ne yaparsanız yapın kuşatılmış birleşim oluşturmaz. Kuşatılmış bileşim çerçeve kirişi ile yapılabilir. Bana göre bir ucu saplama olan kirişte bile kuşatılmış kiriş şartını sağlamaz
 
Son düzenleme:
Benim merak ettiğim yukarıda sorduğum soruda benim mi idarenin mi yorumu doğru? ruhsat alacağım dosyayı bekletiyorum yanlış birşey yapmak istemiyorum.
 
Kapalı çıkmayı oluşturan Kolonlarda ki kirişleri 3/4 koşulunu uygun boyutlandırıp, tali kirişleri kuşatılmışlık kontrolünde kullanmayın
 
Benim merak ettiğim yukarıda sorduğum soruda benim mi idarenin mi yorumu doğru? ruhsat alacağım dosyayı bekletiyorum yanlış birşey yapmak istemiyorum.
idarenin sizden talebi yönetmeliğin tarif ettiği şeklinde.
bana göre de kafa karıştıran tek husus kuşatılmış kolon tanımındaki "dört taraf" hususu.
köşe kolonlar ile kolonların konsol tarafında dördüncü taraf olamayacağı için tanıma uygun görünmese de hedeflenen amaç kolonların birbirine genişliğinin 3/4 oranından az olmayan genişlikteki kirişlerle bağlanarak çerçeve oluşturulması.
 
Geri
Üst