izmirlimuhendis

Etkin Üye
Kuyu temel perdesi içine binanın kiriş ve kolonlarını dahil edebilir miyiz? Böyle bir tasarım doğru olu rmu ? ekte örnek olarak verdim. YArdımcı olunursa sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • örnekkk.cde
    598.9 KB · Görüntüleme: 572
Merhaba
Kuyu temel veya istinat duvarını bina ile birlikte kullanamazsınız.
Kuyu temel veya istinat duvarı binadan gelen yükleri ve momentleri dikkate almaz.
Ayrıca İDECAD bunlara yük ve moment aktarmaz.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN
 
merdiven gibi, kubbe gibi yapı elemanları ana modele entegre edilip birlikte analize girebiliyorlar, lakin istinat yapıları müstakil analiz edilirler. Modelden anlaşılan o ki; İhtiyacınız yapı ile birlikte olacak ve yanal toprak itkilerini de alacak olan perdeden ibaret olmalı.

G.KÖSE
 
unver":3b9tgahf' Alıntı:
Merhaba
Kuyu temel veya istinat duvarını bina ile birlikte kullanamazsınız.
Kuyu temel veya istinat duvarı binadan gelen yükleri ve momentleri dikkate almaz.
Ayrıca İDECAD bunlara yük ve moment aktarmaz.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

Ancak uygulamada kuyu temel imalatında döşemeler kuyu temelin kademeli perdelerine oturuyor.Orada nasıl bir durum oluyor? Normalde bir yük aktarımı gerçekleşmesi gerekmiyor mu? Yani biz kuyu temeli yapıp, kolonları kuyu temelden geriye çekip öyle mi imalat yapmalıyız? Peki kuyu temel yapmamızın ne anlamı kalıyor o zaman ? Kafamda hala soru işaretleri var ve bir türlü oturtamıyorum. Döşeme nereye oturuyor onu bir türlü çözemedim. Kuyu temelin kademesine mi yoksa kuyu temelden geriye yaptığımız kolon-kiriş sistemine mi ?
 
Sn meslektaşım,

uygulamada kuyu temel perdesine oturan döşeme görmüşseniz, bu büyük bir ihtimalle, bağlantı köprü plağıdır, gerek kuyu temel perdesine ve gerekse bina kirişine basit mesnet olarak oturmak , moment aktarmamak sadece düşey yükleri taşımak durumunda olmalıdır.

Kuyu temel niçin yapılır?

Şehir merkezinde, ana yola cepheli, çekme mesafesi az, 3-4 kat bodrumlu bir bina yapacaksınız diyelim, yola zarar vermeden 10-12 m derinlikteki hafriyatı nasıl yapacaksınız?

kuyu temel uygulaması alternatif bir çözüm olarak devreye girer, önce kuyu temeller şaşırtmalı olarak insan gücü ile açılmaya başlanır, derinleştikçe ahşap iksalar ile takviye yapılarak en alt kademe kotuna kadar inilir, akabinde donatı yerleşimi ve tabiki beton dökümü ile bir göz kuyu tamamlanır. tüm kuyular bittikten sonra, yol güvenliği sağlanmış şekilde hafriyat rahatlıkla yapılır.

G.KÖSE
 
Geri
Üst