V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız
Merhabalar,
Tekrar buraya yazacagım sıkayetler uzerıne bahsi gecen konu için duyarlı arkadaslar bu sorumu bana acıklamaya hiç zahmet etmesinler çünkü aynı görüşleri paylaşıyorum ve bununla ilgili ciddi mücadele veriyorum.
Sorunum şu ki ; Belediyedeki ilgili raoportor U T L gibi perde gruplarının yonetmeliğin ilgili maddesinde poligon kolon olarak tanımlanmasını istediğini söylüyor.Evet doğru söylüyor bizde bunu idecad de perde grubu oluşturarak hesap yönteminin doğru olmasını sağlıyoruz ve sonuçlar alıyoruz.
Roportorumuz bizden bu perdeyi sta4 de ki gibi poligon kolon olarak model yapmamızı istiyor.Aksi halde yanlış yapmış oldugumuzu belirtiyor.Her programın kendine özgü kuralları olduğu ama hesap mantıklarının aynı oldıugunu yani kuralları yönetmeliklerden aldıklarını ,idecad de poligon kolon olarak tanımlanan elemanın kolon görevi göreceğini devrilme hesaplarında perde olarak görünmeyeceğini kendilerine ilettim fakat kabul etmiyor.
Yaptıklarım,
1-perde grubu olarak hesap raporu aldım
2-ayrı ayrı perdeler olarak bırakarak yani grubu bozarak hesap raporu aldım
3-poligon kolon olarak tanımlayıp rapor aldım(deprem raporunda görünmedi haliyle)
Şimdi benim anlatacağim birşey kalmadı bu mühendisimize İDECAD olarak lütfen 1 gününüzü ayırıp programınızı anlatırmısınız..

KISACASI BU ROPOROTORUMUZ İDECAD İLE YAPILAN PROJELERİN DOĞRU OLDUĞUNA GÜVENMİYOR.BUNU DEFALARCADA SÖYLEDİ BUGUN EN SON ARTIK ŞUNU SÖYLEDİM PROGRAMIMIZI MI DEĞİŞTİRELİM?
HAYIR DEDİ KENDİLERİ AMA PROGRAMCILARINIZA SÖYLEYİN BU AKSAKLIKLARI GİDERMEYE UĞRAŞSINLAR.
---R SECİMİ KONTROLLERİ AZALTMALARI VS ONA GÖRE YANLIŞ.
---PERDELERI POLIGON KOLON SEKLINDE STA GİBİ TANIMLAYIN DİYOR.
NE DİYİM YANI M0/6 VE M0/3 SAGLIYORKEN R YI 4/5 İLE CARPTIRDI DAHA NE OLSUN.
 
Re: MADDE 4.5.3.5 HAKKINDA MODELLEME İLE İLGİLİ

Roportörünüzün herhangi bir projenize yapılan bu eleştrileri, istekleri,sözlü değil ( gerekçeleri ile birlikte) resmi bir yazı ile yazılı talep edin. Hatta Sta4 gibi poligon kolon yapmalı maddesini de eklemesini isteyin.

Poligon perdeler ideCAD'in Etabs'ın hespladığı gibi hesaplanmalı. Doğrusu budur.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Re: MADDE 4.5.3.5 HAKKINDA MODELLEME İLE İLGİLİ

Arkadaşımız ile aynı acıları bizde çekiyoruz. MALTEPE BELEDİYESİ' nde İdecad ile Statik proje yapmak resmen eziyet haline geldi. Adam sta4cad ile yapılan projelerde programı sorgulamak bir yana mimari ile uyumlu ise yükler doğru alınmışsa direk onaylıyor.Fakat iDECAD ile yapılan projeleri defalarca geri çevirip aklına takılan yönetmelikle ilgili tüm madeleri afedersiniz ama fantezisel derecede bize farklı çözümler yaptırıp sonunda programa güvenmediğini söylüyor. ben gelip anlatmanızında işe yaracağını düşünmüyorum çünkü adam KTÜ üniversitesinden aldığımız teknik rapora KTÜ kim ya diyerek bir kenara atmış bir adam.
 
Re: MADDE 4.5.3.5 HAKKINDA MODELLEME İLE İLGİLİ

KTÜ den gelen raporu "KTÜ kim yaaa" diye kenara atabilir. Ama yazılı yanıt isterseniz yapamaz. İstekleri, red gerekçelerini siz de yazılı isteyin, yazılı olarak yanıt alın. Sonrasında
gelen resmi yanıta göre davranırsınız.

Resmi yanıtına yazsın bakalım idecad hatalı çözüyor, sta4 kullanın, ktü kim yaaa diye.

Hakkınızı yedirmeyin, gereksiz işlemler, çözümler yapmayın, tüm taleplerinizi ve roportörden gelen talepleri yazılı isteyin.

İnsan bir kere ölür, ölümden korkmayın.
 
Re: MADDE 4.5.3.5 HAKKINDA MODELLEME İLE İLGİLİ

Sımdı dırekt olarak o programı kullanın o dogru cozuyor demıyor.Pıyasada en bılındık ve yagın durumda olması sebebiyle daha cok o programla proje baktıkları ıcın onun cozumlerını daha dogru buluyor en azından bızım ıdecad den goturdugumuz bır hesap raporu ıle dıger programdakını karsılastırıp kafasına yatan o olursa o yapıyor bak dıyor.Bız ıkı programıda kullandık kullanıyoruz o konuda bir sıkıntımız yok.İlerlemesi gerekende bir işimiz var herkes kafasına göre yorumluyor yönetmelikleri biz oluru olmazı yazıyoruz buraya cözebilmek adına..yanı artık kafamız karıstı allak bullak olduk programımız ayrı raportorumuz ayrı hocamız ayrı yonetmelıgımız apayrı..
 
Re: MADDE 4.5.3.5 HAKKINDA MODELLEME İLE İLGİLİ

Yazılanları hayretler içerisinde okudum. Bir kontrol elemanı herhangi bir teknik veriye dayanmadan nasıl bu şekilde red verebilir ? Resmi bir gerekçeli red yazısı isteyin. Teknik bir gerekçe sunamazlarsa belediyede bağlı oldukları müdürlüğe yazılı şikayette bulunun. Eğer teknik bir gerekçe sunabilirlerse ona göre cevap verirsiniz.
 
Re: MADDE 4.5.3.5 HAKKINDA MODELLEME İLE İLGİLİ

ideCAD Deprem yonetmeligi madde 4.5.3.5 i tam olmasi gerektigi gibi uygular.Yani poligon perdeleri poligon perde olarak moddeller, kabuk sonlu eleman modelini olusturur ve yine yonetmelikte belirtildigi gibi Poligon perdenin tesirlerini poligon agirlik merkezinde hesaplar. Bu isi bilindik yapanci programlar nasil yapiyorsa ayni sekilde yapar ve benzer sonucu bulur.
 
Merhaba;

Poligon perdeleri ilgilendiren maddeler TBDY 2018 'de aşağıdaki gibi açıklanır.

Bölüm 4.5.3.7 'de açıkça belirtilmektedir ki perdeler "KABUK SONLU ELEMANLAR" ile modellenecektir. Kullanıcılarımızın da bildiği gibi bu modelleme türü çok eskiden beri ideCAD versiyonları içerisinde olan bir modelleme türüdür.
Bölüm 4.5.3.5 'te anlatılan T,L,U,C poligon perdeleri tek bir perde gibi düşünerek iç kuvvetleri ve perde dayanımlarını dikkate alan bir yaklaşımdır. Bölüm 4.5.3.7(b) 'de anlatıldığı şekli ile I,T,L,U,C perdelerinde oluşan iç kuvvetler bu enkesitin ağırlık merkezide eşdeğer bir çubuk kesit tesiri elde edileceğini söyleyerek Bölüm 4.5.3.5 'in devamı niteliğinde bir madde yazılmıştır. Burada kabuk sonlu elemanlar ile bir perde tanımlayıp, bu sonlu elemanlarda oluşan iç kuvvetleri kesitin ağırlık merkezinde toplayarak eşdeğer çubuk tesiri elde edebilirsiniz. Bu durum da bildiğiniz gibi bu perdeleri çubuk model ile modellemek anlamına gelmemekte, bu perdeleri bir grup halinde düşünerek eşdeğer çubuk gibi kesit tesirini ve dayanımını bulmak anlamına gelmektedir. Madde 4.5.3.7 tam olarak bu durumu anlatmaktadır.

ideCAD v10 'da kabuk sonlu elemanlar ile perdeler modellenmekte bununla beraber bu perdelerin isteğe bağlı olarak grup tanımı da yapılmaktadır. Programda çizdiğiniz perdeleri grup olarak tanımladıktan sonra Betonarme tasarım bölümünden "Perde Grubu Betonarme" bölümüne tıklamanız tüm sonuçları incelemeniz için gerekli pencereyi açacaktır.


Perde Grubu Betonarme penceresi için çeşitli ekran görüntüleri aşağıda verilmiştir.

Burada bulunduğunuz katta tanımladığınız perde gruplarının isimleri ve perde grubu boyut ve donatıların listesi tablo olarak ve donatı kesit görünüşü verilir. Bu sekmede perde görüntüsü üzerinde bulunan donatılara müdahale edebilir ve sonuçları görebilirsiniz.


Burada yani Kesme Güvenliği sekmesinde TBDY Bölüm 7.6.6 'da detayları anlatılan tasarım esaslarının sonuçları gösterilmektedir. Bu bölümde açık bir şekilde fark ediliyor ki örneğin Moment dayanımı Md U perdenin bir bütün halinde dikkate alınması ile hesaplanmıştır. Bu moment dayanımının kontrolünü uygun açıyı ve normal kuvvet değerini girerek "Moment-eğrilik" sekmesinden de görebilirsiniz.


Kesit hücresi (lif) tasarımı bölümünde perdenin moment-eğrilik analizinin yapıldığı fiber'lar ve donatı yerleri gözükmektedir. Burada gözüktüğü gibi Bölüm 4.5.3.5 'e uygun modelleme yapılmaktadır.


Bir bölüme yalnızca 5 resim ekleyebildiğim için cevabım devam edecektir...
 

Ekli dosyalar

  • TLUC perde maddeleri.png
    TLUC perde maddeleri.png
    71.7 KB · Görüntüleme: 8,488
  • Grup perde 1.png
    Grup perde 1.png
    236.4 KB · Görüntüleme: 8,483
  • Grup perde PG.png
    Grup perde PG.png
    76 KB · Görüntüleme: 8,480
  • Grup perde KG.png
    Grup perde KG.png
    28.7 KB · Görüntüleme: 8,474
  • Grup perde KHLT.png
    Grup perde KHLT.png
    81.3 KB · Görüntüleme: 8,486
Kapasite diyagramları bölümünde POLIGIN PERDE GRUBUNUN eğilme ve eksenel kuvvet altındaki etkileşim grafiği gösterilmiştir. Burada hesaplanan sonuçlar da gurup poligon perdeyi bütün olarak dikkate alınıp hesaplanmıştır.


Moment-eğrilik sekmesinde de Kesit hücresi sekmesinde tanımlandığı şekli ile perdenin donatı ve malzeme durumuna bir eğrilik analizi yapmaktadır. Burada gurup poligon Perdenin moment dayanım değerleri rahatlıkla kontrol edilebilir. Ayrıca bu moment eğrilik analizinin raporunu da oluşturabilirsiniz.


Kapasite tasarımı sekmesinde ilgili kombinasyonda gelen kuvvetlerin moment eğrilik analizinden elde edilen kapasitelerle karşılaştırılıp donatı alanlarında ne kadarlık bir fazlalık veya eksiklik olduğunun, kapasite sınır değerine ne yakın değerlerde kalındığının bilgileri bulunmaktadır.


İç kuvvetler bölümü ise burada en önemli bölümlerden birisidir. Çünkü burada Gurup poligon perdeye gelen ve TBDY Madde 4.5.3.5 ve akabinde Madde 4.5.3.7(b) 'de anlatılan kesit tesirleri gözükmektedir. Diğer bir deyişle burada bulunan kesit tesirleri değerleri Gurup poligon perdenin eşdeğer çubuk kesit tesirlerinin gösterildiği bölümdür. Burada ayrıca Dinamik büyütme katsayısı ile büyütülmüş ve Dayanım Artım Katsayısı ile büyütülmüş "Tasarım sonuçları" da bulunmaktadır.


Ayrıca gurup poligon perdede iç kuvvetleri arayüzden görmek de mümkündür. "Analiz Modeli" penceresinden "perde sonuçları" sekmesine tıklarsanız aşağıdaki görselde olduğu gibi perdenin ağırlık merkezinde oluşan iç kuvvetleri rahatlıkla görebilirsiniz. Görselin daha anlaşılır olması için burada tek bir perdenin görselini aldım. Diğer tanımlanan bütün grup perdelerin iç kuvvet sonuçlarını bu şekilde ağırlık merkezine tanımlanmış şekilde görebilirsiniz.


Yukarıda anlattigim üzere ideCAD Statik IDS v10 süneklik düzeyi yüksek ve sınırlı perdeler için Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine en uygun şekilde ve eksiksiz analiz ve tasarım yapmaktadır. Ayrica yukarıda bahsettiğiniz anlaşmazlığın giderilmesi için de raporlarda gerekli önlemler alınacaktır.

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • Grup perde Kd.png
    Grup perde Kd.png
    65.1 KB · Görüntüleme: 8,442
  • Grup perde ME.png
    Grup perde ME.png
    68.9 KB · Görüntüleme: 8,436
  • Grup perde KT.png
    Grup perde KT.png
    256 KB · Görüntüleme: 8,435
  • Grup perde IK.png
    Grup perde IK.png
    314.3 KB · Görüntüleme: 8,440
  • Grup perde tek perde.png
    Grup perde tek perde.png
    239 KB · Görüntüleme: 8,444
myıldız25,

Okumuş cahille uğraşmak zor gerçekten. Şahin Bey'in tavsiyesine uymanızda yarar var. Böylelerine ne kadar cahil olduğunu hissettirmeniz gerek. Ondan sonra size saygı duymaya başlar. Tecrübeyle sabittir.
 
Merhaba;

Bence sayın myıldız25 bilgisayarını alıp gitsin model üzerinden ve program arayüzünden neler yaptığını göstersin. Grup perdenin tasarımını bu şekilde izah etsin. Kaldı ki bahsi geçen diğer programda da grup perdeleri tanımlamak için tek yok poligon perde tanımlamak değil, ideStatikte olduğu gibi parçalı panellerle de tanımlama yapılabiliyor ve her iki durumda da programın eksikleri var. Örneğin bahsi geçen programda Poligon perde tanımında başlık bölgeleri yönetmeliğe uygun oluşturulmuyor.

Ancak belediyedeki arkadaşa da bir noktada hak vermek lazım, İdeStatik perde raporlarına baktığınızda grup perde çözümünü anlatacak herhangi bir açıklama yada düzenleme yok. Sorunun kökten çözümü için grup perdeler tasarımına uygun formatta düzenlenmiş GRUP PERDE RAPORU programa eklenmeli, grup perdelerin a dan z ye tüm tasarım sonuçları bu rapor içerisinde diğer perdelerden bağımsız verilmeli diye düşünüyorum.

Saygılarımla.
 
Maltepe belediyesinde statik danışman olarak baktığım bir proje vardı.Proje İDECAD programı ile statik proje bürosu tarafından çözüldü bende çerçeve analizlerini etabs ile döşeme ve temel analizleri safe programı ile yaptım . Maltepedeki roportor arkadaşımız temel kalınlığı ile ilgili itirazlarda bulundu her kat için 10 cm temel kalınlıgı gibi kaba bir mühendislikle projeyi geri cevirdi
(Az katlı yapılar için doğru , çok katlı yapılar için yanlış bir ön tasrım yaklaşımı ) .Safe dataylarını detaylı bir şekilde anlattım ama kendisi projeyi onaylamak için ünv raporu istedi . KTÜ ünv rapor aldım kendisine götürdüm yine kabul etmedi sorun o adamda değil belediyedeki statik roportörün hiç bir şekilde statik tasarıma ve modellemeye karışma yetkisi olamaması gererkiyor.Sorumluluk burda proje müelifi ve Karadeniz Teknik Üniversitesinde olmasına rağmen belediyedeki roportörün tasarım ve dizayna karışması saçmalık bu kişiye laf anlatmak imkansız :) maltepe belediyesine çalışan arkadaşlara allahtan sabır diliyorum.

sadece yönetmeliklerdeki konstürüktif kurraları denetlemeli statik roportörler .

Saygılarımla...
 
Merhabalar. Perde grubu tanımlarken iki perde arasında bağ kiriş olması sebebi ile iki perde boşluklu perde oluyorsa. bu iki perde de gruplanacak mı. yoksa ayrı ayrı mı kalacaklar. aynı şekilde iki u perde arasında bağ kirişler oluşturulur ise de bu iki u perde tek grup mu olacak ayrı ayrı mı grup tanımlanacak.
 
Sorunun kökten çözümü için grup perdeler tasarımına uygun formatta düzenlenmiş GRUP PERDE RAPORU programa eklenmeli, grup perdelerin a dan z ye tüm tasarım sonuçları bu rapor içerisinde diğer perdelerden bağımsız verilmeli diye düşünüyorum.

Saygılarımla.
Grup perde raporu eklendi.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Belediyedeki ilgili raoportor U T L gibi perde gruplarının yonetmeliğin ilgili maddesinde poligon kolon olarak tanımlanmasını istediğini söylüyor.Evet doğru söylüyor bizde bunu idecad de perde grubu oluşturarak hesap yönteminin doğru olmasını sağlıyoruz ve sonuçlar alıyoruz.
Roportorumuz bizden bu perdeyi sta4cad de ki gibi poligon kolon olarak model yapmamızı istiyor.
Myıldız25 isimli kullanıcı bu mesajı yazdıktan sonra forumda en son 19 aralık 2019 da aktif olmuş bir daha uğramamış.
Sanıyorum yanlışın peşinden gidip ilgili raportörün isteği doğrultusunda programını değiştirmiş.
 
Geri
Üst