Makasta diyagonel ve dikme kullanmak istiyorum fakat tanımlayamıyorum

Merhabalar,
Zamanında yapılmış başka bir yapıdan sökülmüş olan makas ve kolonlarımız mevcuttur. Sökülen çelik malzemelerde Upn160 Çift örme kolon ve Alt başlığı ve Üst başlığı yine Upn160 dan yapılmış makaslarımız mevcuttur. Sormak istediğim, Üst başlık ve alt başlığı Upn160 dan imal edilmiş olan bu makasımız iç ve dış yanlardan diyagonal ve dikmeler plaka ile örülmüştür. Programda iç ve dış yandan örülmüş diyagonel ve dikmeleri tanımlayamıyorum. Yardımlarınızı bekliyorum. Mevcut elimizdeki çelik makas fotolarını da ek olarak sunuyorum.
İlginiz için teşekkürler. Kolay gelsin
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2023-08-23 at 12.22.05 (1).pdf
    1.7 MB · Görüntüleme: 21
Ben kolonları sormadim ama dikkatlice okursanız makaslar plaka ile örülmüş. Plaka ile örülü makası tanımlamayı sordum. Fotolar da makas fotosu
 
Oguzhan bey sorunuz çok iyi anlaşıldı da programın kabiliyeti şimdilik yapma makas imkanı sunmuyor, basınç elemanı olan yapma kolonu 90' çevirip yatay konuma getirdiğinizde eğilme elemanı olarak çalışıp makasa dönüşür mü bilmiyorum, bu sorunuz aslında talep kabul edilip zor olmadığını düşündüğüm bu yapma makas şeçeneği programa eklenebilir, bu vesile ile İsmail beye istek iletilmiş olsun.
(aslında alt ve üst başlıkları kiriş olarak girip örgüleri de tali kiriş olarak oluşturmak olabilir, plakalar için de özel kesit oluşturmanız gerekecek, kütüphanede eklense iyi olur)
 
tavsiyem makası NPU lardan kiriş komutu ile oluşturun alt ve üst başlıkları daha sonra dikme ve diyagonel levhalarınız çapraz komutuyla oluşturun analiz sonrası özel kesit atayın ve plakaları istediğiniz konuma göre ayarlayın. Biraz uzun ancak tek sefer tanımlamanız yetecek ancak levhaları ilgili gerilmelere göre elle kontrol etmeniz gerekecektir.
 
Resimde gösterdiğiniz biçimdeki makasın “makas makrosu” ile tanımlanması program içerisinde mevcut değildir. Yalnızca kolonların bu şekilde “kolon-kolon birleşimi” komutu ile oluşturabilirsiniz.
1692867278891.png
Burada yaklaşım bir makas modeli kurmak isterseniz aşağıdaki çözümü önerebilirim. Makasların alt ve üst başlıklarını UPN160 olarak atayıp daha sonra dikme ve çaprazları tek bir dikdörtgen levha kesiti tanımlayarak oluşturabilirsiniz. Bağlantı tipini “kaynaklı” yaptığınızda analitik olarak göndermiş olduğunuz makas sistemine yakın bir sonuç elde edebilirsiniz. Bunu uyguladığınızda makas makrosunda aşağıdaki gibi bir görüntü elde edeceksiniz. Görüldüğü üzere tek bir levha gözükmektedir. Resmini gönderdiğiniz makaslarda dikme levhaları birbirinden bağımsız olduğu için burkulmaları tek bir eleman üzerinden hesaplanmalıdır. Aşağıdaki modelde tek bir levha modelleyerek bir miktar güvenli tarafta kalınmış olur.

1692867297083.png

Dikdörgen kesiti yapı ağacında kesitler bölümünden “yeni kesit ekle” komutunu kullanarak yapabilirsiniz.
 
Öncelikle cevaplar için teşekkür ederim.
Fakat dikdörtgen kesit tanımlama adımlarını daha detaylı anlatma imkanınız olursa makbule geçer.
 
Öncelikle cevaplar için teşekkür ederim.
Fakat dikdörtgen kesit tanımlama adımlarını daha detaylı anlatma imkanınız olursa makbule geçer.

Yeni Kesit ekle seçeneğine tıkladıktan sonra açılan kesit ayarları ekranından profil tipini içi boş dikdörtgen profil olarak seçtikten sonra
materyal kısmından S235 vb çelik seçin, ardından görselde paylaştığım sayfadan istediğiniz ölçülerde kesit oluşturabilirsiniz. Kesit tanımları kısmından adını isteğiniz isimle değiştirerek seçim yaparken rahatlıkla bulabilirsiniz.


1692870048278.png
1692869859956.png

Kesit tanımları kısmından adını isteğiniz isimle değiştirerek seçim yaparken rahatlıkla bulabilirsiniz. Tamam tıklayıp çıktıktan sonra yapı ağacında kesitler listesinde tanımladığınız kesiti görebilirsiniz.

1692870379963.png

Ayrıca daha önce kesitini tanımladığınız bir yapı elemanının kesitini menüsünden değiştirebilirsiniz.

1692870494755.png
 
Merhabalar,
Dediğiniz gibi makastaki dikme ve çaprazları kesit tanımlayarak yaptım fakat, kolonlarım çift UPN 160 dan yatay plakalı örme kolon. Kolon-makas birleşimini mesnet birleşimi şeklinde yapmak istiyorum. Daha açık anlatmak gerekirse kolon tepe plakası ve makas mesnet plakasını birbirine civata ile bağlamak istiyorum. Fakat kolon-makas birleşimini tanımlayamıyorum değişik bağlantılar çıkıyor. Örme kolon ve makas birleşimini plakalı mesnet bağlantısı yapmam için önerdiğiniz yol ve birleşimler nelerdir. Baya sıkıntı yaşıyorum
 

Ekli dosyalar

  • TAŞOVA DENİZ SÜMER.cde
    98.2 KB · Görüntüleme: 3
projeniz özelinde söyleyecek olursak sizin projenizin şekline bakıldığında mesnet birleşimi ve diğer birleşimler pek uygun olmuyor. Kaynaklı birleşim yapabilir veya diğer birleşimleri uygulayabileceğiniz bir model kurmanızı önerebilirim. Birleşimlerle ilgili destek alabileceğiniz linkler bırakıyorum.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst