Maksimum temel basıncı

unalors

Yeni Üye
Merhaba projemde zemin tasıma gücü 13tn/m2 zemin sınıfı ZE , radye temel kontrolünü ortalama gerilmeye göre yaptığımda kurtarıyor ama yapı denetim ortama gerilmeye göre yapılan analizi kabul etmiyor. Projemde maximum temel basıncınında kontrolünü istiyor. Ayrıca göreli kat ötelemesi vardı ancak esnek duvar uygulaması yapmak zorunda kaldım ,esnek derz yapmadan çözüm yapmamız mümkün mü? Projeyi ekliyorum incelerseniz sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • KIRKA.cde
    554.9 KB · Görüntüleme: 21
Malesef yapı denetim haklı çünkü program bize bu şansı verse bile ortalama gerilme yönteminde gerilme yığılmalarının olduğu noktalarda yapıyı emniyetsiz yöne çekiyoruz. Ne var ki zemin laboratuarları zemin taşıma gücü ve yatak katsayısını verirken olduğundan daha kötü değerler veriyor. Örneğin taşıma gücü 40 t/m² çıksa rapora 20-25 yazıyorlar. Zemin laboratuvarı ile görüşüp gerçek değerleri vermelerini sağlayabilirsiniz.

Göreli kat ötelemesi ve esnek derz konusuna gelecek olursak bunun mantığı depremde duvarlar kafamıza inmesin diye düşünülmüş ama sınır değerleri itibariyle 2018 yönetmeliğinde çok abartılmış bir konu bu. Göreli kat ötelemesini aşmanın yolu kolon ve kirişleri daha güçlü hale getirmekle oluyor. Açıkçası çelik olmayan bir yapıda esnek derzin realitede uygulanmayacağını hepimiz biliyoruz. Sizin yapınız da bir konut olduğuna göre yapı denetimin buna da itiraz etmesi gerekirdi ya da duvar örme aşamasında esnek derz uygulamasını yapmanız için sizi ablukaya alacaktır.

Sizin örneğinize uymuyor ama özellikle endüstriyel yapılarda bazen katı ortadan bölmek durumunda kalıyoruz. Yani kolon yüksekliği 6 metre ama bunu üçer metrelik iki kat ve iki kolon gibi girmek durumunda kalabiliyoruz. İşte bu tür durumlarda iki kat arasında rijit diyafram ve kiriş olmadığından göreli kat ötelemesi problemi çıkabiliyor. Bu tür durumlarda ANALİZ VE TASARIM menüsünden KAT PARAMETRELERİ'ne girip DÜZENSİZLİKLER tabında hesaba alınmayan kolon alanlarını elle girmek gerekiyor. Bu sizin sorununuzu çözer ama bunu haklıysanız kullanın aksi taktirde projeyi kılıfına uydurmuş olursunuz ki bu hiç hoş olmaz.
 
Geri
Üst