Daha önce Mantar döşeme ile ilgili sorulan sorulara verdiğim cevaplardan bir bölümü aşağıda ekliyorum. Kolay gelsin.
Eğer katta kiriş yada kirişler varsa ve yine mantar seçeneğini kullanacaksanız zımbalama için kolon başlığını kullanıp test etmelisiniz. Ama her şeye rağmen mantar döşeme yapmanın zorlukları vardır. Taşıyıcı sistem sadece döşeme ve kolondan oluşurken genelde bacalar ve şaftlar kolon diplerinden geçer bu da sisteme ciddi zarar verir. Bazen yanıltıcı sonuçlarla da karşılaşabilirsin. Dikkatli olmanı öneririm.
* Sistemde bulunan boşlukları mutlaka tarif ediniz. Bu boşluklar düşey taşıyıcılara yapışık ve azımsanmayacak boyutlarda olabileceğinden bu tür sistemler için çok önemlidir.
* Bu tür sistemleri kolonların belli bir düzen içinde dizildiği yapılarda kullanınız.
* Döşeme kalınlıkları yetersiz olabilir.Program betonarme hesap aksının geçtiği yerden kendi hesapladığı döşeme boyuna göre döşeme kalınlığını test ediyor. Bu yüzden kalınlıklar yetersiz gelebilir. Oysa bu mesafe içinde arada kolonlar olabiliyor. Dolayısıyla kalınlık hesabının en büyük kolon açıklığına göre test edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
* Merdiveni sisteme tanıtmalı ve buna bağlı olarak zaten yarı rijit diyafram olarak çözmek zorunda olduğunuz için yüklerini de böylelikle sisteme girmiş olacaksınız.
* Kirişsiz döşemelerde mutlaka sistemi perdelerle takviye etmenizi öneririm.
* Temelleri yerleştirdikten sonra üst yapı etkileşimli çözmenizi öneririm. Çerçeve oluşmadığı için üst yapı etkileşimlinin önemi daha çok kendini gösterecektir.
* Sözkonusu rijit diyafram bir kirişe temas etmiyorsa sistem otomatik olarak kirişsiz yapının zımbalamasını test ediyor. Aksi durumda sıfır boyutlu kolon başlığı ile irdelemelisiniz.