V11'i Online Satın Alın

Mantar Döşeme Yardım

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stapro
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

stapro

Yeni Üye
Merhaba ;

Öncelikle İyi Bayramlar..
Normalde cok yapmak istemediğim ama müşterinin özel istegiyle yapmak durumunda oldugumuz mantar döşemeli projemizde arastırdıgım bilgiler ışığında girdiğim verilere ragmen sürekli döşeme hatası ve elemanlarda düzensiz donatılar cıkmakta. Bayramda olmamıza ragmen ufak bir vakit ayırıp yardımcı olursanız cok mutlu olurum..
Mimari proje ve ide datasını ekteki linkte verdim.

İyi Çalışmalar.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
(ide dosyası)

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
(mimari)
 
Tespit ve öneriler.
* Sistemde bulunan boşlukları mutlaka tarif ediniz. Bu boşluklar düşey taşıyıcılara yapışık ve azımsanmayacak boyutlarda olduğundan bu tür sistemler için çok önemlidir.
* Bu tür sistemleri kolonların belli bir düzen içinde dizildiği yapılarda kullanınız.
* Ofis katlarında hareketli yük için 500 değerinin yüksek olduğunu düşünüyorum
* Döşeme kalınlıkları yetersiz görünüyor. Bunun iki sebebi olabilir. Birincisi yüklemeler altındaki yetersizliği, ikincisi ise yönetmelik gereği boyutlar. Program betonarme hesap aksının geçtiği yerden kendi hesapladığı döşeme boyuna göre döşeme kalınlığını test ediyor. Bu yüzden kalınlıklar yetersiz gelebiliyor. Oysa bu mesafe içinde arada kolonlar olabiliyor. Dolayısıyla kalınlık hesabının en büyük kolon açıklığına göre test edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
* Merdiveni sisteme tanıtmalı ve buna bağlı olarak zaten yarı rijit diyafram olarak çözmek zorunda olduğunuz için yüklerini de böylelikle sisteme girmiş olacaksınız.
* Sistem rijitliği çok düşük. Bir yönde hiç perde olmadığı gibi diğer yönde de yeterli bir rijitlik olduğunu düşünmüyorum. x-x yönü çok zayıf. Kirişsiz döşeme olması ve düşey taşıyıcıların tamamının kenar taşıyıcı olması (döşemenin kolonu yeterince saramaması) sistemin büyük handikapları.
* Temelleri yerleştirdikten sonra üst yapı etkileşimli çözmenizi öneririm. Çerçeve oluşmadığı için üst yapı etkileşimlinin önemi daha çok kendini gösterecektir.
* Zımbalama konusunu bu şekilde test edemezsiniz. Sözkonusu rijit diyafram bir kirişe temas etmiyorsa sistem otomatik olarak kirişsiz yapının zımbalamasını test ediyor. Aksi durumda sıfır boyutlu kolon başlığı ile irdelemelisiniz
 
-Eğer kiriş geçirdiğseniz projede,o zaman kolon başlığı tanımlamak gerekiyor. Tabla yüksekliği ve yüksekliği kolon başlığı özelliklerinden sıfır olarak girmeniz gerekiyor,başlığın
ebatı kolonu sarsın yeterli.Kolon başlıklarını kiriş bağlanmayan tüm kolonlara koymanız uygun olur.

-Projeyi düzenlerken bant kiriş detayı koysanız yeterli olur.Aynı şekilde kolon zımbalama donatısı detayıda koymalısınız.

-En az 20 cm kalınlıgında benim önerim eğer kolonlar arası çok açıklık yoksa 22 cm olması daha uygun oluyor uygulamada.

-En az 14 lük demir kullanmanızı öneririm.

- Döşeme sekmesinden hesap aksı editten altta üstte donatıyı seçmelisiniz ,donatı aksı geometrisini değiştirden yeterli hesap akslarını düzenlemelisiniz.

-Duvar vs yükleri çizgisel yada noktasal yük tanımlamalısınız.Döeşeme ölü ve hareketli yükü uygun değerler girmelisiniz en az hareketli yükü 0.35 tf/m girmelisiniz.

-Analiz bittikten sonra betonarme döşeme sekmesinden moment--donatı alanlarından üstte altta donatıyı yüksek moment değer çıkan aksları düzenlemelisiniz.

-Benim önerim C30 dan aşağı beton kullanmamanızdan yana

-Kalıp planı aldıgınızda bazı donatıların yerleri saçma sapan yerlerde çıkabiliyor uygulaması çok bilinen bir döşeme tarzı olmadıgından,kendiniz döşemenin momentlerıne bakarak düzenlemeniz gerekiyor.

-bence analiz seçimini mod birleştirme ile yapsanız daha iyi olur.

-binanın çarpık oldugu yerlerde donatı hesap akslarını ona göre düzenlemelisiniz.

-bina ağırlıgı fazla oldugundan temelde sıkıntı yaşıyabilirsiniz.
 
Geri
Üst