Mat temel : kirişsiz radye temel
Yeni versiyonda radye temellerle ilgili 2 değişiklik yapıldı:
1. Literatürde pseudo coupled winkler method olarak geçen yöntem.
2. Radye temel tasarımının da üstyapı etkileşimli çözüm sonuçlarının kullanarak yapılması.
Bu değişiklikleri kısaca açıklayacak olursak:
1.Bildiğiniz gibi daha önce elastik zemine oturan radye temel hesabında "winkler yayları" yöntemini kullanıyorduk. Bu yöntemde zemin yatak katsayısı ile orantılı olarak radye temel altında sabit değerli yayılı yaylar (area spring) tanımlanıp çözüm yapılıyordu. Ancak bu yöntemde komşu alanlar arası yay eşlenikliği dikkate alınmamış oluyordu. (Gerçekte zeminin bir noktasındaki oturma/basınç, oraya komşu alanlardaki yatak katsayısını değiştirir) ve bu karşılıklı karmaşık etkileşim temelde toplamda farklı oturmalara yol açabilir.
Winkler yönteminin bu kısıtlaması 2 yöntemle çözülebilir:
a) Komşu yay noktaları arasında çarpraz yaylar tanımlayarak eşlenikliği sağlamak
b) Pseudo cpupled method yöntemi ile radye alanını bölgelere ayırarak radyenin dışl konturuna doğru yay rijitliklerini arttırırken içine doğru azaltmak.
Bizim bu versiyonda uyguladığımız pseudo coupled yöntemi ile işte bu etkileşim dikkate alınmaktadır.
Daha detaylı bilgi ve bir örnek çözüm için linkteki dokümanı inceleyebilirsiniz. (Sayfa 15'ten itibaren)
2. 0012 versiyonunda etkileşimli çözüm seçilince radyenin üstyapıya etkisi bir bütün olarak dikkate alınıyor, kolon alt noktalarındaki tesirler bulunuyor, daha sonra bu tesirler klasik yöntemle radye sistemine dışarıdan yük olarak etkitilip radye sistemi kendi içinde ayrıca çözülüyordu.
Bu yöntemde radye temelin üst yapıya (yataklama) etkisi modellenirken üst yapının radye davranışına olan etkisi modellenmemiş oluyordu.
Yeni versiyonda yaptığımız değişiklik, radyenin betonarme tasarımını da ilk aşamada ortaya çıkan (tüm yapı çözümü) shell tesirlerini kullanarak yapmak. Sonuçta Radye sistemi, üzerindeki yapının rijitliği ile beraber davranmış oluyor. Bu etki ise radyenin kendi tasarımında da daha ekonomik sonuçlar doğuruyor.
Program, radye temel alanını 3 parçaya bölüyor, ve içeriden dışarıya doğru artan rijitlikteki yaylarla hesap yapıyor. Sizden aldığı parametereler is bu alanların oranları ve her alana tanımlanacak yayların birbirleri ile göreli rijitlikleridir.
Programda default olarak gelen değerler uygun değerlerdir, bu şekilde analiz yapabilirsiniz.
İyi çalışmalar...