V11'i Online Satın Alın

Merdiven donatı çapı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fathhh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fathhh

Üye
Selamun aleyküm. betonarme binada merdiven donatı çaplarıyla ilgili min. bi değer varmıdır? ben Ø12 diye biliyorum ama yönetmeliklerde bunu tasdikleyen birşey bulamadım. programda Ø8 'lik kullandığımızda bir hata da vermiyor doğrusu nedir min. donatı çapının? teşekkür ederim şimdiden.

yönetmelikde merdiven donatı çapı altında bi ibare bulunmadığından mı döşeme gibi ele alıp Ø8' lik kullanılabilir diyorsunuz ?

ts500 de ve tdy de "merdiven" adı altında açılmış bir bölüm yok. hatta böyle bir eleman tanımı yok. ancak merdivenler statik yükleme bakımından döşeme gibidir. ts498 de çizelge 7 de merdivenler döşeme ve diğer kaplama türleri ile birlikte hareketli yük etkisi sınıflandırmasına tabi tutuluyor. mesnet kuşulları itibarı ile de merdivenler döşeme gibi bağlı oldukları yapı elemanına yük aktarıyor. dolayısı ile merdivenler, karakter olarak bir çeşit döşemedir denebilir.

ama yinede 8 lik yerine emniyetli tarafta kalmak için 10 yada 12 'lik kullanmak daha cazip olmaz mı? verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

emniyetli yönde kalmak her mühendisin kendi tercihidir. ancak kesitte fazla donatı da kırılma türünü belirler. onu da dikkate alma gerek. yönetmelikler asgari/sınır şartları belirler. ben de tek kollu merdivende en az 12 veya 14 lük donatı kullanıyorum.

Merdivenler yapının en zayıf noktası ve perdelerle birlikte sistemin kamikazeleri gibi düşünün onun için donatı çapında fazla yükseltmeyin. Dışarıdan gelen bir yük olduğunda merdivenler ve perdeler görevini yapsın. Tek kollularda Mhanifiata nın dediği gibi 12 lik 14 lük kullanın ama çift kollu olunca 10 luk donatıda kullanın.

12 lik demiri maksimum 20 araya koymak güvenli tarafta sizi bırakacaktır. kütüphanede bulunan dönel merdivenlerde her ne kadar çizimde size donatı versede momentlerden kontrol etmenizi tavsiye ederim. merdivenleri döşemeden ziyade konsol gibi görmekte sorunu çözmeye yardımcı olabilir.
iyi çalışmalar

Geri