V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

merdiven kuleleri duvar üstü hatıl ile yapılabiliyormu

izmirlimuhendis

Etkin Üye
daha önce bir projede görmüştüm. merdiven ya da asansör kuleleri duvar üstü hatıl yapılabiliyor mu ? bu durumda eğer yapılabiliyorsa bunun idestatikte modellenmesi nasıl oluyor?
 
Sayın İzmirlimühendis,
açıkçası sorunuzu tam anlayamadım. Asansör kuleleri aşağıdan gelen uygun kolon yada panellerin yükseltilmesi ile oluşturulur. Duvar üstü hatıl yığma binalar için kullanılan bir nesne. Çatı katında asansör kulesini oturtabileceğiniz bir kolon yada perde yok mudur da buna ihtiyaç duyuyorsunuz. Duvar üstü hatıl konstüktif bir elemandır hiçbir şekilde yük aktarmaz aşağıya.
Benim tavsiyem mevcut yapının düşey elemanları ile asansör kulesi gibi yapıları taşıttırmanız. Yoksa yük aktarmayan bir elemanıbetonarme bir yapıya modellemenin bir anlamı yok.
 
MERDİVEN KULESİNİN ÖLÇÜILERİ YAKLAŞIK 4 METREYE 5 METRE BUNLARIN BİR TARAFINDA KOLON VAR DİĞER TARAFINDA ALTTAN GELEN KOLON YOK BU DURUMDA NE YAPILABİLİYOR.
 
Mimari ölçülere tam uymanız gerekmez. Bu ölçülerin dışına çıkarak bir kolon yada perde kullanabiliyorsanız kullanın. Mutlaka bir düşey elemana oturtmak zorundasınız. Betonarme bina üzerinde Kiriş üzerine oturan yığma tipi bir yapı son derece sakıncalıdır ve alttaki kirişlerde çatlağa sebep olur.
 
Geri
Üst