V11.13 kullanıma sunulmuştur.

merdiven mesnetlenme problemi

Arkadaşlar,

Genel olarak merdivenleri yapı ile beraber çözümünde, sistem çözülemiyor hatası alıyorum, bununla alakalı olarak:
1.) Burada merdivende keyfi bir tutulma yapsak dahi neden sistem çözülemiyor ?
2.) Sabit mesnet deyince nereye tutulu olarak anlaşılıyor, kolonlar ve kirişlere yük transferi nasıl yapılıyor?

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Ekli dosyalar

yeni_kullanici":2h9p0a96' Alıntı:
Arkadaşlar,

Genel olarak merdivenleri yapı ile beraber çözümünde, sistem çözülemiyor hatası alıyorum, bununla alakalı olarak:
1.) Burada merdivende keyfi bir tutulma yapsak dahi neden sistem çözülemiyor ?
Merhaba,

Merdiven mesnetleri yapı ile birlikte çözüm koşullarına göre düzenlendiğinde Analiz Ayarları/Genel Ayarlar sekmesinde Yarı Rijit Diyafram seçeneğini işaretleyerek analiz yapın.

2.) Sabit mesnet deyince nereye tutulu olarak anlaşılıyor, kolonlar ve kirişlere yük transferi nasıl yapılıyor?
Sabit Mesnet seçeneği işaretlenince ilgili kenarın dönmeye ve ötelemeye karşı tutulduğu varsayılıyor. Merdiven mesnetleri hangi elemanlara mesnetlemişse, o elemanlara rijit kollarla bağlanıp beraber çözülüyorlar.

-Projede kullandığınız merdivenin 4. kolu ile 5. kolu arasında kopukluk var. Ekteki örnek projede oluşturulan merdiveni kullanabilirsiniz.
-Ayrıca 25/140 boyutundaki düşey taşıyıcı elemanı(P003) kolon objesi olarak tanımlamak uygun olur.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

Sabit Mesnet seçeneği işaretlenince ilgili kenarın dönmeye ve ötelemeye karşı tutulduğu varsayılıyor. Merdiven mesnetleri hangi elemanlara mesnetlemişse, o elemanlara rijit kollarla bağlanıp beraber çözülüyorlar.
Burada bu seçenek seçilmez ise yapı ile beraber çözum yapılmamış mı olur ? Öyleyse o zaman merdiven hangi kuvvetlere göre tasarlanmış olur?

-Projede kullandığınız merdivenin 4. kolu ile 5. kolu arasında kopukluk var. Ekteki örnek projede oluşturulan merdiveni kullanabilirsiniz.
-Ayrıca 25/140 boyutundaki düşey taşıyıcı elemanı(P003) kolon objesi olarak tanımlamak uygun olur.

Aslında görsel 3D penceresinde kopukluk göremiyorum çünkü tüm hesapları rıhtlara göre yaptım, mantığı anlayabilirsek daha iyi olur bence,
Birde projeyi açamıyorum 7.017 verisyonu ile gönderebilirmisiniz?

yeni_kullanici:1qloqyzs' Alıntı:
Burada bu seçenek seçilmez ise yapı ile beraber çözum yapılmamış mı olur ? Öyleyse o zaman merdiven hangi kuvvetlere göre tasarlanmış olur?
Merdiven mesnetleri yapı ile birlikte çözüm koşullarına göre düzenlenmediğinde merdiven etkileri yapıda dikkate alınmamış olur. Sabit mesnet seçeneği, merdiven kenarı mesnet seçeneklerinde belirtilen elemanlardan hiçbirine bağlanmadığı zaman işaretlenir. Örneğin en alt katta merdiven alt kenarı temele değilde grobetona ve tanımlanmayan bir elemana oturuyor olabilir.
Merdiven yapıdan bağımsız çözülürse merdiven zati yüküne, merdiven ayarlarında girilen sabit ve hareketli yüklere göre tasarlanmış olur.
yeni_kullanici:1qloqyzs' Alıntı:
Aslında görsel 3D penceresinde kopukluk göremiyorum çünkü tüm hesapları rıhtlara göre yaptım, mantığı anlayabilirsek daha iyi olur bence,
Perspektif penceresinde 3b çerçeve modunda deformasyon seçeneği işaretlendiğinde merdiven kolları arasındaki kopukluk görülebiliyor.

Ver 7.018 sürümünü aşağıdaki linkten indirilebilirsiniz.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Ekli dosyalar

• deformasyon.PNG
    deformasyon.PNG
    1.1 MB · Görüntüleme: 6,006
  • merdiven_7_017.rar
    merdiven_7_017.rar
    1.8 MB · Görüntüleme: 230
Geri