mesnetler

tuğra

Üye
kolay gelsin idecad de mesnetlerle alakalı bır sorum olacak.ıkı kolona bir kiriş baglayıp bunun birleşim yapmadan analız modelınden sabıt mesnet atadım ama proje hata verdi.analız modelınde siz kırmızı noktaya sbt msnet demişssiniz ama sbt mesnet moment aktarmayan bir birleşim degilmi.Benım mantıgıma yatmayan durumlar var acaba buna bana açıklayabilirminiz.
 
Merhaba;

İki kolon 1 kiriş girdikten sonra herhangi bir mesnet atamanıza gerek yoktur. Kırmızı nokta düğüm noktasını sembolize eder ve sadece kırmızı nokta görünüyor ise düğüm noktası sabit bağlıdır. Yani moment aktarır. Moment aktarmayan bağlantılar mafsallıdır sabit değillerdir o konuda yanlış bir bilgiye sahipsiniz. Eğer sabit düğüm noktası oluşturmak istiyorsanız 2 kolon 1 kiriş girip herhangi bir müdahalede bulunmayınız. Analiz ediniz. Analiz sonucu perspektif ekran sağ tuş analiz görüntüleme kesit tesirleri sekmesine geçerseniz düşey yükler altında moment diyagramında kirişin bağlı olduğu düğüm noktalarında moment görürsünüz.

Eğer mafsallı bir bağlantı kurmak istiyorsanız kirişin özelliklerine girip serbestlikler alt sekmesinden M2 ve M3 için i ve j ucuna işaret koyabilirsiniz. Analiz sonrası yine kesit tesirlerine bakarsanız kiriş düğüm noktalarında momentin 0 olduğunu görebilirsiniz.
 
Kolam gelsin bir sorum daha olacakti.iki profili birlestirip tek bir profil gibi kolon veya kiris atayabilirmiyim.atiyorum ikitane 60x120x3mm profili yanyana koyup kolon olarak yapmak istiyorum bunlari nasil birbine bagliyacagim kaynakla birlesmiyorlar.baska bir yolu varmi veya boyle bir sey varmi iki kolonu yanyana koyunca kiris kolon ataleti mononeti tek bir eleman gibi olur mu.yoksa bunlari birbirine baglamak mi gerekir.
 
Merhaba;

Yanyana koyduğunuzda veya birleşim ile bağladığınızda atalet momentlerini program birleştirmez. Bunun için yapı ağacında 2*-60*120*3 profili uygun bir yöntemle bir araya getirmeniz lazım. Analiz ve tasarımı bu modelle yapmalısınız. Sahada iki kolon parçası arasında 20-30 cm vb. aralıklar olacaksa çizim içinde farklı model kurup iki enkesiti birleşimler sekmesinde yer alan yapma kolon birleşimi ile bağlamalısınız.




İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    47 KB · Görüntüleme: 1,106
  • 2.png
    2.png
    9.8 KB · Görüntüleme: 1,106
kolay gelsın nurgul hanım sizin anlattıgınız bir slaytdan resım paylastım burada kolon zayıf yonde tutulu (x yönü) burkulma boyu lx=4500mm ly=9000 mm olarak alınmıs burkulma boyları neden bu sekılde alındı.x yönündekı(zayıf eksen) burkulma boyu için y yönundekı(güçlü eksen) burkulma boyu alınmış bunun mantıgını açıklayabilirmisiniz?
 

Ekli dosyalar

  • resım 2.jpg
    resım 2.jpg
    1.7 MB · Görüntüleme: 1,053
  • resım 1.jpg
    resım 1.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 1,052
Kusura bakmayın daha çok yenıyım bir sorum daha olucak.üstdeki gonderdıgım resımlerdekı soruda (G ve Q ) yuklerını programa nasıl tanıtacagım tekıl yuk olarak mı girecegim.çünku içerisinde deprem yuklerı ıle ılgılı kombinasyonlarda var bunu nasıl yapacagım.birde deprem yuklerını geçici olarak bu sorularda kullanmama durumumuz yok mu.yanı sadece G +Q yukunu kullanarak VEYA 1.4G yukunu kullanarak teklı kombınasyon olarak hesap yapamıyormuyuz?
 
Merhaba;

Yük girişi yapılacak elemanı seçiniz. Üzerinde iken mouse sağ tuş yapınız, açılan yüzer sekmede yük ekle - noktasal yük ekle bölümüne geçiniz. Buradan sorudaki G ve Q yüklemelerini programda uygulayabilirsiniz. Program seçili olan yönetmeliğe göre otomatik olarak kombinasyonları oluşturur. Bunları kapatmanın bir yolu yoktur. Siz tasarım aşamasındaki kontrolleri sadece G ve Q içeren kombinasyondaki sonuçlara bakarak değerlendirebilirsiniz.


Programda üst araç çubuğu analiz ve tasarıma geçerseniz aşağıdaki görseldeki bölümde hangi yönetmeliğin seçili olduğunu da görebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    97.1 KB · Görüntüleme: 1,035
  • 2.png
    2.png
    341.1 KB · Görüntüleme: 42
kolon zayıf yonde tutulu (x yönü) burkulma boyu lx=4500mm ly=9000 mm olarak alınmıs burkulma boyları neden bu şekilde alındı pekı:(
 
Bu örneğe baktığınız sayfada örnek proje dosyası var mıdır? Modeli kontrol ettiğinizde görebilirsiniz. lx=4500 alınmıştır, çünkü 4500 mm den kolona x doğrultusunda bağlanan bir kiriş vardır yani x doğrultusunda tutuludur. Y yönünde ise 9000 mm boyunca herhangi bir eleman kolona bağlanmıyordur. Bu durumda tutulu boyu kolonun 9000 mm olur.
 
özur dılerım tam tersi söylemişim lcx=4500 mm alması gerekırken 9000mm almıs
lcy=9000mm alması gerekırken lcy=4500 mm almiş bunu sormustum ama yanlıs yazmısım.
 
Hangi proje üzerinden yanlış olduğunu iletebilir misiniz? Sadece görselleri görmekteyim modelde yön farklı girildi ise sonuçlar değişir.
 
Proje uzerinden degilde yukarida attigim resim(sizinde basinc elemanlarinda egilmeli burkulma webinarinda anlattiginiz ornek)
Bu ornekte sekil uzerindeki x ve y eksen takimina gore kolon x ekseni dogrultusunda tutulu iken lcx=9000mm ;
lcy =4500 mm olarak almissiniz.madem sekil uzerinde x ekseni dogrultusunda tutulu iken neden lcx=4500 ;lcy:9000mm olarak almadik.bunu ozel bir durumu mu var.
 
Attigim resimde guclu eksen (y ekseni)
Zayif eksen(x ekseni) olarak verilmis tabi yanlis bir bigiye sahip degilsem resimde gordugum o benim.
 
Örneği daha iyi anlamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sitesinden Çelik Yapılar Uygulama Kılavuzunu indiriniz. Eksenel Basınç bölümüne gidiniz. Aynı zamanda çelik yapılar ders notlarına da bakabilirsiniz. Eksenel basınç altında hesap yapılırken ilgili doğrultuya dik doğrultudaki yanal tutululuğuna bakılır.
Örneğin tamamını gördüğünüzde daha net anlaşılacaktır.
 
evet dık dogrultusu alınıyor anlıyorum peki idecad programında ben major(2 yönunde ) yönde bagladım ve major yöndede ıkıye boldu resmi aşagıya attım bakabılırmınsız.burada kafa karısıklıgı oluyor bende
 

Ekli dosyalar

  • sorun 2.jpg
    sorun 2.jpg
    582.9 KB · Görüntüleme: 948
DEDIGINIZ GIBI DIK DOGRULTU SADECE EL HESABINDA MI ALINIYOR.YOKSA PROGRAM BUNU OTOMATİK KENDISIMI YAPIYOR.
 
Merhaba;

Program bu hesabı kendisi otomatik yapar. Sizin müdahale etmenize gerek yoktur. Programı test etmek isterseniz örnekteki geometriyi bire bir aynı olacak şekilde kurup elle hesap ve program sonuçlarını karşılaştırabilirsiniz.

Konu olarak çalışmanız gerekiyor aslında.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
linkteki konu anlatımı da size yardımcı olacaktır.
 
kolay gelsın merhaba; idecadde eksenler kırmızı ıle çizdiğim şekılde mı tanımlı acaba?
 

Ekli dosyalar

  • resım11.jpg
    resım11.jpg
    544.3 KB · Görüntüleme: 914
Geri
Üst