V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

mevcut binaya asansör

iyi çalışmalar.mevcut bir binaya asansör yapılmak isteniyor.dışarıdan koridora bağlıyacağız.5 katlı bir bina.bende u perde modellemek istiyorum.ancak perdeyi binaya hiçbir koşulda birleştirmeyeceğim.statik olarak etki ettirmeyeceğim.10 cm dilatasyon vereceğim.yani benim yaklaşık 15 m boyunda bağımsız u tipi ortalama 20 cm kalınlığında perdem olmuş olacak.
soru:1-10 cm dilatasyon yeterli midir?
soru:2-böyle bir yapıyı modelleme yaparken sadece E-G-Q yüklemelerini mi denemem yeterli olacak mı?asansörün ayrıca bir dinamik yüklemesi olacaksa dışarıdan ne kadarlık bir yük etki ettirebilirim,neresine?(4 kişilik asansör için)
teşekkürederim iyi çalışmalar herkeze
 
Yanıt 1: Ön hesaptaki deplasmanları yorumlayarak dilatasyona karar vermeniz doğru olacak gibi.
Yanıt 2: 5 Kat için net iç ölçüsü 1.50x1.50 m ve perde kalınlığı 0.20 m ve kat yüksekliği 2.80 m olan bir U perdesi için daha doğrusu paneli için toplam ağırlık: (Beton özağ.= 2.5 t/m³) 34.30 t'dur. Bu da fazla bir yük değil. Deprem hesabı gerektirmez. Ancak devrilme tahkiki, toptan göçme gibi riskleri düşünmek gerekir.
 
boyutları 330x290 olan bodrum kat kısmı tamamen rijit üst katlarda ise U Perde olacak şekilde ve diğer kenarı kirişle bağlanmak suretiyle yaklaşık 20 m ye kadar zemin + 4 kat çıkarak bir kule yaptım ve bu kulenin içerisine asansör tasarlardım.zemin emniyet yüksek çıkıyor ancak bir şekilde radyeyi ayarlayarak düşürebiliyorum.tabi bu kulenin sadece üst katı döşeme olacağı için bende öyle yaptım ilk önce.analizden sonra sadece 4.kat döşemesi gözüktüğü için bu katın göreli ötelemesini haliyle hata verdi ayrıca devirme tahkikinde ise 2,63>0.5 çıkarak büyük bir hata verdi.sonra ben bütün katlarda döşeme var mış gibi davranarak tekrar analiz yaptım(amaç devirme tahkikinde diğer katlarıda hesaba alabilmek.çünkü ilk analizde sadece 4.katın ağırlığını almıştı.)analiz sonucunda 0.9 lara kadar düştü.ancak hala emin değillim.bir yerde mantık hatası yapıyorum sanırım.tasarımı böyle düşünmem normal mi.yoksa bu doğruysa cami minarelerini nasıl tasarlıyorlar.onlarda devrilme tahkiki daha beter çıkması lazım.yardımcı olabilrseniz sevinirim.projeyi atmaya çalışacağım.kolay gelsin...
 
projeyi yükledim.aslında projenin normal halinde ara döşemeler yok asansör geleceği için.en üst kata döşeme koyuyorum makina dairesi için.sadece üst döşeme olduğunda projeyi çözersem sadece 4. katta göreli kat ötelemesi veriyor ve devrilme tahkiki çok yüksek çıkıyor.sanırım sebebi döşeme sadece 4. katta olduğundan ve teorik olarak döşeme merkezi kat ağırlığını aldığından sadece 4. katın ağırlığını alıyor ve tutucu momenti hesaplıyor.halbuki diğer katlardaki perdelerin ağırlığını da hesaba katması lazım.bu sefer her katta döşeme göstererek(döşeme koymayınca katı ağırlıksız algılıyor) her katın ağırlığını alıyorum ve tahkik biraz düşüyor ancak hala kurtarmıyor.kurtarması için radye temeli inanılmaz boyutlarda yapmam gerekiyor.hal böyleyken aklıma şu soru takılıyor.acaba cami minarelerinin hesabı nasıl yapılıyor.onlarda devrilme tahkiki nasıl kurtarılıyor.çünkü onlarda da ara katlarda döşeme yok.anladım ben.dışarıdan asansör kulesi yapmak tehlikelimi yoksa ben bir yerde yanlış mı yapıyorum hala.teşekkür ederim.iyi çalışmalar herkeze....
 

Ekli dosyalar

Geri
Üst