Prekast kolon ile desteklenen kirişe mesnet nasıl atanır?

CEMCU

Yeni Üye
Modellediğim binanın kirişlerinden bazıları mevcut precast bir yapının kolonlarındaki guseye serbest oturmaktadır. Precast yapının kolonlarını işin işine karıştırmadaan, bu kirişlere hareketli mafsallı mesnet nasıl atayabilirim.

Aynı noktaya yatay deplasman için yay verebilir miyim?
 

Ekli dosyalar

  • ESUBS.cde
    ESUBS.cde
    59.4 KB · Görüntüleme: 6
  • 2024-07-18_14-37-05.png
    2024-07-18_14-37-05.png
    667.2 KB · Görüntüleme: 36
Merhaba,
programda mesnet şartlarını belirleyebilir veya düğüm noktası deplasmanı ekleyebilirsiniz...
ancak düğümlere yay veya rijit link elemanlar tanımlayamıyorsunuz maalesef... hafızam yanıltmıyorsa 5 versiyonunda rijit link elemanlar vardı, daha sonra sanırım arz/talep kurbanı oldu bu güzel özellik... (ara not: yeri gelmişken talep olsun...1)

öncelikle ortak düğüm noktalarını kullandıklarından ve karmaşaya yol açmadan daha rahat anlaşılabilsin diye, projenizde en sağdaki aksta yer alan -y yönü kirişlerini 30 cm içeriye kaydırıp -X yönü kiriş uçlarını ayırdım ve döşeme sonlu eleman düğüm noktalarını da görmemek adına rijit diyafram kabulü yaptım (isterseniz yarı rijit devam edebilirsiniz)...

model.PNG
  • perspektif penceresine geçin ve sağ tıklayarak analiz modelini açın.
  • menüden; mesnetleri, düğüm nokta numaralarını ve çubuk eleman lokal akslarını aktif hale getirin. (
    Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
    ilişkisine buradan bakabilirsiniz..
  • mesnetlerin serbestliklerini belirleyebilmek için ilgili düğüm noktasına/noktalarına tıkladıktan sonra nokta üzerindeyken sağ tıklayarak açılan menüden yeni mesnet ekleyebilirsiniz.. örnek olarak aşağıdaki düğümde sadece düşeyde hareketi kısıtlanmış bir hareketli mesnet tanımlanmıştır. mesnet tanımlarının istemediğiniz bir düğümde olup/olmadığını yapı ağacında yer alan mesnetler sekmesinden de takip edebilirsiniz..
H_Msnt.PNG yapı agacı.PNG

  • kırmızı ile işaretli hareketli ve maviler ise ankastre mesnet olmak üzere sonuçları aşağıdaki gibi takip edebilirsiniz.. mesnetin ne kadar yer değiştirdiğinden hareketle mesnet noktası tasarım detaylarınızı ayrıca hazırlayabilirsiniz..
DN Deplasman.png

  • düğüm noktalarına yay tanımlayamazsınız (ara not: yeri gelmişken talep olsun...2) ancak düğüme belirli bir deplasman tanımlayarak
    Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
    yapabilirsiniz... bunun için ilgili düğümü seçip sağ tıklayarak deplasman ekle penceresiniz açıp istediğiniz yönde deplasman verebilirsiniz.. (verdiğim linkteki örnekleri inceleyebilirsiniz)... bu örnekte ayrı bir yükleme durumu oluşturulmuş ve 20 mm düşey deplasman tanımlanmıştır... analiz sonucu aynı yükleme altında kesit tesirleri aşağıdaki gibidir..
dpl.PNG DPL Snc.png

DPL TSR.png
Ek tavsiye: bu gibi konulara hakim değilseniz destek almanızı veya hiç böyle sıkıntılı bir işe bulaşmamanızı öneririm, tasarımda yaptığınız şeyin uygulama detaylarını doğru hazırlayamaz veya yerinde yaptıramazsanız telafisi mümkün olmayan sonuçları olur ve büyük bedeller ödemek zorunda kalabilirsiniz, ki bunu hiç birimiz istemeyiz... ben programda neleri yapabileceğinizi bildiğim kadarıyla anlatmaya çalıştım, konuya hakimseniz buradan da ilerleyebilirsiniz..

iyi çalışmalar, saygılar..


Edit: yukarıda düğüm noktalarına yay tanımlayamayacağınızı söylemiştim. ancak alan/çizgi/nokta dönüşümlerini kullanarak yaylanma katsayılarını biliyorsanız ilgili düğüme radye temel tanımlayarak bu handikabı aşabilirsiniz... bunun için radye temeli projenize göre ilgili kota taşıdıktan sonra özelliklerine girip
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
müdahale edebilirsiniz.. düğümde deplasman gözlemleyebilmek için üst yapı etkileşimli çözüm yapmak zorundasınız.. (not kirişin yükünü temele verebilmek için kısa bir kolon oluşturmalısınız)

model2.png ust etkilesim.png
 
Son düzenleme:
Geri
Üst