Mimari projede kolonları nasıl yerleştirmeliyim?

MERYEM34

Tanınmış Üye
merhaba elimde bir mimari proje var kolonlama sistemini nasıl yapabilirim yardımcı olur musunuz?acil olarak tan teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • blok etüd.cde
    948.3 KB · Görüntüleme: 16
Meryem hanım kusura bakmayın da daha kolonları yerleştiremiyorsanız betonarme projesini nasıl yapıcaksınız merak ettim, ayrıca bu işler öyle çok aciliyetli olcak yapılcak işler değil aman dikkat edin. Hesaplamak kontrol etmek verileri incelemek revize etmek, donatı tasarımları yapmak, pafta hazırlamak zaman alır almalıdır da.
 
ilk defa böyle bloklu büyük proje yapıyorum ve kolonları yerleştirmeyi biliyorum bu proje biraz daha büyük ölçekli tıkandığım bi kaç yer oldu ayriyeten proje daha etüd aşamasında zaten aciliyeti var derken kolonları yerleştirmekten bahsediyorum.Proje bitmiş halde değil madem siz biliyorsunuz bir yardımcı olun
 
Anladım çok eksik bilgi vermişiniz ama, öncelikle yapının buluncagı zemin sınıfını biliyor musunuz ? Yapı yuksekliği nedir kaç kat olucak, zemin katta dükkan olacak mıdır yüksek kat durumu varmıdır ? Döşeme sisteminde ne düşünüldü kaset, mantar, plak döşeme vs Ön boyutlandırma yapıcaksınız tabi bu durumda bunlar etkili olacaktır. Önerim kolon -perde aks açıklıklarını minumum 3.5 maksimum 7 metre gibi düşünürseniz ekonomik ve çözülmesi daha kolay olur. Kolon dar kenarını min kat yüksekliği /10 gibi düşünülürse iyi olur. Kaset döşeme olacaksa perde yerleşimine önem vermeniz gerekiyor. zd ve alt sınıfında ise yapı muhtemelen göreli kat ötemele sorunu yaşıyabilirsiniz bu durumda sistem sizden binanın zayıf yönünde daha rijitleştirmenizi isteyecektir yani kolonun perdenin güçlü yönü binanın zayıf yönüne biraz daha fazla yaymanız gerekir. Plak sistem olacaksa kiriş kolon birleşim bölgesi kesme güvenliği problemi olabilir, kolonları ayarlarken bağlıcağınız kirişleri tam kolonun köşesinden değil de ortaya doğru yerleştirilecek şekilde tasarlarsanız daha iyi olur. Kiriş derinliklerini 5-6 metre açıklığa kadar olanlarda ilk aşmada 50 cm daha sonrasında 60 cm gibi düşünebilirsiniz. Kiriş genişliklerinde genelde donatıların içine sığıp sığımdağına göre bakarak karar vermek olabilir. Bu kapsamda kolon ve perdeleri x ve y yönünde birbirine bağlanarak çerçeve oluşturacağını düşünürek çözüm üretilmesi oldukça da önemlidir.
 
Fikir vermesi açısından yardımcı olabilir
 

Ekli dosyalar

  • bok etüd.cde
    981.2 KB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:
merhaba elimde bir mimari proje var kolonlama sistemini nasıl yapabilirim yardımcı olur musunuz?acil olarak tan teşekkürler.
Benim önerilerim şu şekilde olacak;
1- düşey elemanların boyutlarında cömert olun.
2- mutlaka çerçeve oluşturun.

Geriye artık size özgü tasarımınız kalıyor
 
Geri
Üst