V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

MOD 1 de BURULMA RZ

Arkadaşlar merhabalar ekteki pdf de bazı ekran görüntüleri mevcut. kalıp planları ve dinamik analiz rapor görüntüleri, deformasyon resimleri vs. eklemeye çalıştım. projemi de yükledim.

İlk defa mod 1 de rz alıyorum forumdan biraz araştırma yaptım fakat değerleri nasıl yorumlamam gerektiğini anlayamadım.
acaba ilgili rakamlara bakılarak burulmanın mod 1 de yüksek ve ya düşük olduğunu rx ve ya ry olması için sistemin çok ve ya az değiştirmem gerektiğiyle alakalı varsayımlar yapabilir miyim? Veya deformasyon görüntüsüne ve kalıp planına bakıp öneride bulunacak arkadaşlar var mı?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

Yapıların 1. modlarının burulma olması ile alakalı herhangi bir kısıtlama TBDY içerisinde bulunmuyor. Burada modların kütle katılımlarının toplamının %95 'i geçmesi TBDY 'e göre yeterlidir. Yalnızca bu durumdan ve burulma düzensizliğinden kaçınılması gerektiği Bölüm ek 3a 'da önerilmiştir.

1731007721073.png

Birinci modun burulma olması durumu tamamen yatay yük taşıyıcı sistem ile ilgili bir durumdur. eğer 1. modda burulma modu olmasını istemiyorsanız taşıyıcı sistemi değiştirmeniz gerekiyor.
Burada idead bir taşıyıcı sistem için, perdelerin kollarını sürekli olacak şekilde moment çerçevelerine bağlayarak yük aktarımı sağlamak uygun çözümlerden biri olabilir. Bu durum için aşağıda işaretlediğim kırmızı bölümleri incelersek, burada perdelerden taşıyıcı sisteme sağlıklı yük aktarımının olabilmesi için bu perdeleri çerçevelere bağlamak uygun olacaktır. Diğer dön için de aynı durum geçerli.

Ayrıca mavi renk ile işaretlediğim bölümlerde olduğu gibi saplama kirişlerden de kaçınmak oldukça faydalı olacaktır.

1731008621012.png

Bunun dışında kenar perdelerin boyunu artımak, rijitlik merkezi ve kütle merkezini yakınlaştıracak şekilde bir taşıyıcı sistem kurmak da burulma durumunun çıkmasını önleyici uygulamalardan bir tanesidir.

İlk defa mod 1 de rz alıyorum forumdan biraz araştırma yaptım fakat değerleri nasıl yorumlamam gerektiğini anlayamadım.
Burada kütle katılım oranlarını değerlendirmek ilk başta yapılabilecek en kolay çözümdür. Kütle katılımının yönü ve oranı ilgili modun hangi yönde baskın olduğunu belirler. Sizin projenizde birinci mod için Rz kütle katılımı baskın ve X-y yönlerinde kütle katılımları ile oldukça düşük. Bu da burulma çıkma sebebini açıklıyor. Burada burulmayı önlemek için burulma rijitliğini artırıcı önlemler almak gerkiyor. Yukarıda bahsettiğim durumlarla buna önlem alınabilir.

1731008263214.png

Cepheye paralel perdeler tercih etmek bu durumda uygun bir çözüm olabilir. Yapıda simetrik olmak kaydıyla her cepheye paralel perdeler teşkil etmek burulma rijitliğini artıracaktır. Örneğin Y yönü için yukarıda sarı renk ile işaretlediğim perdeler uygun bir taşıyıcı sistem olabilir. Ancak tüm cephe boyunca kuvvetli eksenleri ile sistemi bağlamanız daha ideal bir taşıyıcı sistem olacaktır.

Burada yapının şekli de bu durumu oldukça etkilemekte. Taşıyıcı sistem seçiminde yapı şekline göre perde ve moment çerçevelerini yerleştirmek de gerekecektir.

Bu konuda daha önce verdiğimiz yanıtların linklerini aşağıya ekliyorum.



Saygılarımla...
 
İlgili cevaplarınız için çok teşekkür ederim Oğuzhan bey dikkatle okudum hepsini. Uygulayabildiklerimi uygulayacağım.Saplama kirişler konusunda çok haklısınız bizlerde mümkün oldukça kaçınmaya çalışıyoruz fakat alt katlarda otopark ve dükkan olması bu durumları zorlaştırıyor.
Şimdilik sarı kutu içerisine aldığınız perdelerin altındaki X yönündeki perdeleri Y yönüne çevirdiğimde 1. Mod Rx oldu . Deformasyon animasyonunda da kırmızı bölge o iki noktada görülüyordu. Fakat sizin incelediğiniz haliyle modal 1 de RZ iken şuan MODAL 3 RX oldu bu önemli midir ve ya bu fark neden kaynaklanır.
 
Geri
Üst