1. ξ olarak ifade ettiğimiz n’inci titreşim moduna ait modal sönüm oranının azalması neticesinde SaRTn değerinin de azaldığını görmek istiyorum bunu raporda nerede okuyabilirim hiçbir yerde bulamadım?
Sönüm oranını "2.png" ile gönderdiğiniz resimdeki
değerle azalttığınız zaman spektrum eğrisinin şekli değişmez, sadece mod birleştirme yöntemindeki denklemlerde değişiklik oluşturur. Burada spektrum eğrisinde herhangi bir değişiklik olmaz.
ideCAD Statik içerisinde DD-2 deprem düzeyine göre olan spektrum, %5 sönüm oranına ait spektrum eğrisidir. Sönüm oranını değiştirdiğinizde spektrum eğrisinin değeri değişmez çünkü TBDY farklı sönüm oranlarına göre bir spektrum eğrisi tanımı vermemiştir. Farklı sönüm oranları için farklı harita zemin değerleri gerekir.
ideCAD statik içerisinde %5 sönüm oranına göre TBDY Bölüm 2 de tanımlanan spektrum eğrisi otomatik çizilmektedir. Diğer sönüm oranları için spektrum eğrisi değişmemektedir.
Sönüm oranında farklılığı gerçek anlamda görmek istiyorsanız spektrum eğrisini farklı sönüm oranına göre sizin tanımlayıp programa ayrıca kullanıcı tanımlı girmeniz uygun olacaktır.
SaR(Tn) değeri değişmiyor. Bu değer yalnızca periyoda ve spektrum eğrisi değerine bağlı. yukarıdaki cevabımda açıklamaya çalıştığım durumlardan birisi buydu. Bildiğiniz üzere sönüm oranı periyodu etkilemiyor. Dolayısıyla aynı spektrum eğrisinde ve aynı periyotta aynı SaR(Tn) çıkacaktır.
Dinamik analiz sonuçları için Detaylı dinamik analiz raporu 'nu inceleyebilirsiniz. Burada Sar Ra gibi değerler her mod için görülmektedir.
2.'sönüm oranı değiştirildiğinde spektrum eğrisinin de ona uygun olarak değiştirilmesi gerekir'haklısınız ama bu değişimi v10.da nerde görebilirim?
farklı sönüm ile yapılan hesaplarda çıkan spektrum eğrileri birebir aynı gibi geliyor bana.
idecadde v10.da gördüğüm kadarıyla ->yeni tasarım spektrum fonksiyonu eklemek istediğimde(1.fotograf) sönüm parametresini dikkate alacak bir girdi kutucuğu mevcut değil, yani fonksiyon sadece ivme değerleri ile oluşturuluyor. Buradan da idecad üzerindeki yatay elastik spektrum eğrisinin yalnızca ivme değerleri ile oluşturulabildiği, ve tdth verileriyle çizilen eğri gibi %5 sönüm oranına göre oluşturulduğu çıkarımını yapıyorum. Doğru mu sizce? Sönüm oranının kullanıcı tarafından değiştirildiği tek pencere 2. fotoğraftaki yer diyebilir miyiz?
Sönüm oranı 2.png dosyasındaki gibi değişiyor bu doğru. Ancak bu değeri değiştirdiğinizde spektrum eğrisi değişmiyor. Mod birleştirme yönteminde önceki cevabımda belirttiğim denklemdeki terim değişiyor. Ayrıca spektrum eğrisinin de kullanıcı tarafından değiştirilmesi gerekiyor.
Söylediğim gibi spektrum eğrisinin otomatik olarak çizilmesi yalnızca TBDY Bölüm 2 de tanımlanmış %5 sönüm oranı için tanımlanan tasarım spektrumudur. Sönüm oranının değişmesi ile spektral ivme katsayılarıın değişmesi gerekir. Ancak TBDY bölüm 2 de bunu tanımlamamış. Bu sebeple spektrum eğrisini kullanıcı tanımlı olarak sizin değiştirmeniz gerekiyor.
3. ξ olarak ifade ettiğimiz n’inci titreşim moduna ait modal sönüm oranı; 2..fotoğrafta girilen sönüm oranı değerine bağlı olarak değişiyor olmalı. İlgili formülü nereden bulabilirim bilginiz var mı? ilgili modlar için boyutsuz ξ değerlerini raporlama ekranlarında görme şansım var mı?
Sönüm oranı gösterdiğiniz pencereden değişiyor. TBDY 4.5.1.3 'e referans gösterilerek her mod için aynı sönüm oranı kullanılmaktadır. Her bir mod için farklı sönüm oranları TBDY 4B.5 2te verilmiştir.
Son olarak, sönüm oranı ile ilgili raporda bir ekleme yapılacaktır. Kullanılan sönüm oranının dinamik analiz raporlarında gösterilmesi ile ilgili durum notlarımız arasında bulunuyor. Ben de şunu sormak isterim. Sönüm oranı ile ilgili konuyu neden sorma ihtiyacı hissettiniz? Hangi projede veya hangi durumda bu karşınıza çıktı? Bu durumu bizimle paylaşırsanız belki daha açıklayıcı bir çalışma yapabiliriz.
Saygılarımla..