V11'i Online Satın Alın

Modal analiz ve periyot

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan agure
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

agure

Yeni Üye
İyi günler, İnşaat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bitirme projemde idecad programında faydalanıyorum. Projem mevcut çok katlı bir yapının analiz ve tasarımı.
Öncelikle mevcut proje başka bir paket program ile analiz edilmiş. Aynı projeyi (kesitler aynı) idecad programında modelledim. Mod 1 de periyotum 1.004 saniye gözüküyor. Fakat mevcut projede mod 1 in periyotu 2 saniyeden başlıyor. Proje danışman hocam bu kadar fark olmayacağını sisteminde bir hata olabileceğini söyledi. Bina ağırlığı ile alakalı olabileceğini düşündüm fakat o kadar farketmeyeceğini söyledi. Gazbeton olan kiriş yüklemelerini tuğlaya çevirerek denedim ve hocamın dediği gibi oldu.

Sonuç olarak sistemimde ne gibi yanlışlıklar olabilir? Düğüm noktaları, analiz ayarları, vsvs
Yardımlarınızı bekliyor teşekkür ediyorum.

projeyi yükleyemedim max 4mb hatası verdi.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhaba,

Bu tür bir kıyaslama yapabilmek için diğer programda oluşturulan yapı modelinin, yüklerinin vb. birebir aynı olması gerekir.

Projenize gelince;
Analiz modelinde bir sorun görünmüyor.
Duvar yükleriniz tuğla olarak seçilip, üst yapı etkileşimli çözüm yapılması durumunda Bina en büyük periyodunun T=1.3 sn. gibi bir değer hesaplandığı görülebilir.

Not;
Yapı toplamda 12 katlı perdeli-çerçeveli bir yapı... Bu yapının periyodunun diğer programda 2sn. çıkması durumunun sorgulanması daha mantıklı görünüyor.

İyi çalışmalar

Levent beyle hemfikirim, 12 katlı yapı için 1. dogal titreşim peryodu 1.3 sn, normal, 2 sn afaki görünüyor. Bina rijitliğinin az, deplasmanın fazla olduğuna yorulur.

öncelikle cevaplarınız için teşekkürler gürkan ve levent bey. Moment diyagramlarını sonuçlarını alırken aks olarak alabiliyor muyuz. Yani bir aksda ki çerçevenin moment dıyagramını. Teşekkürler

agure":1esbrqyg' Alıntı:
öncelikle cevaplarınız için teşekkürler gürkan ve levent bey. Moment diyagramlarını sonuçlarını alırken aks olarak alabiliyor muyuz. Yani bir aksda ki çerçevenin moment dıyagramını. Teşekkürler
-Plan penceresinde sağ tuş menüden "Düşey çerçeve olarak göster" satırını tıklayın.
-Bir obje veya aks seçin. Perspektif penceresindeki görüntü seçilen aksa göre çalışma düzlemi olarak görülecektir.

-Perspektif Penceresinde sağ tuş menüden "Analiz Modeli" veya "Analiz görüntüleme seçenekleri" satırı tıklayıp, açılan diyalogda Çerçeve sonuçları sekmesinde bir yükleme kombinasyonu ve bileşen seçin.

Bu olanak 8 versiyonunda mevcuttur. 8 versiyonu demosuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Ekli dosyalar

• düşeyçevçeolarak göster.PNG
    düşeyçevçeolarak göster.PNG
    188.8 KB · Görüntüleme: 6,367
  • analiz görüntüleme_seçenekleri.PNG
    analiz görüntüleme_seçenekleri.PNG
    154.8 KB · Görüntüleme: 6,366
agure":13ou0kvf' Alıntı:
levent bey yarı rijit diyafram olarak analiz yaptığımda donuyor. analizi tamamlamıyor. Çözüm olarak ne önerirsiniz

İlk mesajda eklediğiniz projede yarı rijit çözüm yapılabiliyor. Sizin bilgisayarınızda arka planda işlem devam ediyor olabilir veya bellek yetersiz geliyor . Yarı rijit çözüm için bilgisayarınıza en 8 gb olması gerekir. Proje büyüklüğüne göre 16 gb ram ihtiyacı duyulabilir.

Teşekkürler hocam. İde8 de dediğiniz gibi düşey çerçeve olarak diyagramlara ulaşabiliyorum çok güzel olmuş. Fakat yerdeğiştirmelere ulaşamıyorum tablo olarak. Hocam benden farklı yükleme durumlarındaki yerdeğiştirmeleri grafik yapmamı istedi. Sadece deprem x deprem y olarak kat deplesmanı görebiliyorum raporda.
Yardımlarınız ve sabrınız için teşekkürler.

agure":wvr81q4d' Alıntı:
Teşekkürler hocam. İde8 de dediğiniz gibi düşey çerçeve olarak diyagramlara ulaşabiliyorum çok güzel olmuş. Fakat yerdeğiştirmelere ulaşamıyorum tablo olarak. Hocam benden farklı yükleme durumlarındaki yerdeğiştirmeleri grafik yapmamı istedi. Sadece deprem x deprem y olarak kat deplesmanı görebiliyorum raporda.
Yardımlarınız ve sabrınız için teşekkürler.
Yer değiştirmeler tablo olarak verilmiyor, ancak Analiz Görüntüleme Seçenekleri diyaloğunda Deformasyon sekmesinde herhangi bir düğüm noktasına ait deplasmanlar seçilen yükleme kombinasyonu için görülebilir. Ux,Uy,Uz, sırasıyla X, Y ve düşey yöndeki deplasmanları ifade eder. Deplasman değerlerinin default görüntülenme birimi milimetredir.

Ekli dosyalar

• d_n_deplasman.png
    d_n_deplasman.png
    156.9 KB · Görüntüleme: 5,806
Geri