Bana gönderdiğiniz projeyi açıp 10.94 versiyonunda hiçbir değişiklik yapmadan analiz yaptım. aldığım dinamik analiz raporunda modal katılım çarpanını aşağıda gösterdiğim
17.61 olarak okuyorum. Gönderdiğiniz rapor görselini elde edemedim. Sehven bu değeri farklı bir projede bulmuş olabilirsiniz.
forumsoru (2).cde isimli dosya ile projeyi tekrardan ekliyorum. Buradan da indirip a
naliz yaparak sonuçları inceleyebilirsiniz. Bana gönderdiğiniz bu proje üzerinden bu katılım çarpanını
TBDY denklem 4B.1 kullanarak elde etmeye çalışacağım.
Öncelikle bütün katlardaki kat kütleleri 213 ton değil. Kat kütleleri hesaplanırken kolonların kütlelerin yarısı alt kata diğer yarısı üst kata dağıtılmaktadır. Bu noktada en üst kattaki kat kütlesi 198.398 t olarak okunuyor. Diğer iki katın ise kat kütlesi 213.398 t ve 213.397 t olarak görülüyor. Ayrıca bu ekranda ilgili katın mθi yani kat kütle eylemsiz momenti değerleri de görülmektedir.
Önceki sorunuzda kırmızı ile işaretlediğiniz terimleri aşağıda açıkladım.
Örneğin 3. kat için mθi değeri yukarıdaki resimde mavi ile işaretlediğim tm2 cinsinden olan değerdir. 3. kat için bu mθi = mθ3 = 8306.039 tm2, ikinci ve birinci katlar için mθi = mθ2 = mθ1 = 9243.539 tm2 olarak program arayüzünden okuyabiliriz.
Kat Kütleleri ve eylemsizlik momentleri
Bu noktadan sonra mod şekil genliklerine ihtiyacımız var. Görselleştirme penceresinin "deformasyon" sekmesinde kombinasyon olarak modal seçip 1. modun şekildeğiştirme sonuçlarını inceledim. Merkezdeki düğüm noktasının UX=35.5 mm , UY= 43.5 mm ve RZ = 0.0000157 olarak okudum. Kırmızı ile işaretlediğiniz Φiθn terimi için RZ değerlerinin okunması gerekir. Üçüncü kat için Φiθn = Φ3θn = 0.0000157 olarak okundu.
NOT: Burada herhangi başka düğüm noktasında da benzer modal şekildeğiştirmeler okunacaktır. okunan bu değerler rijit diyafram çözümü için bulunan değerlerdir. konuyu dağıtmamak adına detaya girmeyeceğim ama analiz ayarlarında yarı rijit diyafram seçeneği seçilmiş ise ekdışmerkezlik etkisinin modellenmesi için iki adet modal analiz yapılır ve bu analizde
TBDY 4.5.10.4 (a), (b) ve
(c) maddesi birebir uygulanır.
Her katta mod şekil genliklerini X Y ve RZ için aşağıdaki tabloda birimleri ile göstermeye çalıştım. Yukarıda gösterdiğim şekilde diğer katların UX UY ve RZ değerlerini rahatlıkla okuyabilirsiniz.
Katların ux uy rz değerleri
Bu noktadan sonra birimlere de dikkat ederek
TBDY denklem 4B.1 'i uygulayabiliriz.
Aşağıda tablolarda terimler ve katlar ile birlikte toplam ve ara değerleri vermeye çalıştım.
Yukarıdaki tabloda gösterilen toplam değerleri kullanarak ve birimlere de dikkat ederek 1. modun Y yönü için modal katkı çarpanını hesaplayalım.
Bizim raporda okuduğumuz değer ise 1. Mod için
17.60916 dır. Buradaki ufak sapmanın da sebebi şekil değiştirmelerin ekrana yazılırken yuvarlatılmış değerler olarak yazılmasıdır. Halbuki program arka planda daha hassas sayılarla işleme devam eder.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
Saygılarımla...