V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Modal katkı çarpanı

Gökay Deniz

Yeni Üye
Merhaba projedeki modal katkı çarpanını yönetmeliğe göre elle hesaplamak istediğimde sonucu çok yakın bulsam da aynı olarak hesaplayamadım o yüzden küçük bir sorum olacak. 3 katlı 2 yönde de 3 açıklıklı bir bina modelledim hesap yapmak için. Yaptığım hesabın ekran görüntüsünü aşağıda paylaşıyorum. Formülün sadece üst kısmını yaptığımda 19.95 olarak geliyor. Aşağıdaki hesaba geçtiğimde 1.05 olarak buldum bu sayıyı buna böldüğümde de 18.95 elde ettim fakat idecadde 19.21 olarak hesaplanmış. Bu hesabı açık olarak yazabilmeniz mümkün mü? Ekran görüntüsündeki m'ler kütle Φ o modda katların yaptığı deplasmanı temsil ediyor. Fakat işaretlediğim bilgiye idecadde nereden ulaşacağımı da bilmiyorum (Eylemsizlik momenti ve kütlesini). Dönüşünüzü dört gözle bekliyorum teşekkürler. (Modelimi ekte bulabilirsiniz)
1684744319721.png

Ekli dosyalar

Yaptığım hesabın ekran görüntüsünü aşağıda paylaşıyorum. Formülün sadece üst kısmını yaptığımda 19.95 olarak geliyor. Aşağıdaki hesaba geçtiğimde 1.05 olarak buldum bu sayıyı buna böldüğümde de 18.95 elde ettim fakat idecadde 19.21 olarak hesaplanmış
Daha iyi yardımcı olabilmem için biraz daha detay vermeniz mümkün mü? ideCAD 'in hesapladığı 19.21 değerini nereden okudunuz? Ekran görüntüsünü atabilir misiniz?
Ben gönderdiğiniz projeyi analiz yaptığımda 19.21 değerini okuyamadım. Hangi dinamik analiz ayarlarında bu değere ulaştınız?. Elle yaptığınız hesapta mod şekillerine nereden ulaştınız?

Bu tip karşılaştırmalarda hesabın detaylarını bilmem oldukça önemli. Bu sebeple programda okuduğunuz değerleri net bir biçimde göstermeniz daha anlaşılır cevap vermemi sağlayacaktır.

Saygılarımla...

Merhaba modal katkı çarpanını rapordan aldım gördüğünüz gibi zaten yapı simetrik olduğundan 19.21 ve 12.17 değerleri iki yönde de mevcut. Elle yaptığım hesapta da idecadin kat kütleleri ile modal genliklerini kullandım yani 213 ton her kat için ağırlık 0.0476 1.modda en üst katın yaptığı Y yönünde yaptığı yer değiştirme 0.033 ortadaki katın ve 0.0131 de en alt katın. Yönetmelikteki formüle göre açık bir şekilde bu attığım model için katkı çarpanının hesabını yazabilirseniz benim için çok iyi olur. Teşekkürler.1684998136481.png
1684997920274.png

Bana gönderdiğiniz projeyi açıp 10.94 versiyonunda hiçbir değişiklik yapmadan analiz yaptım. aldığım dinamik analiz raporunda modal katılım çarpanını aşağıda gösterdiğim 17.61 olarak okuyorum. Gönderdiğiniz rapor görselini elde edemedim. Sehven bu değeri farklı bir projede bulmuş olabilirsiniz.

forumsoru (2).cde isimli dosya ile projeyi tekrardan ekliyorum. Buradan da indirip analiz yaparak sonuçları inceleyebilirsiniz. Bana gönderdiğiniz bu proje üzerinden bu katılım çarpanını TBDY denklem 4B.1 kullanarak elde etmeye çalışacağım.

1685021339578.png

Öncelikle bütün katlardaki kat kütleleri 213 ton değil. Kat kütleleri hesaplanırken kolonların kütlelerin yarısı alt kata diğer yarısı üst kata dağıtılmaktadır. Bu noktada en üst kattaki kat kütlesi 198.398 t olarak okunuyor. Diğer iki katın ise kat kütlesi 213.398 t ve 213.397 t olarak görülüyor. Ayrıca bu ekranda ilgili katın mθi yani kat kütle eylemsiz momenti değerleri de görülmektedir.

1685021520327.png

1685024412154.png

Önceki sorunuzda kırmızı ile işaretlediğiniz terimleri aşağıda açıkladım.
Örneğin 3. kat için mθi değeri yukarıdaki resimde mavi ile işaretlediğim tm2 cinsinden olan değerdir. 3. kat için bu mθi = mθ3 = 8306.039 tm2, ikinci ve birinci katlar için mθi = mθ2 = mθ1 = 9243.539 tm2 olarak program arayüzünden okuyabiliriz.

Kat Kütleleri ve eylemsizlik momentleri
1685024966522.png

Bu noktadan sonra mod şekil genliklerine ihtiyacımız var. Görselleştirme penceresinin "deformasyon" sekmesinde kombinasyon olarak modal seçip 1. modun şekildeğiştirme sonuçlarını inceledim. Merkezdeki düğüm noktasının UX=35.5 mm , UY= 43.5 mm ve RZ = 0.0000157 olarak okudum. Kırmızı ile işaretlediğiniz Φiθn terimi için RZ değerlerinin okunması gerekir. Üçüncü kat için Φiθn = Φ3θn = 0.0000157 olarak okundu.

1685022102681.png

NOT: Burada herhangi başka düğüm noktasında da benzer modal şekildeğiştirmeler okunacaktır. okunan bu değerler rijit diyafram çözümü için bulunan değerlerdir. konuyu dağıtmamak adına detaya girmeyeceğim ama analiz ayarlarında yarı rijit diyafram seçeneği seçilmiş ise ekdışmerkezlik etkisinin modellenmesi için iki adet modal analiz yapılır ve bu analizde TBDY 4.5.10.4 (a), (b) ve (c) maddesi birebir uygulanır.

Her katta mod şekil genliklerini X Y ve RZ için aşağıdaki tabloda birimleri ile göstermeye çalıştım. Yukarıda gösterdiğim şekilde diğer katların UX UY ve RZ değerlerini rahatlıkla okuyabilirsiniz.

Katların ux uy rz değerleri
1685024763452.png

Bu noktadan sonra birimlere de dikkat ederek TBDY denklem 4B.1 'i uygulayabiliriz.

Aşağıda tablolarda terimler ve katlar ile birlikte toplam ve ara değerleri vermeye çalıştım.

1685024017903.png

Yukarıdaki tabloda gösterilen toplam değerleri kullanarak ve birimlere de dikkat ederek 1. modun Y yönü için modal katkı çarpanını hesaplayalım.

1685024087627.png

Bizim raporda okuduğumuz değer ise 1. Mod için 17.60916 dır. Buradaki ufak sapmanın da sebebi şekil değiştirmelerin ekrana yazılırken yuvarlatılmış değerler olarak yazılmasıdır. Halbuki program arka planda daha hassas sayılarla işleme devam eder.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Saygılarımla...

Ekli dosyalar

• 1685024785683.png
    1685024785683.png
    12.2 KB · Görüntüleme: 18
  • forumsoru (2).cde
    forumsoru (2).cde
    809.4 KB · Görüntüleme: 6
Merhaba Oğuzcan Bey,

Çok açıklayıcı olmuş emeğinize sağlık çok teşekkür ederim. Fakat kat kütlesi dediğiniz gibi raporda en üst katta farklı gözükmüyor ama sizin dediğiniz arayüzde en üst kat kütlesi daha az gözüküyor bunun nedeni nedir acaba.

Ve bu miθ değerleri raporda neden gözükmüyor? Ben Etabs ile eş şekilde modelledim idecadde kıyaslama açısından. Etabs'te de bu miθ değeri göremiyorum. Bir bilginiz varsa çok sevinirim.

Saygılarımla.

Çok açıklayıcı olmuş emeğinize sağlık çok teşekkür ederim. Fakat kat kütlesi dediğiniz gibi raporda en üst katta farklı gözükmüyor ama sizin dediğiniz arayüzde en üst kat kütlesi daha az gözüküyor bunun nedeni nedir acaba.

Kat genel ayarlarında basılan G ve Q değerleri programın analiz hesaplarında kullanılmaz. Kabuk elemanlarda rijit diyaframa bağlı olan düğüm noktalarına ait sonlu elemanların kütlerinin toplamını yarı alınır. Analiz modelinde de kullanılan kütle ayrıca gösterilmektedir. En üst katın kütlesinin diğer iki kattan daha az olmasının sebebi kolonların kütlelerinin yarısının üst kata diğer yarısının alt kata dağıtılmasından ötürüdür. En üst katın üzerinde herhangi bir kat olmadığından dinamik kütle hesaplanırken kolonların yarısı kadar kütle eksik çıkar.

1685962920634.png

Detaylı bilgi için ideCAD bilgi bankası'nı inceleyebilirsiniz.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Ve bu miθ değerleri raporda neden gözükmüyor? Ben Etabs ile eş şekilde modelledim idecadde kıyaslama açısından. Etabs'te de bu miθ değeri göremiyorum. Bir bilginiz varsa çok sevinirim.

Bu değer miθ raporda toplu halde gösterilmektedir. Kat bazında bu değeri yukarıdaki resimde gösterdiğim gibi arayüzden okuyabilirsiniz.

1685963446846.png
ETABS 'ta bu değeri görmek için rijit diyafram tanımı yapmanız gerekir. Rijit diyafram tanımı yaptığınızda "show tables" komutundan mass summary by diaphram 'ı seçerseniz tanımladığınız diyaframın kat kütle eylemsiz momenti değerlerini (miθ) okuyabilirsiniz. Yarı rijit diyafram ile çözdüğünüz zaman bu değer sıfır gözükecektir. Çünkü her bir sonlu eleman uçlarında kütleler tanımlı olduğundan burulma etkisi ve burulma modu dağınık kütlelerin hareketinden çıkmaktadır.

Saygılarımla...

Geri