moment aktaran ve aktarmayan birleşimler

merhabalar, çelik projemde birleşimleri atacağım ancak hangilerinin moment aktaran ve moment aktarmadığını bilmiyorum bu konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim.
 
Merhaba;

Alın levhalı 4 bulonlu birleşimler ve alın levhalı 8 bulonlu birleşim ile başlık levhalı kaynaklı ve bulonlu birleşimler ve birleşim ekleri moment aktarır. Bunun dışında alın guse, guse ve mahya birleşimleri de moment aktarmaktadır.

Genel felsefe, kiriş başlık ve gövdesinin ikisinin birden kolona rijit bir şekilde bağlanması halinde moment aktarmasıdır, birleşimleri bu şekilde anlayabilirsiniz. Kayma birleşimlerinde ise bağlantı sadece kiriş gövdesinden olur. Örneğin tek kayma levhalı birleşim, tek ve çift köşebentli birleşim vb.

Programda birleşimi girdikten sonra perspektif ekran sağ tuş analiz modeli görüntüleme - eleman uc serbestliklerini aktif hale getirdiğinizde düğüm noktasında mavi ve yeşil halka görürseniz mafsallı bağlantı olduğunu herhangi bir halka görmezseniz moment aktardığını anlayabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    64.1 KB · Görüntüleme: 713
Çelik Kirişi Betonarme Kirişe Veya Betonarme Perdeye Birleşt

Merhabalar. Çelik bir kirişi yatay bir şekilde betonarme kirişe veya betonarme bir perdeye veya betonarme bir kolona birkaç yerinden birleştirmek istiyorum. Ne yaptıysam olmadı yapamadım.İdecad de bunu yapabileceğim bir birleşim türü varmı? Nasıl yapabilirim?
 
Merhaba;

Alın levhalı 4 bulonlu ve 8 bulonlu birleşimler ile alın guse ve guse birleşimini kullanabilirsiniz. Kayıcı bağlamak istiyorsanız da köşebentli birleşimi kullanabilirsiniz. Bu birleşimlerden bazılarının geoemtrisi tam uygun oluşmayabilir, birleşime müdahale ediniz levha bulon parametrelerini düzenleyiniz.
 
Merhaba,

Alın guse ve guse birleşimi kullandığımızda tablo 9B.1 deki kiriş enkesit yüksekliği sınır durumu için nasıl bir yol izlemeliyiz? Guse dahil yükseklik mi yoksa kiriş en kesit yüksekliğimi sınır olarak alınmalı? Ayrıca guseli olduğunda bulon sınırlarımız alın levhalı birleşim sınır durumları ile aynı kabul edilebilir mi? Teşekkür ederim
 
Guse ve alın guse birleşiminin hesabı programda mevcut değil, bu nedenle elle hesap yapmaya çalışıyorsunuz anlaşıldığı üzere. Birleşimde guseler ve bulonlar simetrik olduğu sürece Tablo 9b.1 sınırlarını uygulayabilirsiniz.

Birde birleşimin hesabı anlamında 4 bulonlu ve 8 bulonlu birleşimlerde bulon adedine bağlı olarak 'Yielding mechanism ve yield line denklemleri değişiyor. Bulon sayısını 4 veya 8 e uyumlu yerleşim ile yaparsanız birebir aynı sınır durumları ve denklemleri kullanabilirsiniz.

Bulon adedi farklı olacak ise Doc. Dr. Cüneyt Vatansever hocanın yüksek lisans öğrencisi ile hazırladığı bir makale var, 2021 yılında yayınlanmıştı yanlış değilsek, onu inceleyebilirsiniz.
 
1670408571134.png
Merhaba cevabınız için teşekkür ederim. Aslında fotoğraftaki gibi bir birleşimden bahsediyorum. Bu bana göre tam olarak moment aktaran bir birleşim değildir. Ancak yine de merak ediyorum 9B.1 deki kiriş enkesit yüksekliği için kirişin kendi kesiti mi yoksa gusenin(simetrik olarak üst kısma da guse attığımızı düşünelim) yüksekliğini mi almalıyız? Lütfen bulon sayısını gözardı ediniz, gösterimsel olarak konulmuştur.
 
Bu durum ile ilgili Ek 9B'yi tekrar gözden geçiriniz. Guselerin alınmaması gerektiğini düşünüyorum, ancak bir ucu açık madde var mıdır, kontrol etmek gerekir.
 
Ekli dosyayı görüntüle 29450
Merhaba cevabınız için teşekkür ederim. Aslında fotoğraftaki gibi bir birleşimden bahsediyorum. Bu bana göre tam olarak moment aktaran bir birleşim değildir. Ancak yine de merak ediyorum 9B.1 deki kiriş enkesit yüksekliği için kirişin kendi kesiti mi yoksa gusenin(simetrik olarak üst kısma da guse attığımızı düşünelim) yüksekliğini mi almalıyız? Lütfen bulon sayısını gözardı ediniz, gösterimsel olarak konulmuştur.
bende bu birleşimin tam moment aktarmadığını düşünüyorum. tam moment aktarması için kiriş üst başlığının dış tarafında da 2 adet civata bulunmalı diye düşünüyorum. siz bu konuda bir şeylere ulaşabildiniz mi, veyahut bu konuda bilgisi olan arkadaşlar var mı. teşekkürler
 
Moment aktarıp aktarmama konusu tartışmalı, iki modelde bir aktaran bir de aktarmayan çözüp olumsuza göre tasarım yapabilirsiniz. Tam moment aktarır dediğimiz birleşimler bile belki yüzde 90 aktarıyor
 
Geri
Üst