V11.13 kullanıma sunulmuştur.

ni<60 sorunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tekmimar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tekmimar

Yeni Üye
hocalarım size takıldığım bir kaç sorunumu paylaşmak istiyorum.
1-analiz yapılırken 1'den fazla rijit diyafram tespit edildi.bunu katların içinde tek bir rijit diyafram oluştur ile çözsem ne gibi sakıncalar doğurur.
2-analizden sonra raporda ni<60 olan zayıf kat var.sistem rijitliğini artırın uyarısı var.yanlız anlamadığım bina B+Zemin+5 yani 7 katlı.bu hatayı bodrum,1.kat ve 3.katta verdi.(zemin kat yüksekliği 4.00m olmasına rağmen burda bu sorunu vermedi)

bu iki sorumun cevabını alırsam çok makbule geçecek hemde bu ni<60 sorunun çözümünü öğrenmiş olacam

Binanızın yatayda her katının tek rijit diyafram gibi davrandığını düşünüyorsanız her katta tek rijit diyafram al seçeneği ile çözebilirsiniz. Ancak kat içinde ciddi kot farkları olan döşemeler varsa, süreksizlikler varsa, ya da binanız iki kule tipi birbirinden tamamen bağımsız diyaframlara sahip bir yapı ise farklı rijit diyaframlar alarak çözmek daha doğru olur. Burada inşaat mühendisi olarak sizin insiyatif kullanmanız gerek, projenin taşıyıcı sistemine ve döşeme sistemine göre verilecek karar değişir.

tekmimar":28eunu0q' Alıntı:
2-analizden sonra raporda ni<60 olan zayıf kat var.sistem rijitliğini artırın uyarısı var.yanlız anlamadığım bina B+Zemin+5 yani 7 katlı.bu hatayı bodrum,1.kat ve 3.katta verdi.(zemin kat yüksekliği 4.00m olmasına rağmen burda bu sorunu vermedi)

Zayıf kat uyarısı, ilgili kat ile bir üst katın etkili kesme alanlarının, birbirine oranı, belirtilen değerden olması ile açığa çıkar. İlgili katın etkili kesme alanı üste göre çok daha azdır.

Genellikle yarım bodrumlu ya da üst kat ile mevcut kat arasında alan azalması olan sistemlerde bu sorunla karşılaşabilirsiniz.

Etkili kesme alanlarını etkileyen değişkenler, kolon, duvar ve perde alanlarının toplamıdır.

Özellikle duvar(Ak) değerleri önemlidir. O yüzden bir projede duvar yüklerini mimariye göre tanımlamak gerekir.

TDY'de madde 2.3.2.3'ü inceleyin. Duruma göre önleminizi alırsınız.

İyi çalışmalar...

selam arkadaşlar... projede <ni 0.60 olan zayıf kat var. bu sorunu ne yaptıysam çözemedim. mevcut bi okul binasının güçlendirmesini yapıyorum. çözüme ulaşamadım. katlar arasında kot farkı var. bunu nasıl aşarım.

Sn . Tasarim,

sisteminizde kısmi bodrum var, ve sadece bir aksta perdeniz bulunmakta,

Bu kısmi bodrumun tüm cevresini bodrum perdesi ile dönüp, katlarda kullandiginiz güçlendirme perdelerinin donatılarını S 420 yaparak analiz yaptiginizda, 3-4 kolon da yetersizlik çıkıyor
Bunlarıda 10 cm. büyüttügünüzde rapor alınabiliyor.

İyi calışmalar.

( R katsayini 6 sistemi karma yapamak yerine , alfas= 0.40 dan küçük olduğundan R=7 yüksek sünek seçilerek analiz yapıldı)

tasarim":2ydxzorr' Alıntı:
selam arkadaşlar... projede <ni 0.60 olan zayıf kat var. bu sorunu ne yaptıysam çözemedim. mevcut bi okul binasının güçlendirmesini yapıyorum. çözüme ulaşamadım. katlar arasında kot farkı var. bunu nasıl aşarım.

Merhaba

1.Bodrum kat olarak tanımladığınız kademeyi Normal katta elemanlara kot vererek tanımlarsanız. ve 1.Bodrum katı silerseniz. Zayıf kat düzensizlik durumu çıkmayacaktır.

İyi çalışmalar.

spor salonu projeyi çiziyorum ve farklı kotlar var çok fazla ve bu sorunla karsılastım sadece ,ne yapmalıyım

Geri