Merhaba.
- Bildiğim kadarıyla performans analizlerinde merdivenler modele dahil edilmemeli. Bu yüzden mesnetlendiği elemanlara girmek gerekir. Merdiven etkileri girerken ilk sonda tek mesnet reaksiyonu, ara katlarda iki mesnet reaksiyonu (ara katlarda merdiven devam ediyor.) girmeyi unutmamak gerekir.
- Modelinizde elemanlarda kancalar etriye sıklaştırması var ve 135 derece kanca seçili kalmış. S220 donatısına göre kanca yapılıyordu ama 135 derece değil. Bazen kancasız oluyorlar. Bu durum çok önemli. Sargılı beton davranışını etkiler.
- Her ihtimale karşı bilgilendirme: Kapsamlı bilgi düzeyi seçilmiş. Yönetmeliğin "15.2.5. Betonarme Binalarda Kapsamlı Bilgi Düzeyi"nde bina geometrisi, eleman detayları ve malzeme özelliklerinden kaçırdığınız bir yer olmasın. Genelde
"15.2.5.3" kısmındaki "Donatı sınıfı,15.2.5.2’de açıklandığı şekilde sıyrılan yüzeylerde yapılan inceleme ile tespit edilecek, her sınıftaki çelik için (S220, S420, vb.) birer adet örnek alınarak deney yapılacak, çeliğin akma gerilmesi, kopma dayanımı ve şekildeğiştirme özellikleri belirlenerek projeye uygunluğu saptanacaktır." ifadesi gözden kaçıyor.
- U şeklindeki perdelere ortak grup isimleri verilmemiş ve verilmesi gerekir.
- Her ihtimale karşı bilgilendirme: Asmolen döşemelere sadece kaplama yükü verilmiş galiba. Eğer sadece kaplama yükü verildiyse asmolen dolgu malzemesi yükü de verilmelidir. Link:
Hakan Şahin Bey çok iyi anlatmış burada.
- Tavsiye: Geniş kirişlere hareketli yükleri güzel vermişsiniz. Ben olsam ayrıca duvar yüklerine kiriş genişliğinden duvar kalınlığı çıkarılmış kaplama yükünü de verirdim. Örneğin duvar yükü + kalan kısmın genişliği*kaplama yükü/duvar hesap yüksekliği (analiz ve tasarım görüntüleme - duvar seçilerek programın hesap yaptığı duvar yüksekliğini kirişin modelden çıkan duvar yükünü (t/m cinsinden) ile ilgili tanımlanan duvar yüküne (t/m2 cinsinden) bölerek bulabilirsiniz (t/m*(m2/t)=m). Ben öyle yapıyorum
.
- Bu işlem için mutlaka bu konuda çalışmış kişiler ile görüşün.
- Her ihtimale karşı bilgilendirme: Bilgisayarımda analiz edecek sürem ve fazla da vaktim yok maalesef. Bu yüzden analiz edemedim. Eğer tek modlu itme yöntemleri şartları sağlnamazsa ve analiz yöntemi ARSA olur. Bu yöntem için yönetmeliğin "1.3.2 Kapsam" maddesi (d) bendine göre "tasarım gözetimi ve kontrolü” hizmeti alınması gerektirir.
- Benim gözümden kaçan ve diğer arkadaşların ilave edebileceği durumlar da olabilir. Kusura bakmayın. Yukarıda belirttiğim gibi fazla vaktim yok maalesef.
İyi çalışmalar dilerim.