Re: Nonlinear Analiz yöntemi
Merhaba;
ganymede:i90sf0vg' Alıntı:
Nonlinear analiz yöntemi nedir, İdecad ile Nonlinear analiz nasıl yapılır?
Doğrusal olmayan analiz yöntemleri, TBDY Bölüm 5 'te anlatılan Şekildeğiştirmeye Göre Değerlendirme ve Tasarım (ŞGDT) yaklaşımını uygulayan bir tasarım yaklaşımıdır.
Kısaca söylemek gerekirse binaların deprem etkileri altında hangi performans düzeyinde olduğunu belirlemek ve elemanların aldıkları hasar oranlarını bulmak için kullanılır. Az katlı binalar da dahil tüm binalarda uygulanabilir ancak yukarıda belirttiğim gibi analiz yöntemine göre bazı koşulların sağlanması gerekiyor. ideCAD 'te nonlineer analiz 3 adet itme yönteminden bir tanesinin seçilmesi ile yapılabilir. Bunlar Sabit tek modlu itme analizi, değişken tek modlu itme analizi ve Artımsal Spektrum Yöntemi ile itme analizi (ARSA şeklinde kısaltılan ve çok modlu bir itme analizi yöntemidir). Bu yöntemlerin detaylı adımlarını buradan bulabilirsiniz.
Nonlineer analiz yapılırken elemanların plastik davranışlar gözönüne alınır ve modelleme buna göre yapılır. Kolon ve kirişler için yığılı plastik davranış modeli uygulanır. Bu model kolon ve kirişlerin uçlarına plastik mafsallar yerleştirilerek oluşturulur. Plastik mafsal özellikleri de, kesit boyutları donatı yerleşimi ve malzeme modellerine göre hesaplanır.
Detaylı bilgi için
Perdeler için de plastik davranış yayılı plastik davranış modeli ile oluşturulur.
detaylı bilgi için:
Döşemeler ve bodrum perdeleri doğrusal olarak modellenir. Bu modellemeden sonra itme analizi yöntemlerinden biri seçilerek, yapının itme eğrisi çıkartılır. Spektrum eğrisi ve itme eğrisi uygun şekilde dönüştürülerek itme eğrisi üzerinde performans noktası bulunur. Performans noktasındaki plastik dönme ve birim şekildeğiştirme değerleri ile de yapının performansına karar verilir. ideCAD ise bunu TBDY Bölüm 5 'e uygun şekilde yapmaktadır.
ganymede:i90sf0vg' Alıntı:
Nonlinear analiz yöntemi ile daha gerçekçi sonuçlar elde edilir mi?
Yapının deprem performansının belirlenmesi konusunda nonlineer analiz her daim daha gerçekçi sonuçlar vermektedir. Ancak doğrusal olmayan davranışın uygun şekilde tanımlanması gerekmektedir. Bunun için ideCAD "Moment-eğrilik" analizinden faydalanarak plastik mafsal modelini ve etkileşim eğrisini oluşturur. Nonlineer analiz yalnızca kullanılabilirlik durumları için (sehim hesabı) bir sonuç vermemektedir. TBDY Tablo 3.4 'te hangi durumlarda DGT hangi durumlarda ŞGDT yaklaşımı uygulanmasının yeterli olduğu belirtilmiştir.
ganymede:i90sf0vg' Alıntı:
Kolonlarda plastik mafsal oluşup oluşmadığını tam kontrol edemiyorum
Nonlinear Analiz yöntemi için "Kolonlarda plastik mafsal oluşup oluşmadığını tam kontrol edemiyorum" diye sormuşsunuz. Program arayüzünden buna bir cevap vermek isterim. Doğrusal olmayan itme analizi yaptıktan sonra sağ tuş menüden "Analiz sistemi görüntüleme seçenekleri" 'ne tıklayıp "Deformasyon" sekmesinden "nonlineer itme X+0,3Y" (veya başka bir itme durumu) itme durumunu seçin. Her bir adımda oluşan plastik mafsalları ve hasar durumlarını inceleyebilirsiniz. Üç boyutlu görüntüleme ekranının sol üstünde plastik mafsalların hasar durumlarını belirten renklendirmeler bulunmaktadır. Bu renklerden hangi elemanın hangi ucunda plastik mafsalların durumlarını inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki resimde mavi olan noktalar plastik mafsalların oluştuğu noktalardır. Mavi renk olması da KH düzeyinde olduğu anlamına gelmektedir.
Herhangi bir plastik mafsalın üzerine tıkladığınızda, o plastik mafsal ile ilgili ayrıntıları görebilirsiniz. Bu detaylarda plastik dönme değerleri, iç kuvvet durumları ve hasar durumları da görülmektedir. Değerlendirme yöntemi ile ilgili detaylı bilgiler için;
ganymede:i90sf0vg' Alıntı:
Nonlineer analiz butonuna basıldığında karşımıza çıkan Nonlinear itme analiz seçenekleri sayfasında gösterilen kısımların açıklamalarını nereden öğrenebilirim? +x+3Y, Sabit, değişken mod vs, İterasyon detay yüzeyi gibi..
Yön seçenekleri itme analizinin hangi yönlerde hangi katsayıların etkisinde yapılacağını göstermektedir. Doğrusal olmayan analizlerde süperpozisyon ilkesi geçerli olmadığından bütün durumlar için analizler ayrı ayrı yapılmalıdır. Bu durum da biraz zaman aldığı için ilk başta projeler kontrol edilirken yalnızca baskın yönler (örn. X+0,3 ve X-0,3Y gibi) için analiz yapılıp kontrol edilebilir. Projenizi başlangıçta kontrol ederken bu iki kombinasyona en son değerlendirme yapılırken de tamamını dikkate almanız gerekir. Bina değerlendirme yöntemi 'nde yapının mevcut yapı veya yeni yapı olmasına göre analiz seçeneği belirtilir. Yapının mevcut bir yapı olması ile yeni bir yapı olması arasında malzeme modeli ve değerlendirme açısından farklılıklar bulunmaktadır. Bilgi düzeyi ise mevcut yapılarda TBDY 15.2.4 ve 15.2.5 'te belirtilen durumlara göre malzeme modelinde farklılıklar oluşturmaktadır. İtme analizi Yöntemi 'nde TBDY Bölüm 5.6 'da belirtilen itme yöntemlerinden herhangi bir tanesini seçebilirsiniz. Bu yapı için tek modlu itme analizlerinden bir tanesi kullanılabilir. İterasyon detay düzeyi 'de yine analiz süresini etkileyen bir olanaktır. 1 düzeyinde hassasiyet daha düşükken 5 düzeyinde yüksek hassasiyet dolayısıyla uzun analiz süresi anlamına gelir. Bunun 3 olması idealdir. İkinci mertebe etkileri bu yapı için doğrusal alınabilir. İtme analizinin ara adımlarındaki ikinci mertebe etkilerini doğrusal kabul etmek betonarme yapılar için çok ciddi farklar oluşturmamaktadır. Perde Malzeme Modeli nin doğrusal olmaması gerekmektedir.
ganymede:i90sf0vg' Alıntı:
Kolonlarda plastik mafsal oluşup oluşmadığını tam kontrol edemiyorum. Olsa sünek eleman olarak gösterilmez herhalde. Araştırıyorum. Bu en önemli konularımızdan biri bence
Bunun yanında süneklik kontrolü ile ilgili; TBDY Bölüm 5 'te gevrek göçmeye neden olan iç kuvvet olan kesme kuvveti ile ilgili bir plastik davranış bulunmamaktadır. Ayrıca kesme kuvvetinden kaynaklanan hasarların da engellenmesi istenmektedir. Bu nedenle süneklik kontrolünde kullanılan kesme davranışı doğrusal davranıştır. İtme analizinde performans noktasında, elemanlarda oluşan kesme kuvvetleri, kayma dayanımdan küçük olmak durumundadır. Eğer durum bu şekilde ise eleman sünek değil ise gevrek kabul edilmektedir.
İtme analizi sonuçlarını raporlardan da inceleyebilirsiniz. "Nonlineer İtme" raporu alındığında, malzeme modelleri, elemanlardaki plastik mafsal durumları, perdelerdeki yayılı plastik davranıştan ötürü çıkan hasar durumlarını ve yapı performansını inceleyebilirsiniz.