V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Perde döşeme birleşimi (ver.5.511)

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan emrah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

emrah

Üye
resimlerde göstermeye çalıştım
perde döşeme birleşimlerinde döşeme momentleri hesaplanırken perdenin
iç yüzündeki momentlerin kullanılması gerekmiyormu?
ayrıca bu örnekte daha olumsuz durum veren yükleme kombinasyonunun kullanılmaı gerekmezmi?
 
Bodrum perdelerinde döşeme-perde birleşimlerindeki donatı düzenlemeleri gerçekten sorun. Döşemenin sonlu eleman çözümünde perde kenarlarındaki mesnet koşullarının dönme ve ötelemeye karşı tutulmuş olarak tanımlanmış olması gerektiği gibi ayrıca bir de depremden meydana gelen ve bodrum perdelerince taşınan yatay kuvvetlerin döşemenin payına düşen kısmı için de döşeme zorlarının tahkik edilmesi gerekir diye düşünüyorum.
 
merkan":1r39no5b' Alıntı:
Döşemenin sonlu eleman çözümünde perde kenarlarındaki mesnet koşullarının dönme ve ötelemeye karşı tutulmuş olarak tanımlanmış olması

"Plak kenarlarında kolon ve perde ankastre mesnettir. Kenar kiriş ise, mesnet, plağın süreksiz olması durumunda basit, sürekli olması durumunda ise ankastredir."

Yukarıdaki metini idecad'in yardım sayfalarından aldım.Dediğiniz durumu göz önüne alıyor.Ancak konuyla ilgili İdecad yetkililerinden de bir cevap bekliyorum.
Bu kadar zaman geçipte cevap verilmeyince konuyu tam olarak anlatamadığımı düşünmeye başladım. :mrgreen:
 
"Perdeye mesnetli süreksiz döşemelerde", mesnette o döşeme tutulmuş olarak dikkate alınıyor. Buradaki sorun, süreksiz mesnette negatif moment ilavelerini dikkate almamamızdır. Ancak momenti gösteriyoruz.

Eğer "perdeye mesnetli süreksiz döşemede" bu momenti dikatte almak isterseniz, döşeme donatılarında, uygun mesnete o ilave değerini yazabilirsiniz.
 
HakanŞahin":2uzvpth7' Alıntı:
Eğer "perdeye mesnetli süreksiz döşemede" bu momenti dikatte almak isterseniz, döşeme donatılarında, uygun mesnete o ilave değerini yazabilirsiniz.
Ben yukardaki gibi yapıyorum
HakanŞahin":2uzvpth7' Alıntı:
Buradaki sorun, süreksiz mesnette negatif moment ilavelerini dikkate almamamızdır.
Neden dikkate alınmıyor?
 
Bu sorun özellikle kısa doğrultuda çalışıp perdeye de kısa kenarından bağlı döşemeler de yaşanıyor, acaba şöyle bir düzeltme yapılabilir mi; döşeme hesaplarından donatı detaylandırmaya geçişte perdeye bağlanan süreksiz kenarlarda üst ve alt donatı miktarları mesnetteki kesit zorları dikkate alınarak ve ancak belli bir oranın (0,0025 gibi) altında olmayacak şekilde detaylandırılsa (bizde bu tür durumlarda döşeme donatılarını değiştirmekle uğraşmasak) çok şey istemiş olurmuyuz :roll:
 
hakan bey sol üst momente müdahale edebiliyomuyuz ? etmediğimiz taktirde bi sakıncası var mı öğrenmek istedim.

saygılar
 
Momente direk müdale edemiyoruz, donatıya müdahale ediyoruz. Ayrıca döşemenin bu perde "konsol döşemeyi taşıyor" seçeneği ile döşemenin perde kenarında tam tutulu olduğunu belirtebiliyoruz. Tam tutulu dersek o döşemede o mesnette daha büyük negatif moment oluşacaktır. Duruma göre mühendis istediği kararı verebilir.
 
Geri
Üst