01/10/2026’dan sonra fiyatlar güncellenecektir.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

PERDE DEVRİLME KONTROLÜ

Merhaba,

Ekte kat kalıp planı gösterilen projemde, TBDY 2018 Madde 4.3.4.5 kapsamında yapılan kontrol ile ilgili bir sorun yaşamaktayım.

Binada kolon sayısına kıyasla perde sayısı oldukça fazla olup, taşıyıcı sistemin genel olarak rijit bir yapıya sahip olduğunu değerlendirmekteyim. Yapının 4. ve 3. bodrum katları rijit bodrum niteliğinde olduğundan, üst bina taşıyıcı sisteminin tabanı 2. bodrum katı alt kotunda kabul edilmektedir.

Ancak Madde 4.3.4.5 kapsamında yapılan kontrolde (Mdev/M0) oranı 0.40 değerinin oldukça altında kalmaktadır. Binanın BYS=2 olması nedeniyle bu durum taşıyıcı sistem seçimi açısından beni bir çıkmaza sokmaktadır.

Aynı kontrolü ETABS modeli üzerinden manuel olarak yaptığımda ise (Mdev/M0) oranı programda elde ettiğim değerin oldukça üzerinde çıkmaktadır. Şu aşamada ETABS tarafındaki hesap detaylarına girmeden, alternatif bir kontrol amacıyla ilgili kattaki tüm perdelerin X ve Y doğrultularındaki devrilme momentlerini ayrı ayrı toplayarak, bu değerleri kolonlar ve perdelerde oluşan toplam eğilme momentlerine oranladım. Ancak bu yöntemle elde ettiğim oran da program sonucundan farklı çıkmaktadır.

Bu nedenle özellikle aşağıdaki konuda görüşünüzü rica ederim:

TBDY 4.3.4.5'te tanımlanan (Mdev/M0) oranının hesabında, perde devrilme momenti ile tabandaki toplam devrilme momentinin hangi iç kuvvetler esas alınarak ve hangi kotta değerlendirilmesi gerekir? Rijit bodrumların bulunduğu bu tür bir sistemde kontrolün 2. bodrum katı alt kotunda yapılması doğru mudur?

Ayrıca, perdelerin momentlerinin toplanıp kolon ve perdelerdeki toplam eğilme momentine oranlanması, yönetmelikteki (Mdev/Mo) tanımını temsil eden geçerli bir kontrol yöntemi olarak değerlendirilebilir mi?
Analiz ayarlarında yanlış bir seçim yaptığımı düşünebileceğiniz için de dosyayı da ekledim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

İyi çalışmalar.

Saygılar

İnş. Yük. Müh. Edin Nurkovic

Ekli dosyalar

• Screenshot 2026-09-13 143543.png
    Screenshot 2026-09-13 143543.png
    81.5 KB · Görüntüleme: 8
  • 3470-1309_CDE.cde
    3470-1309_CDE.cde
    52 MB · Görüntüleme: 2
Geri