V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Perde devrilme momenti hesabı nasıl yapılmalı

İsmail Hakkı BESLER

Administrator
Deprem yönetmeliği perde devrilme momenti hesabında kullanılan Mdev ve Mo hesabının nasıl yapılması gerektiğini detaylı ve açık bir şekilde tarif ediyor. Oradan oraya atıf yapılan madelerin hepsini bir araya getirdim.

Yönetmelikte öngörülen şekilde perdelerin gruplanarak devrilme momenti hesaplandığında, guruplama yapmadan hesaplanmasına göre çok önemli farklar çıkabilmektedir. Guruplandırılmış perdelerin kollarının, normal kuvet kapasiteleri ve iki kolun arasındaki c mesafesine bağlı olarak perde tabanında çok büyük devrilme momentleri çıkabilmektedir.


4.5.3.7 maddesinin (d) bendinde perde devrilme momentinin perdeyi guruplandırarak bulunan momentinin ilgili maddelerde kullanılmasını istiyor


4537d.pngBag kirisli perde devrilme Mdev.png4.8.2 Dinamik.png
Mdev-Mo hesabı.png



Aşağıda Hem Etabs hem ideCAD ile hesaplanmış karşılaştırmayı inceleyin:
 

Ekli dosyalar

Saat 00:30'da bu derlemeyi yapip paylaşıyorsunuz.
Emeğinize sağlık Hocam.
Teşekkürler...

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Teşekkürler İsmail Bey,
Başvuru kaynağı olmuş bunun çıktısını alıp elimizin altında sürekli bulundurmak lazım.
Emeğinize sağlık.
 
Merhaba İsmail Bey;

Konunun daha rahat anlaşılması adına basit bir örnek proje üzerinden sayısal olarak hesaplamaları (ekran görüntüleri ile) ve Mdev/Mo>=0.75 kontrolünü göstermeniz mümkünmüdür.

Saygılarımla.
 
Merhabalar. Perde devrilme momenti hesabında perdeye bağlı kirişlerin deprem kuvvetinden oluşan momentlerinin de alınması gerekir mi? X programlarında bu şekilde bir yaklaşım yapılıyor. Bu şekilde bir yaklaşım olunca X yönünde 0.050 olan oran 0.37 ye Y yönünde 0.2773 olan oran 0.58 e çıkıyor. Buradaki söylenen yaklaşım şu şekilde. Aslında Kirişlerde depremden dolayı oluşan moment perdenin eğilme momenti o nedenle perde eğilme momenti alırken bu momentlerinin de ilave edilmesi yönünde bir yaklaşım var. bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz? Bizdeki yaklaşımda bu şekilde midir?
 
Bu bir yaklasim, lakin 2018 yonetmeligine gore aykiri bir yaklasim. Yonetmelik perdelerde taban devrilme momentini boyle alin demiyor. Ustelik nasil hesaplanmasi gerektigini de acik acik soyluyor.
Eger yonetmelik bu durumu acik seçik yazmasaydi o zaman bu yaklasim tartisilabilirdi.

Asagidaki baglantida konu ornekler ile enine boyuna konusuldu.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst