V11'i Online Satın Alın

Perde donatı sorunu

Arkadaşlar 2 kat rijit bodrum + 7 katlı bir binada(zemin Z4 D) perde donatılarıyla ilgili bir sorum olacak. Bodrum katlarda 25x240 cm boyutlarında olan bir perde(kafa bölgeleri 50 şer cm, orta bölge 140cm) zemin katta 25x200cm e düşmektedir(kafa bölgeleri 50 şer cm, orta bölge 100cm). Betonarme analiz sonucu bu perde ile ilgili donatıları incelediğimde zemin katta( dükkan katı - kat yüksekliği diğer katlardan daha büyük) sol 15 Ø 14, orta Ø14/6, sağ 15Ø14 iken, bodrum katlarda ; sol 11Ø14, orta Ø14/13, sağ 11Ø14 tür. Görüldüğü gibi bodrum katlarda alttan gelen donatılar zemin kattakinden daha az sayıdadır. Bu durumda kolonlarda yaptığımız gibi en büyük sayıdaki donatıyı alt katlarda sabitleme yoluna giderek değiştirmemiz mi gerekiyor. Bu durum bodrum katların rijit olup bu perdelere gelen kuvvetlerin zemin katta aynı perdeye gelen kuvvetlerden daha az olmasıyla mı alakalıdır. Proje belediyede ve ben perdelerle ilgili bu durumu yeni farkettim. Değiştirmem gerekir mi diye burada sormak istedim. Acil cevaplarsanız sevinirim.

Aynı zamanda bir şantiyeci olarak verdiğiniz linkte; "Üst katta daha fazla donatı çıkması durumunda normal koşullarda düzenleme gerekmez" ifadesi hiç mantıklı gelmiyor. Yani 3. katta bir kolona gelen normal kuvvet 1.katta aynı elemana gelen normal kuvetten daha fazla olabilir mi ?

Zaten sorunun çözümü de bu cümlenin içinde. Normal kuvvet az olduğu için zaten düşey eleman moment etkisinde kalmaktadır. Kolon düşey donatısının üst katlarda daha fazla çıkması Moment/Normal Kuvvet oranı farkından kaynaklanabilir.

Ancak bu durumu hiçbir müteahhite ya da kontrol mühendisine açıklayamazsınız ve projeci olarak üzerinize bir leke gibi yapıştırırlar.

Bilgi her zaman cehalet ve ön yargıya galip gelmelidir. Bunun için herkes çekinmeden kendine düşen görevi yerine getirmelidir diye düşünüyorum. Karınca misali "nihai hedefe varmak çok zor olsa da, hiç olmazsa yolunda ölemez miyiz"

Geri