V11'i Online Satın Alın

Perde kalınlığı, döşeme sehim sorunu ve radye kalınlığı

statikçim

Etkin Üye
MERHABALAR EKTEKİ PROJEMDE BAZI SIKINTILARIM VAR.
1) RADYEM 60 CM KURTARMIYOR 70 YAPINCA KURTARIYO. PROJE KÜÇÜK VE TOPLAMDA BODRUMUDA SAYARSAK 6 KATLI.
RADYEMİN 60CM OLBİLMESİ MÜMKÜN MÜDÜR? MÜMKÜN SE NASIL BİR YOL İZLEMEK GEREKİR?
2) 1 TANE DÖŞEMEMDE SEHİM SINIRI HATASI VERİYOR. DÖŞEMEYİ KASET YAPMAMA RAĞMEN YİNE DÜZELMEDİ. ACABA DİŞ GENİŞLİĞİM Mİ YETERSİZ YADA BAŞKA BİRŞEYLER Mİ YAPMAM GEREKİYOR?
3) GEOMETRİK KONTROLDE PERDE KALINLIĞI KAT YÜKSEKLİĞİNİN 1/15 İNDEN AZ OLAMAZ DEDİĞİ ZEMİN KAT VE MAKİNA DAİRELERİNDEKİ HATALARI DİKKATE ALMALIMIYIM?
4) MERDİVENİMİ NASIL YAPACAM İDE DE MERDİVENİ YAPIYLA BİR BÜTÜN OLARAK MODELLEMEK MÜMKÜN MÜDÜR?

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

YARDIMCI OLABİLİRSENİZ SEVİNİRİM.

Merhaba,
1-Analiz Ayarları/Temel zemin sekmesinde "üst yapı etkileşimli çözüm" seçeneğini işaretleyerek analiz yapmanızı öneririm.

2-D01 döşemesinin hesap kirişi döşeme de açılan boşluk üzerine gelmiş. Tipik kiriş belirle komutu ile hesap kirişini değiştirin.
Ayrıca nervür dişlerini kesecek şekilde boşluk tanımlanması önerilmez. Nervür dişi konsol olarak çalışır. Konuyla ilgili aşağıdaki linkte verilen bilgileri inceleyebilirsiniz.

3- TDY 2007 madde 3.6.2.1' i inceleyiniz.

4- Merdivenler aşağıdaki linklerde anlatıldığı gibi oluşturulabilir ve merdiven mesnetleri resimdeki "yapı ile birlikte çözüm" koşullarına göre düzenlenip, yapı ile beraber çözülebilir.

Diğer bazı notlar;
-Asmolen döşemeler tek konsol olarak çözülmez.
-Çizgisel döşeme yükleri kirişler üzerinde dikkate alınmaz. Kiriş üzerine Kiriş ayarlarında duvar yükü ve hareketli yük girilebilir, ilave yük tanımlanabilir.
-Asmolen döşeme üzerine tanımlanan çizgisel döşeme yükleri tam rijit diyafram kabulüne göre çözümde dikkate alınmaz.

Ekli dosyalar

• merdiven_mesnet.PNG
    merdiven_mesnet.PNG
    42.4 KB · Görüntüleme: 8,715
Levent bey teşekkür ederim cevaplarınız için
1. ve 2. problemler hallaoldu ama
Levent Özpak:1svv23xm' Alıntı:
bunu anlamadım nasıl yani havalandırma boşluğuna gelince mi konsol olsa çözülmez demek mi istemişsiniz yoksa aşağıdaki resimdeki yerlerden mi bahsediyorsunuz ???

ayrıca şunları da anlamdım
Levent Özpak:1svv23xm' Alıntı:
-Çizgisel döşeme yükleri kirişler üzerinde dikkate alınmaz. Kiriş üzerine Kiriş ayarlarında duvar yükü ve hareketli yük girilebilir, ilave yük tanımlanabilir.
-Asmolen döşeme üzerine tanımlanan çizgisel döşeme yükleri tam rijit diyafram kabulüne göre çözümde dikkate alınmaz.
o zaman asmolan döşemeye duvar yükünü girmek nasıl olacak?

bir diğer problem de perde kalınlığı meselesi. ben deprem yönetmeliğindeki 3.6.2.1 maddesini incelemiştim önceden ama anlayamadım orda tüm yapı perdelerle modellense kat yüüksekliğinin 1/20 si olur türünden bişeyler demiş ama benim yapım sadece perdelerden oluşmuyor ki. yani buna daha anlaşılır bir tavsiyeniz var mıdır?
çözümün son halinde analiz sonrası hata vermeden rapor alabildim ama yukarıda bahsedilenleri yapmadım

Ekli dosyalar

• çıkmalar.png
    çıkmalar.png
    62.9 KB · Görüntüleme: 8,698
statikçim:bh5a5wph' Alıntı:
Levent bey teşekkür ederim cevaplarınız için
1. ve 2. problemler hallaoldu ama
Levent Özpak:bh5a5wph' Alıntı:
bunu anlamadım nasıl yani havalandırma boşluğuna gelince mi konsol olsa çözülmez demek mi istemişsiniz yoksa aşağıdaki resimdeki yerlerden mi bahsediyorsunuz ???
Resimdeki durum kastedilmiştir. Mesajın altındaki linkte verilen bilgileri inceleyiniz. Anlaşılmayan bir nokta olursa telefonla iletişime geçebilirsiniz.

ayrıca şunları da anlamdım
Levent Özpak:bh5a5wph' Alıntı:
o zaman asmolan döşemeye duvar yükünü girmek nasıl olacak?
Yarı rijit çözüm yapılabilir veya duvar yükü döşeme kaplama yüküne ilave edilebilir.

bir diğer problem de perde kalınlığı meselesi. ben deprem yönetmeliğindeki 3.6.2.1 maddesini incelemiştim önceden ama anlayamadım orda tüm yapı perdelerle modellense kat yüüksekliğinin 1/20 si olur türünden bişeyler demiş ama benim yapım sadece perdelerden oluşmuyor ki. yani buna daha anlaşılır bir tavsiyeniz var mıdır?
İlgili yönetmelik maddesinde "Perde uç bölgelerinin kalınlığı kat yüksekliğinin 1/15' inden veya 200 mm. den az olamaz" denmektedir. Buna göre Zemin kat yüksekliği 400 cm için perde kalınlığının 400/15=26.667 cm den az olmaması gerekir.

Levent Özpak":t167fxtr' Alıntı:
statikçim":t167fxtr' Alıntı:
İlgili yönetmelik maddesinde "Perde uç bölgelerinin kalınlığı kat yüksekliğinin 1/15' inden veya 200 mm. den az olamaz" denmektedir. Buna göre Zemin kat yüksekliği 400 cm için perde kalınlığının 400/15=26.667 cm den az olmaması gerekir.

ivedilikle cevap vermeniz memnuniyet verici. teşekkür ederim.
ben o olayı zaten anldım 25cm lik perde kalınlığı için kat yüksekliğim maksimum 375cm oluyor. ama ben 400cm kat yüksekliği ve 25cm perde kalınlığında olmas konusunda ısrar ediyorum. bu mümkün değil midir? perde kalınlığını da yükseltmeden 25lik perde ve 400cm yükseklikte yapmanın başka bir yolu var mıdır? sorum bu.beni şaşırtan uygulamada 5 m yükseklikli ve 25 cm genişlikli perdeler görüyorum piyasada. acaba onlar bir yolunu mu bulmuş yoksa sabunlama mı yapıyorlar?

statikçim":2ep638nc' Alıntı:
... ben o olayı zaten anldım 25cm lik perde kalınlığı için kat yüksekliğim maksimum 375cm oluyor. ama ben 400cm kat yüksekliği ve 25cm perde kalınlığında olmas konusunda ısrar ediyorum. bu mümkün değil midir? perde kalınlığını da yükseltmeden 25lik perde ve 400cm yükseklikte yapmanın başka bir yolu var mıdır
Geometri kontrolünde hata mesajı, Raporlarda gösterilmiyor ve analize engel bir durum değil. Uyarıyı dikkate alıp almamak Sizin inisiyatifinizde...
İyi çalışmalar

Levent Özpak":xcw1dr0o' Alıntı:
statikçim":xcw1dr0o' Alıntı:
... ben o olayı zaten anldım 25cm lik perde kalınlığı için kat yüksekliğim maksimum 375cm oluyor. ama ben 400cm kat yüksekliği ve 25cm perde kalınlığında olmas konusunda ısrar ediyorum. bu mümkün değil midir? perde kalınlığını da yükseltmeden 25lik perde ve 400cm yükseklikte yapmanın başka bir yolu var mıdır
Geometri kontrolünde hata mesajı, Raporlarda gösterilmiyor ve analize engel bir durum değil. Uyarıyı dikkate alıp almamak Sizin inisiyatifinizde...
İyi çalışmalar
Levent bey çok teşşekür ederim.
şimdi bu konsol asmolen döşemeyi nasıl tanımlıyıcam kenarlaına kiriş atma olayı nasıl olacak? bir zamanlar sta kullanmıştım biraz. sta da döşeme atarken kenarlara kendi otomatik atıyordu burda manuel olarak mı giricem? burda üstteki konsollarda kiriş atılabilir ama soldaki çok kısa 20cm lik konsollarda ne yapmalıyım ?

Ekli dosyalar

• konsollar.png
    konsollar.png
    50 KB · Görüntüleme: 8,593
statikçim":2dl7pc82' Alıntı:
...Levent bey çok teşşekür ederim.
şimdi bu konsol asmolen döşemeyi nasıl tanımlıyıcam kenarlaına kiriş atma olayı nasıl olacak? stajda sta kullandım biraz. sta da döşeme atarken kenarlara kendi otomatik atıyordu burda manuel olarak mı giricem? burda üstteki konsollarda kiriş atılabilir ama soldaki çok kısa 20cm lik konsollarda ne yapmalıyım ?
Otomatik atıldığını söylediğiniz kiriş muhtemelen konstrüktif olan alın kirişi.. Programda işaretlediğiniz yere kiriş girebilirsiniz veya alt bölümde bulundan D15 ve D05' in dişlerini y doğrultusunda düzenleyip D02 ve D04 ile sürekli hale getirebilirsiniz....
20cm.lik konsol döşemeler plak döşeme olarak tanımlanabilir.

Levent Özpak":1tpnpagq' Alıntı:
veya alt bölümde bulundan D15 ve D05' in dişlerini y doğrultusunda düzenleyip D02 ve D04 ile sürekli hale getirebilirsiniz....
o dediğinizi yaparsam yani konsol asmolanler ile resme göre altındaki döşemeler sürekli hale gelirse alın kirişe gerek kalmayacak mı?
yani zaten uygulamada belirtilen yerlere ben atsam da atmasan da alın kiriş yapılmak zorunda değil mı?

başka bir sorum da var:
bu zemin birim hacim ağırlığının analiz sonuçlarına yani yapıya etkisi nedir?

Ekli dosyalar

• analiz ayarlarıı.png
    analiz ayarlarıı.png
    110.2 KB · Görüntüleme: 8,579
statikçim":3kd97s7v' Alıntı:
o dediğinizi yaparsam yani konsol asmolanler ile resme göre altındaki döşemeler sürekli hale gelirse alın kirişe gerek kalmayacak mı?
Konsol nervürler sürekli olacağı için kiriş tanımlamak zorunda değilsiniz.
yani zaten uygulamada belirtilen yerlere ben atsam da atmasan da alın kiriş yapılmak zorunda değil mı?
Alın kirişleri konstrüktif olduğu için kalıp planı aldıktan sonra çizimlerde düzenleme yapılabilir.

statikçim":3p4v9zs6' Alıntı:
başka bir sorum da var:
bu zemin birim hacim ağırlığının analiz sonuçlarına yani yapıya etkisi nedir?
Temele negatif kot verilmesi durumunda toprak temel üzerine ilave yük olarak etkitilir. (Tekil temeller için)

Geri