civilman":2pjvmqk5' Alıntı:
Kolonların hepsi aynı yönde olmus malesef bana gelen mimaride bu şekilde olunmuş ve odada diş bırakmamak için malesef böyle kaldı değiştirtemedim.
Bir projeyi mimar tek başına oluşturmaz. Mühendis de tek başına hesaplayıp sonuçlandırmaz. En azından ikisi (elbette diğer meslek disiplinindeki arkadaşlar da dahil) kafa kafaya verip birbirlerini isteklerini, beklentilerini ve gereklilikleri maksimum oranda karşılayarak projeyi oluştururlar. Sıkıntılarınızı mimarınızla paylaşacaksınız o da sizi anlamaya çalışarak yeni çözümler getirecek. Kare kolon koyacaksınız, duvarların yeri değişecek, bazı mekanlardan fedakarlık edilecek, yada iç mekan tasarımı ile dezavantajlar avantaja çevrilecek.
civilman":2pjvmqk5' Alıntı:
Kirişleri de alışılagelmiş 30-50 dısında yaptıgım ilk projede,acemi sunun kirişlere bak dendiği için,cesaretten değil de korkudan 30-50 yaptım.
Alışılagelmişten kastınızın ne olduğunu anlayamadım. Alışkanlık bu ise iyi bir alışkanlık. Bir çok kişi sigara içiyor, bu bir alışkanlık olmuş ama kötü bir alışkanlık. Bakıldığında sadece içene zararı var gibi görünüyor ama öyle olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Sizin de burada yaptığını statik tasarımın projecilikte sadece size geri dönüşü (olumlu-olumsuz) olacak gibi görünüyor ama öyle değil. Yaptığınız yapıda insanlar yaşayacak. Cesaretten değil korkudan yazmışsınız ama farklı bir korku seçmişsiniz kendinize.
İnsanlar ne der korkusu yerine, burada yaşayacak insanların başına ne gelebilir korkusu iyi proje oluşturma anlamında daha pozitif bir korkudur.
civilman":2pjvmqk5' Alıntı:
Döşeme yüklerini de iş yeri kaç almam gerekiyor ?
TS498 de Mağazalar, lokantalar vs için hareketli yükü 500 kg/m2 diyor. Kantinler, hafif atölyeler vs de öyle. O halde 500 olamalı diye düşünüyorum. Konutlarda 50 m2 kadar olan dükkanlar için 200 deniyor ama günümüzde bu tarz yerlerin çok fazla olmadığını düşünüyorum. (mimari projeyi görmediğimden). Mimari projede 50m2 altı dükkan olsa bile genel olarak uygulamada bunlar birleştirilip mağazai market vs şekline dönüştürülüyor.
civilman":2pjvmqk5' Alıntı:
Havalandırma ve baca boşluklarını nervür kesmesin demişsiniz. Ben o kısımları döşeme gösterip sonra autocadde boşlgu belirtip boşluk kenarına de donatı planı koyup ceviriyorum. Nervür kesmeden nasıl olacak ?
.........Perdeye dik baglamamı istediğiniz kirişler havalandırma kesiyor diye dik bağlayamadım.
Bu tür döşeme sistemlerinde döşeme içindeki delikler yırtıklar çok önem arzetmektedir. Yeri iyi hesaplanmamış bu detaylar uygulamada bilgisiz kişilerin elinde önemli problemlere neden olmaktadır. Kirişleri delmek, kırmak, nervürleri mesnetlemeden sonlandırmak giri. Bu tür boşluklar özellikle kolon diplerinde olduğundan yapılacak hatanın sonuçları daha da büyük olmaktadır. Bu yüzden tasarımı net bir şekilde görmeli döşemeleri yada nervürleri buna göre dizayn etmelisiniz. Örneğin 2.5 m bir perdeniz varken bunun yan yüzeyine 1.5 m havalandırma boşluğu gelirse burada en az 3-4 nervürü keseceksiniz demektir. Bu durumda nervürleri diğer yöne çevirmek daha doğru olabilir. Yada siz düşük döşeme yapmazsınız ama şantiyede rastgele düşük döşeme yapabilirler. Yada başka bir şey wc taşını yerleştirmek için olmadık yerleri kırmaya başlayabilirler.
civilman":2pjvmqk5' Alıntı:
Sürekli döşeme yapıp yine de üst yapı etkileşimli yapacagım uygun mudur ?
Sürekli döşemeden kastınızın sürekli teme kirişi olduğunu düşünüyorum. Sürekli temellerde üst yapı etkileşimli çözüm söz konusu değildir.
Başarılar, iyi çalışmalar dilerim.
N. YILMAZ