V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Perde kesme güvenliği ve diğer

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan civilman
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Saygıdeger meslektas büyüklerim.

Yeni baslayan muhendis olarak ekteki dosyadaki eksik ve hatalarıma cözüm arıyorum. analiz ayarlarında girdiğim degerlerden daha uygun olanı sunu yapsan daha iyi olurdu diyecekleriniz olursa da cok sevinirim.

Simdiden teşekkürler

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba perde için 2 önerim var bu tarz U perdelerde alt kısım genelde problem teşkil eder bunun için perde genişliğini 30 cm yapmak veya beton kalitesini C30 yapmak sorununuzu çözüyor.Onun dışında asmolen döşeme yükleriniz biraz az gibi geldi bana çıkmaları da nervürleri uzun yönde yapmak alın kirişleri zorlamayacağını düşünüyorum. Temelinize ve zemin sınıfınıza göre üst yapı etkileşimli çözümü değerlendirin.
saygılar
 
Çok teşekkür ederim. Döşeme yükleri standart konut yükü aldım,sahanlık ve balkon yüklerini de gerektiği gibi girdim.

Diğer analiz ayarlarında var mı acaba yoksa böyle iyi mi?

Perde de boyut arttırmadan yada beton sınıfı değiştirmeden düzeltme ihtimalimiz var mı ?
 
Köşelere iki kolon koyup deneme yapabilirsiniz analiz ayarlarını detaylı inceleme fırsatım olmadı asmolenlerde yarı rijit kullanılmasını tavsiye edebilirim üst yapı etkileşimi de değelendirin
saygılar
 
(1. kattaki isimlendirmeye göre yazılmıştır)
D39 - 41 38 döşemelerinde olduğu gibi nervür döşeme tek başına konsol dizayn edilemez. (asma kattaki D1 - d6 - d10 -d14 döşemelerinde de benzer durum var) S9 s18 kolonlarını perde objesi olarak girip 25/175 boyutta yapınız. O zaman yönetmelik gereği perde olacaktır ve aynı zamanda kabuk olarak modellenmesi sağlanacaktır.

Kolonların hepsi aynı yönde (x yönü) olmuş. K13- k15-k11 kirişlerini önündeki kirişlerle sürekli yapınız.

Kirişleri 30/50 yapmak biraz fazla cesaret değil mi? (1. derece deprem bölgesinde) Düşey yapsaydınız zaten hani minimum 25/50 yapardınız. 5 cm arttırıp yan yatırınca sizce ne derece tatmin edici olur. (6.5-7m açıklıklar mevcut). Bazı dış kirişleri dik yapmayı düşünmez misiniz?

Eğer burası konutsa döşeme üzerine hiç duvar gelmiyor mu? (o halde döşeme yükler 150 kg/m2 arttırılmalı). Zemin kat dükkan ise (asma kat mantığından hareketle) hem bodrum kat tavanı ve hem de zemin kat tavanı yüklerini gözden geçirmelisiniz.

Nervürleri sürekli yapmaya gayret ediniz. Düşük döşeme ve hava bacaları ile diğer baca sorunlarını yeterince yerleştirebildiniz mi? Nervürleri kesmemeye özen gösteriniz. Nervürleri uzun olan kirişlere taşıtmaktansa kısa kirişlere taşıtmak daha iyi değil mi?

Radye döşeme girerseniz üst yapı etkileşimli çözümü seçmenizde fayda var. Merdivenleri sisteme girip yüklerini aktarınız yada sistemle birlikte çözülecek şekilde dizayn ediniz.

K43 ve 31 kirişini asansör perdesine dik olarak bağlayabilirsiniz.

Yrı rijit diyafram ile çözüm yapın.
 
NYILMAZ abi. Teşekkür ederek başlayayım.

Nervürleri konsol yaptım çünkü bulundugum yerdeki uygulamalarda konsol yapılıp etrafı hatıl dönülecek ibaresi koyuyorlar diye. Ama dediğiniz gibi direk kirişle dönülmeli,düzelteyim

Boyutu büyük kolonları dediğiniz gibi perde olarak girip kabuk modellemesi yapayım öğrendim sagolun. Ben otomatik olarak kabuk gibi algılanır sanmıstım.

Kolonların hepsi aynı yönde olmus malesef bana gelen mimaride bu şekilde olunmuş ve odada diş bırakmamak için malesef böyle kaldı değiştirtemedim.

Kirişleri de alışılagelmiş 30-50 dısında yaptıgım ilk projede,acemi sunun kirişlere bak dendiği için,cesaretten değil de korkudan 30-50 yaptım.

Kiriş sürekliliklerini düzeltmiştim proje yollandıktan sonra.

Döşeme yüklerini de iş yeri kaç almam gerekiyor ?

Perdeye dik baglamamı istediğiniz kirişler havalandırma kesiyor diye dik bağlayamadım.

Havalandırma ve baca boşluklarını nervür kesmesin demişsiniz. Ben o kısımları döşeme gösterip sonra autocadde boşlgu belirtip boşluk kenarına de donatı planı koyup ceviriyorum. Nervür kesmeden nasıl olacak ?

Sürekli döşeme yapıp yine de üst yapı etkileşimli yapacagım uygun mudur ?

Yarı rijit diyafram secenegini de öğrendim cok teşekkür ederim.

Cevabınızı bekliyorum saygılar sunuyorum hocam.
 
sayın civilman,

Mesleki cesaretinize hayran kaldığımı belirtmek isterim.

çok kısaca nervür sisteminizi komple x yönüne paralel olacak şekilde değiştirmenizi öneririm. Ancak Y yönünde sistemin rijitliğini multlaka arttırmalısınız. bu sayede konsol sıkıntısı ortadan kalkacaktır.
sürekli döşemeden kastınız nedir?

iyi çalışmalar...
 
Merhaba,

Modal analizde ilk 3 modunuzu incelediniz mi ? 1 ve 2. mod burulma. bazı kolonları y yerine çevirmelisiniz. Mimar ile konuşmayı deneyin.
 
civilman":2pjvmqk5' Alıntı:
Kolonların hepsi aynı yönde olmus malesef bana gelen mimaride bu şekilde olunmuş ve odada diş bırakmamak için malesef böyle kaldı değiştirtemedim.

Bir projeyi mimar tek başına oluşturmaz. Mühendis de tek başına hesaplayıp sonuçlandırmaz. En azından ikisi (elbette diğer meslek disiplinindeki arkadaşlar da dahil) kafa kafaya verip birbirlerini isteklerini, beklentilerini ve gereklilikleri maksimum oranda karşılayarak projeyi oluştururlar. Sıkıntılarınızı mimarınızla paylaşacaksınız o da sizi anlamaya çalışarak yeni çözümler getirecek. Kare kolon koyacaksınız, duvarların yeri değişecek, bazı mekanlardan fedakarlık edilecek, yada iç mekan tasarımı ile dezavantajlar avantaja çevrilecek.


civilman":2pjvmqk5' Alıntı:
Kirişleri de alışılagelmiş 30-50 dısında yaptıgım ilk projede,acemi sunun kirişlere bak dendiği için,cesaretten değil de korkudan 30-50 yaptım.

Alışılagelmişten kastınızın ne olduğunu anlayamadım. Alışkanlık bu ise iyi bir alışkanlık. Bir çok kişi sigara içiyor, bu bir alışkanlık olmuş ama kötü bir alışkanlık. Bakıldığında sadece içene zararı var gibi görünüyor ama öyle olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Sizin de burada yaptığını statik tasarımın projecilikte sadece size geri dönüşü (olumlu-olumsuz) olacak gibi görünüyor ama öyle değil. Yaptığınız yapıda insanlar yaşayacak. Cesaretten değil korkudan yazmışsınız ama farklı bir korku seçmişsiniz kendinize. İnsanlar ne der korkusu yerine, burada yaşayacak insanların başına ne gelebilir korkusu iyi proje oluşturma anlamında daha pozitif bir korkudur.

civilman":2pjvmqk5' Alıntı:
Döşeme yüklerini de iş yeri kaç almam gerekiyor ?

TS498 de Mağazalar, lokantalar vs için hareketli yükü 500 kg/m2 diyor. Kantinler, hafif atölyeler vs de öyle. O halde 500 olamalı diye düşünüyorum. Konutlarda 50 m2 kadar olan dükkanlar için 200 deniyor ama günümüzde bu tarz yerlerin çok fazla olmadığını düşünüyorum. (mimari projeyi görmediğimden). Mimari projede 50m2 altı dükkan olsa bile genel olarak uygulamada bunlar birleştirilip mağazai market vs şekline dönüştürülüyor.

civilman":2pjvmqk5' Alıntı:
Havalandırma ve baca boşluklarını nervür kesmesin demişsiniz. Ben o kısımları döşeme gösterip sonra autocadde boşlgu belirtip boşluk kenarına de donatı planı koyup ceviriyorum. Nervür kesmeden nasıl olacak ?
.........Perdeye dik baglamamı istediğiniz kirişler havalandırma kesiyor diye dik bağlayamadım.

Bu tür döşeme sistemlerinde döşeme içindeki delikler yırtıklar çok önem arzetmektedir. Yeri iyi hesaplanmamış bu detaylar uygulamada bilgisiz kişilerin elinde önemli problemlere neden olmaktadır. Kirişleri delmek, kırmak, nervürleri mesnetlemeden sonlandırmak giri. Bu tür boşluklar özellikle kolon diplerinde olduğundan yapılacak hatanın sonuçları daha da büyük olmaktadır. Bu yüzden tasarımı net bir şekilde görmeli döşemeleri yada nervürleri buna göre dizayn etmelisiniz. Örneğin 2.5 m bir perdeniz varken bunun yan yüzeyine 1.5 m havalandırma boşluğu gelirse burada en az 3-4 nervürü keseceksiniz demektir. Bu durumda nervürleri diğer yöne çevirmek daha doğru olabilir. Yada siz düşük döşeme yapmazsınız ama şantiyede rastgele düşük döşeme yapabilirler. Yada başka bir şey wc taşını yerleştirmek için olmadık yerleri kırmaya başlayabilirler.

civilman":2pjvmqk5' Alıntı:
Sürekli döşeme yapıp yine de üst yapı etkileşimli yapacagım uygun mudur ?

Sürekli döşemeden kastınızın sürekli teme kirişi olduğunu düşünüyorum. Sürekli temellerde üst yapı etkileşimli çözüm söz konusu değildir.

Başarılar, iyi çalışmalar dilerim.

N. YILMAZ
 
sayın k.yalvaç saygılar sunarım.

Yeni bir aylık mühendis olunca cok da cesur değil de korkak olunuyor hakkınız var tabi. Ama öğrendikçe güven geldikçe ve birilerine mucbur kalmamaya baslandıkça cesaret de gelir inşAllah.

Kolon yönlerinde değişiklik yaptırmaya çalışıyorum ilk bakısta benim de gözüme cok kötü geliyordu.

Sürekli döşeme yazmısım pardon sürekli temel dicektim.

Çok teşekkür ederim saygılar sevgiler.


sayın doruk9261 teşekkür eder saygılar sunarım

mod 1 ve mod 2de burulma var demişsiniz,raporda bakınca anlayamadım biraz daha açıklar mısınız?

Yardımlarınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim.
 
Syın N. YILMAZ hocam saygılar sevgiler Allah razı olsun.
Hocam falan gibi şeyler diyorum yanlış oluyorsa affola

Kolon yönlerinde değişikliğe gideceğim inşallah tekrar görüşüp

Döşeme Yükler konusunda da ofis diye yapı denetim ilk projemde 200 alsan da olur demişti de

Döşemede bırakılacak boşlukları kat kirişlerine dikkat ettim kiriş geçirirken,nervür kirişlerinde de max 50 cm kesilecek ve dediğiniz gibi en az nervür kesecek sekilde ayarlıcam

Kat kirişlerinde de katılıyorum size 30-60 yapacagım inşAllah.

Sürekli döşeme demek istemiştim siz anlamışsınız zaten

Bilgilenirizi paylaşıp yardımcı oldugunuz için çok sagolun. Hala öğrenci saylırım abi okul bitti ama mühendislik öğrenmek yenı başlıyor.
 
''en az nervür kesecek şekilde ayarlamak'' cümlesini bir statikçiye yakıştıramıyorum.
Bence bir süre bir ofiste deneyim kazanmalısınız...

Bunları yazarken aslında hiç içime sinmiyor, kırmak, üzmek istemiyorum kimseleri ancak 2007 yılında mezun olmuş 3 seneden fazla statik proje sektorunde çalışmış bir mühendis olarak. Piyasada iş alabilmek adına çok ciddi sıkıntılar yaşıyorum. Bilen bilmeyen herkes yapıyor bu işi. son birkaç senede sayıca çok fazla proje üretmiş bir meslektaşıma R katsayısını, Rijit bodrum katı vs. anlatırken içten içe soğuyorum yaptğım işten. Henüz mesulu olduğum bir tek proje bile yokken...

Şu sıralar mesleki hırslarımı (mühendislik anlamında) rafa kaldırdım. Bakış açımı değiştirmeye çalıştırıyorum. Bunu yapamazsam başarısızlığın çok yakın olduğunu hissedebiliyorum.

Bilmeden, istemeden birilerini kırdıysam çok özür dilerim. Şu sıralar biraz doluyum o yüzden mazur görün. hakkınızı helal edin.

İyi çalışmalar...

KEMAL YALVAÇ
 
Yolunuz iziniz açık olsun. Fakat bir şeyi son kez söylemeden edemeyeceğim. Kirişin genişliğini artırmanızın elbette faydası var ama size çok şey kazandırmaz. Daha faydalı olan yüksekliğini artırmanızdır. Biliyorsunuz ki eğilme elemanlarının taşıma kabiliyeti atalet momentleriyle orantılıdır. Bir örnek vermek gerekirse:

50/30 yatık kirişin atalet momenti: bh3/12 den = 50x30x30x30/12 =112.500 cm^4 kesit alanı=bxh=30x50=1500 cm^2
25/50 düşey bir kirişin atalet momenti = 25x50x50x50/12= 260.416 cm^4 kesit alanı=bxh=25x50=1250 cm^2

Düşey dizayn edilmiş bir kirişin kesit alanı daha az olmasına rağmen taşıma kabiliyeti 2 katından fazla..

Şimdi sadece yatık kirişi ele alalım.

50/30 kirişi 20 cm önce genişliğini arttıralım. (70/30 oldu)
Kesit alanı 70x30 = 2100 cm 2
I=70x30x30x30/12= 175.500

50/30 kirişin yüksekliğini 5 cm arttıralım. (50/35 oldu)
Kesit alanı 50x35 = 1750 cm 2
I=50x35x35x35/12= 178.645

Burada da genişliği 20 cm arttırmamıza rağmen ancak yüksekliği 5 cm arttırmaya karşılık bir taşıma kabiliyeti elde ettiğimizi görüyoruz. Azımsadığımız 5 cm nin ne kadar etkili olduğunu anlatmak anlamında böyle bir örnek verdim. Elbette etkileyen başka bir sürü unsur var ama konu anlaşılsın diye basitçe atalet momenti üzerinden anlattım.
 
Sayın Kemal abim

Kırılmadım üzülmedim,varlıgın yeter abi. Sen kardeşinin iyiliği için söylüyorsun biliyorum abim.
Bana yanlış bilgileri verenler yapı denetimdeki denetçi bir abi,biri de 7 yıllık projeci. Bu söylediklerim hep onlardan duydugum gördüğüm. O yüzden siz gibi abilerden öğrenip uygulamak en saglıklı ve dogrusu. yoksa onların yanında kala kala onlar gibi yanlısı dogru kabul eder ne olacak böyle de kurtarıyor derim. O yüzden kızsanız da cevap da vermeseniz ben siz gibi abilerimin peşini bırakmam.
Sen de vazgecme abi siz gibi abilere ihtiyaç var.

Sayın Yılmaz abim

Döşeme kalınlıgı 30 cm oldugu için 35cm yükseklikte kiriş atamıyorum abi yoksa ben de yüksekliğin önemini biliyorum abi. Şimdi diceksiniz 35cm neden yapmıyorsun döşemeyi diye ama malum sebeplerden abi.35 yaptım kıyamet koptu :) Ben dogruyu öğreneyim de dogruyu sunayım yavas yavas kabullenir piyasa inşallah.
 
Merhaba,

1 ve 2. modunuzda burulma olduğunu söylemiştim. Görmek için perspektif penceresinden > 3B Çerçeve > Deformasyonlar > ve sağ en altta MODAL seçeneğini seçerek binayı modlarında oynatın. 1 ve 2. modunuz burulma çıkıyor. Yapıdaki hataları düzelttiğinde bunun gideceğini düşünüyorum. Yapıda burulma düzensizliği olmayabilir. Olmaması gerekir zaten. Ama ilk 3 modun da burulma çıkmaması yapının emniyeti açısından önemlidir. (ilk 5 mod daha güzel olur) Rijitlik ve kütle merkezini birbirine yaklaştırın, kolon yönlerini gerektiği şekilde çevirin ve perde kullanıyorsanız hem x hem de y yönünde eşit yada yakın uzunluklarda atmaya çalışın. İyi çalışmalar.
 
sayın doruk bey,

1. ve 2. modlardan burulma eğiliminin uzaklaştırılması bakımından sizinle hemfikirim. depremde yapının kararlılığı açısından salt salınım ve salt burulma modlarına ulaşmak önem arzeder.
Burulma (Rz) dinamik analizde tanımlı bir serbestliktir. Yani yapıda burulma düzensizliği olmasada modlardaki burulma davranışının irdelenmesi gerektiğini vurgulamışsınız. Bu konuda da hemfikiriz.

''Yapıda burulma düzensizliği olmayabilir. Olmaması gerekir zaten. Ama ilk 3 modun da burulma çıkmaması yapının emniyeti açısından önemlidir. (ilk 5 mod daha güzel olur)''. demişsiniz. Bu tavsiyenizi örnekleyen bir model paylaşırsanız sevinirim.

İyi çalışmalar...

KEMAL YALVAÇ
 
Geri
Üst