V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

perde parametreleri ile ilgili

fatih öpngn

Etkin Üye
merhabalar.
yapmış olduğum bir projede perde parametrelerini sonradan değiştirince ( ör; min enine donatı aralığını değiştirince ) tekrar analiz yapıyorum fakat hiçbir değişiklik olmuyor donatı tasarımında. nasıl yapıldığını veya nedenini öğrenebilir miyim?

iyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Perde uç bölgesi etriye aralığı perde kalınlığının 1/3'ünden fazla olamaz koşulundan dolayı 25cm perde için 25/3 = 8.33 = 8 cm etriye aralığı seçiliyor.
Not:TBDY 2018 Şekil 7.11'de bu kural bw/2 olarak gösterilmiş çizim ile 7.6.5.2'de ki tanım arasında tutarsızlık var.
ideCAD'de 7.6.5.2 (b)’deki tanım 1/3 koşulu dikkate alınmaktadır.

1684412552421.png

Ayrıca aşağıdaki yardım sayfasını inceleyiniz
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Yatay gövde minimum donatı aralığı minimum pursantaj değerine göre hesaplanır.
8' lik etriye( 0.502cm2 ) kullanılması durumunda 25 cm genişliğinde bir perde için maksimum yatay gövde donatı aralığı;

S=2*0.502/(0.0025*25)
S=1.01/(0.075)=16.04 cm 'dir

Perde uç bölgesi etriye aralığı perde kalınlığının 1/3'ünden fazla olamaz koşulundan dolayı 25cm perde için 25/3 = 8.33 = 8 cm etriye aralığı seçiliyor.
Not:TBDY 2018 Şekil 7.11'de bu kural bw/2 olarak gösterilmiş çizim ile 7.6.5.2'de ki tanım arasında tutarsızlık var.
ideCAD'de 7.6.5.2 (b)’deki tanım 1/3 koşulu dikkate alınmaktadır.

Ekli dosyayı görüntüle 34294

Ayrıca aşağıdaki yardım sayfasını inceleyiniz

Yatay gövde minimum donatı aralığı minimum pursantaj değerine göre hesaplanır.
8' lik etriye( 0.502cm2 ) kullanılması durumunda 25 cm genişliğinde bir perde için maksimum yatay gövde donatı aralığı;

S=2*0.502/(0.0025*25)
S=1.01/(0.075)=16.04 cm 'dir

Donatı sabitleme seçeneğiyle 10cm aralık tanımladığımda ise herhangi bir yetersizlik sorunu yaşamıyorum raporda. Pekala bu konu hakkında görüşünüz nedir? Manuel olarak 10cm aralık belirlemem doğru mudur sizce yoksa yönetmelik şartlarına uymak zorunda mıyım? Zira uygulamada 8cm aralıklarla etriye atılması konusunda ülkemizde çok zorluklar yaşandığını göz önünde bulundurarak çözüm yapmak istiyorum.

Yanıtınız için teşekkürler.

Yukarıda açıkladığım gibi tbdy 2018 şekil 7.11'deki çizim ile 7.6.5.2'de ki tanım arasında tutarsızlık var.
Güvenli tarafta kalmak ve belediye/yapı denetim proje kontrolünde sorun yaşamamanız için etriye aralığını bw/3 olarak alınmasını öneririm.
Perde donatı aralığını artırdığınızda hata verilmemesi ile ilgili durum 11.006 versiyonundan itibaren düzeltilmiştir.

Yukarıda açıkladığım gibi tbdy 2018 şekil 7.11'deki çizim ile 7.6.5.2'de ki tanım arasında tutarsızlık var.
Güvenli tarafta kalmak ve belediye/yapı denetim proje kontrolünde sorun yaşamamanız için etriye aralığını bw/3 olarak alınmasını öneririm.
Perde donatı aralığını artırdığınızda hata verilmemesi ile ilgili durum 11.006 versiyonundan itibaren düzeltilmiştir.
anladım yasin bey çok teşekkürler.

Geri