V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Perde Sürekli Temel

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan vforv
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

vforv

Tanınmış Üye
Merhaba

Mevcut projesinde 4 tekil temel + kolon üzerine inşa edilecek 22 ton bir çelik yapının etrafına toprak gelmesin diye yaptığımız bir tasarım var aşağıda acaba ne kadar doğru buluyorsunuz?
Proje bittikten sonra +160 cm e kadr dolgu yapılıp 15 cm saha betonu da dökülecektir.

Ekli dosyalar

Toprak yükünü nasıl hesapladığınızı yazar mısınız ? Hatalı gibi duruyor.

Program alt ucuna doğru temel sistemi tanımlanmayan elemanları ankastre bağlı kabul eder. Dolayısıyla burada perdelerde tekil temellere yük akışı olmaz. Sonuçta temel dizaynınız hatalı olur. Perdeli sisteme uygun bir temel dizayn edebilirsiniz.

Toprak yükünü nasıl hesapladığınızı yazar mısınız ? Hatalı gibi duruyor.

Program alt ucuna doğru temel sistemi tanımlanmayan elemanları ankastre bağlı kabul eder. Dolayısıyla burada perdelerde tekil temellere yük akışı olmaz. Sonuçta temel dizaynınız hatalı olur. Perdeli sisteme uygun bir temel dizayn edebilirsiniz.
Toprak yükü kombinasyonları idecad eğitim videosu
1:49,00 Baz alarak yapmaya çalıştım. Zaten sorun temel sistemi tanımlayamadığım noktalar oluyor. Çünkü Çelik yapının temel ve kolonlarına müdahele etmeden analiz yapmak istedim ancak dediğiniz gibi Tekil temeller ile perdeler mesnetlenmiyor. Belki radye parçası tanımlayarak yapılabilir ne dersiniz?

Bu videoda nasıl tanımlanacağı anlatılmış ancak yük hesaplarının nasıl yapılacağı ve hangi kombinasyonların ekleneceği TBDY kısım 16.11'de detaylı şekilde anlatılmakta. Dolayısıyla yükleriniz hatalıdır.
Ayrıca burada yaptığınız şey aslında bir bodrum perdesi değil bir dayanma yapısı. Doğru cevabı arıyorsanız bu perdeyi bir dayanma yapısı gibi çözmelisiniz. Oda TBDY kısım 16.12'de anlatılmakta. Dayanma yapısına gelecek statik ve dinamik yüklerin hesabı daha karmaşık.

Özetle idecad'de bu işi 2 şekilde yapabilirsiniz.
1-) Çelik sistem ve temeller haricince bağımsız bir istinat duvarı tasarımı yaparsınız ki ide burada 16.12'yi kullanıyor. Çelik temeli de ayrı çözersiniz.
2-) Alt kısma perde ve radyeli bir sistem kurarsınız ve yükleri kendiniz elle hesaplayıp etkitirsiniz. Burada yük hesabında kısım 16.12'yi kullanmanız gerekir.

Merhaba,

Zaten sorun temel sistemi tanımlayamadığım noktalar oluyor. Çünkü Çelik yapının temel ve kolonlarına müdahele etmeden analiz yapmak istedim ancak dediğiniz gibi Tekil temeller ile perdeler mesnetlenmiyor. Belki radye parçası tanımlayarak yapılabilir ne dersiniz?

Eklediğiniz modelde tekil temeller kolonla birlikte perdeleri de kapsayacak şekilde tanımlanmış. Bu durumda Perdelerin etkileri tekil temellerde dikkate alınmaz.
Temeli radye parçalarıyla modelleyebilirsiniz.

1659424614526.png

Geri