Perde sürtünme kesmesi kuvveti (Ve) ne alınmalıdır?

engineer_yildiz

Tanınmış Üye
Sayın idecad ailesi,
Perde kesme kuvvetini 7.6.6.3'e göre belirliyoruz. (Ve: tasarım kesme kuvveti Ve) ve kesme hesabında kullanıyoruz. [Hw/Lw > 2.0 olması ve olmaması durumuna göre Ve değişebiliyor]
Proğram, 7.6.7.2'deki Perde Sürtünme kesmesi kuvveti hesabında "Perde sürtünme kesmesi kuvveti (Ve)" yi , tasarım kesme kuvveti (Ve) olarak mı almaktadır?
Sizce, Perde sürtünme kesmesi kuvveti (Ve)'nin (aynı Hw/Lw <= 2.0 deki gibi) Bölüm 4’e göre hesaplanan kesme kuvvetlerine eşit alınması daha doğru değil midir?

İyi çalışmalar dilerim

1718173544377.png
1718173561980.png
 
Perde kesme kuvvetini 7.6.6.3'e göre belirliyoruz. (Ve: tasarım kesme kuvveti Ve) ve kesme hesabında kullanıyoruz. [Hw/Lw > 2.0 olması ve olmaması durumuna göre Ve değişebiliyor]
Proğram, 7.6.7.2'deki Perde Sürtünme kesmesi kuvveti hesabında "Perde sürtünme kesmesi kuvveti (Ve)" yi , tasarım kesme kuvveti (Ve) olarak mı almaktadır?

İdecad perdelerde tasarım kesme kuvveti hesabını deprem yönetmeliğinde (7.6.6.3 şekil 7.12 c) ve örnekler el kitabında gösterildiği şekide, sizin de yukarıda paylaştığınız gibi yapmaktadır.
1718191328018.png
Mevcut versiyonda perde sürtünme kesmesi için dikkate alınan kesme kuvveti, TBDY 7.6.6.3 'te hesaplanan tasarım kesme kuvveti Ve olarak alınmaktadır.

Sizce, Perde sürtünme kesmesi kuvveti (Ve)'nin (aynı Hw/Lw <= 2.0 deki gibi) Bölüm 4’e göre hesaplanan kesme kuvvetlerine eşit alınması daha doğru değil midir?
Sürtünme kesmesi için sizin bahsettiğiniz kuvvet alınsa idi TBDY 'nin bu noktada 7.6.7.2 'de bunu açıkça belirtirdi. Kesme sürtünmesi perdelerin kesme güvenliği kısmında ele alınıyor ayrıca TBDY de Bölüm 4 'e göre hesaplanacak kuvvetlerin alındığı başka yerler var ve bu açıkça belirtiliyor. Ancak kesme sürtünmesi kısmında belirtilmemiş. Kesme sürdürmesinde sizin bahsettiğiniz kuvvetin alınması için en ufak bir işaret yok. Elinizde bu şekilde yapılması gerektiğine dair bir kaynak var ise gönderirseniz inceleyebiliriz.

Ek olarak İMO 'nun yayınladığı "TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ (TBDY - 2018) EĞİTİM ELKİTABI" Bölüm BA-1 , BA-2 ve BA-3 bölümlerinde örnek perde tasarımında sürtünme kesmesi için hesaplanan kesme kuvveti Ve değeri tasarım kesme kuvvetinde kullanılan Ve değeri olarak alınmıştır.

"TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ (TBDY - 2018) EĞİTİM ELKİTABI" BA-1 örnek perde tasarımı bölümde hesaplanan kısmı aşağıdaki görselde bulabilirsiniz. Örnek grup perde tasarımında 3 yönü için kesme tasarım kesme kuvveti Ve3=7245 kN bulunmuş ve perde kesme sürtünmesi hesabında da ilgili kol için bu değer kullanılmıştır. Bu değerleri yeşil ile işaretledim. Mavi ile işaretlediğim değerler de 2 yönü için hesaplanan tasarım kesme kuvvetlerdir.
BA-1/61 Sayfasında Ve2 değeri TBDY 7.6.6.3 'e göre hesaplanan tasarım kesme kuvveti değeridir. Bu değeri de sürtünme kesmesi kontrolünde kullanmaktadır.


1718178001516.png

7.6.6.3 maddesinde Hw/Lw >2.0 perdeleri için tasarım kesme kuvveti hesabında Bölüm 4 'e göre hesaplanan deprem kuvvetlerinin 1.2D veya 1.4D ile artırılması koşulu bulunmaktadır. Yani aslında bahsettiğimiz tasarım kesme kuvveti içerisinde Bölüm 4 'e göre hesaplanmış kesme kuvvetileri 7.6.6.3 çerçevesinde gözönüne alınmaktadır.

1718187430705.png

Elinizde örnekler kitabında anlatılandan farklı yapılmış bir proje vb. durum var ise bizimle paylaşır mısınız? Soruları projeler üzerinden yanıtlamak çok daha verimli olmaktadır.

Saygılarımla...
 
Selamlar. Bu sürtünme kesmesi konusuna TS500'ün güncellenmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçi TS500 'ün komple güncellenmesi gerekli ama...

fcd 25 MPa 'dan büyük alınamaz denilmesi TS500'ün 2000 yılında yayınlanmasına bağlıyorum. Eğer öyle olmasa TBDY 2018'deki formülde de buna sınır konulurdu. Günümüzde C25 beton bile kullanmaz olduk.

Sürtünme kesmesinde esas alınacak kuvvetin de şu an ideCAD'in yaptığı gibi tasarım kesme kuvveti olması gerektiğini düşünüyorum. Öbür türlü iki farklı kesme göçmesi mekanizmasında farklı kuvvetlere göre tasarım yapılması zincirde zayıf halkayı oluşturmaz mı?
 
Son düzenleme:
Selamlar. Bu sürtünme kesmesi konusuna TS500 tarafında güncelleme gelmesi gerektiğini düşünüyorum. fcd 25 MPa 'dan büyük alınamaz denilmesi 2000 yılında yapılmasına bağlıyorum. Eğer öyle olmasa TBDY 2018'deki formülde de buna sınır konulurdu. Günümüzde C25 beton bile kullanmaz olduk.

Sürtünme kesmesinde esas alınacak kuvvetin de tasarım kesme kuvveti olması gerektiğini düşünüyorum. Öbür türlü iki farklı kesme göçmesi mekanizmasında farklı kuvvetlere göre tasarım yapılması zincirde zayıf halkayı oluşturmaz mı?
Bazı paket proğramlar bahsettiğim şekilde hesap yapmaktadır.
 
İMO 'nun yayınladığı "TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ (TBDY - 2018) EĞİTİM ELKİTABI"
Bu yukarıdaki çalışma tbdy 2018 için referans niteliğindedir. bizzat yönetmeliği hazırlayan hocalar tarafından hazırlanmış ve imo tarafından yayınlanmıştır. 2018 yönetmeliği geçerli olduğu sürece ve bu kitapla alakalı bir düzeltme gelinceye kadar idecad perde tasarım kesme kuvvetini şu an hesapladığı gibi hesaplamaya devam edecektir. Ve hem perde kesme güvenliği kontrolünde hem de sürtünme kesmesi hesabında, hesapladığımız tasarım kesme kuvveti kullanılacaktır ( @engineer_yildiz sizin de paylaştığınız şekil 7.12 (c) görselinde gösterildiği gibi)
 
Öncelikle tüm yorum yapan herkese teşekkür ederim.
İdecadin de dahil olduğu 3 proğramın karşılaştırmasını yapıyordum.
Birisi bölüm 4 teki vd=ve hesabını kullanırken, diğeri 2 seçenek sunmuş (1ci seçenekte idecad ile aynı "ve" değeri, 2ci seçenekte "ve=vr" değeri)

Sayın Erhan M. `nin "sürtünme kesmesinde esas alınacak kuvvetin de şu an idecad'in yaptığı gibi tasarım kesme kuvveti olması gerektiğini düşünüyorum. öbür türlü iki farklı kesme göçmesi mekanizmasında farklı kuvvetlere göre tasarım yapılması zincirde zayıf halkayı oluşturmaz mı?" düşüncesi çok güzel bir duruma ışık tutuyor:
"... öbür türlü iki farklı kesme göçmesi mekanizmasında farklı kuvvetlere göre tasarım yapılması zincirde zayıf halkayı oluşturmaz mı?" ===> zayıf halka oluşturmamak açısından ve=vr almak (perdenin kesme kapasiteni, sürtünme kesme kuvveti olarak almak) daha doğru bir yaklaşım olmaz mı?

İyi çalışmalar dilerim.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst