Perde kesme kuvvetini 7.6.6.3'e göre belirliyoruz. (Ve: tasarım kesme kuvveti Ve) ve kesme hesabında kullanıyoruz. [Hw/Lw > 2.0 olması ve olmaması durumuna göre Ve değişebiliyor]
Proğram, 7.6.7.2'deki Perde Sürtünme kesmesi kuvveti hesabında "Perde sürtünme kesmesi kuvveti (Ve)" yi , tasarım kesme kuvveti (Ve) olarak mı almaktadır?
İdecad perdelerde tasarım kesme kuvveti hesabını deprem yönetmeliğinde (7.6.6.3 şekil 7.12 c) ve örnekler el kitabında gösterildiği şekide, sizin de yukarıda paylaştığınız gibi yapmaktadır.

Mevcut versiyonda perde sürtünme kesmesi için dikkate alınan kesme kuvveti,
TBDY 7.6.6.3 'te hesaplanan tasarım kesme kuvveti Ve olarak alınmaktadır.
Sizce, Perde sürtünme kesmesi kuvveti (Ve)'nin (aynı Hw/Lw <= 2.0 deki gibi) Bölüm 4’e göre hesaplanan kesme kuvvetlerine eşit alınması daha doğru değil midir?
Sürtünme kesmesi için sizin bahsettiğiniz kuvvet alınsa idi TBDY 'nin bu noktada
7.6.7.2 'de bunu açıkça belirtirdi. Kesme sürtünmesi perdelerin kesme güvenliği kısmında ele alınıyor ayrıca TBDY de Bölüm 4 'e göre hesaplanacak kuvvetlerin alındığı başka yerler var ve bu açıkça belirtiliyor. Ancak kesme sürtünmesi kısmında belirtilmemiş. Kesme sürdürmesinde sizin bahsettiğiniz kuvvetin alınması için en ufak bir işaret yok. Elinizde bu şekilde yapılması gerektiğine dair bir kaynak var ise gönderirseniz inceleyebiliriz.
Ek olarak İMO 'nun yayınladığı "TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ (TBDY - 2018) EĞİTİM ELKİTABI" Bölüm BA-1 , BA-2 ve BA-3 bölümlerinde örnek perde tasarımında sürtünme kesmesi için hesaplanan kesme kuvveti Ve değeri tasarım kesme kuvvetinde kullanılan Ve değeri olarak alınmıştır.
"TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ (TBDY - 2018) EĞİTİM ELKİTABI" BA-1 örnek perde tasarımı bölümde hesaplanan kısmı aşağıdaki görselde bulabilirsiniz. Örnek grup perde tasarımında 3 yönü için kesme tasarım kesme kuvveti Ve3=7245 kN bulunmuş ve perde kesme sürtünmesi hesabında da ilgili kol için bu değer kullanılmıştır. Bu değerleri yeşil ile işaretledim. Mavi ile işaretlediğim değerler de 2 yönü için hesaplanan tasarım kesme kuvvetlerdir.
BA-1/61 Sayfasında Ve2 değeri
TBDY 7.6.6.3 'e göre hesaplanan tasarım kesme kuvveti değeridir. Bu değeri de sürtünme kesmesi kontrolünde kullanmaktadır.
7.6.6.3 maddesinde Hw/Lw >2.0 perdeleri için tasarım kesme kuvveti hesabında Bölüm 4 'e göre hesaplanan deprem kuvvetlerinin 1.2D veya 1.4D ile artırılması koşulu bulunmaktadır. Yani aslında bahsettiğimiz tasarım kesme kuvveti içerisinde Bölüm 4 'e göre hesaplanmış kesme kuvvetileri 7.6.6.3 çerçevesinde gözönüne alınmaktadır.
Elinizde örnekler kitabında anlatılandan farklı yapılmış bir proje vb. durum var ise bizimle paylaşır mısınız? Soruları projeler üzerinden yanıtlamak çok daha verimli olmaktadır.
Saygılarımla...