V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Perdede açılan boşluğun donatısı hakkında

Ali Ok

Yeni Üye
Herkese merhaba, birkaç saattir perdede açtığım boşluğun çapraz olarak değil de dikeyde ve yatayda donatılandırılması ile ilgili bir bilgi bulmaya çalışıyorum. Yaptığım analiz sonrası perdemde açtığım boşluğun etrafına çapraz donatıları program kendisi tasarlıyor fakat bu boşluk etrafındaki donatıların dikeyde ve yatayda uzanması gerektiğini biliyorum. Forumda bu tasarımın "2B Çizim Oluştur" kısmından oluşturulması gerektiği yazılmış fakat devamı ile ilgili hiçbir yerde hiçbir bilgi bulamadım. Bilgisi olan yardımcı olursa bu donatıların yönetmelikte olması gerektiği şekilde nasıl tasarlanacağını anlatırsa sevinirim, birçok arkadaş da yüksek ihtimalle bu konu ile ilgili problem yaşamıştır. İlk fotoğrafta analiz sonrası çapraz donatıları, ikinci fotoğrafta olması gereken veya beklenen donatıları eke koyuyorum. Şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

• İlk Fotoğraf.png
    İlk Fotoğraf.png
    586.8 KB · Görüntüleme: 17
  • İkinci Fotoğraf.png
    İkinci Fotoğraf.png
    194.7 KB · Görüntüleme: 16
7.6.9. Perdelerde Boşluklar
Perde içinde bulunan pencere ve tesisat gibi boşluklar planda perdenin orta üçte birlik bölgesinde oluşturulacak, boşluğun yatay boyutu perde genişliğinin %20’sinden büyük ve düşey boyutu kat yüksekliğinin %20’sinden büyük olmayacaktır. Boşluğun kenarlarına, üstüne ve altına, etriyelerle sarılı ilave düşey ve yatay donatı yerleştirilecek; bu bölgelere yerleştirilen ilave donatının her bir doğrultudaki toplam kesit alanı, boşluk bölgesine yerleştirilmemiş olan donatının toplam kesit alanından az olmayacak ve etriye aralığı 150 mm’den daha büyük alınmayacaktır (Şekil 7.14).

Şekil 7.14.png

*** idecad bu çizimi otomatik vermemektedir. ilgili maddeyi dikkate alarak 2b seçeneklerini kullanıp istediğiniz detayı tasarlayabilirsiniz.

Cevabınız için teşekkür ederim fakat verdiğiniz bilgilere tam bu noktaya kadar sahibim. 2B çizim oluştur kısmında nereden ve nasıl başlamam gerektiğine dair de bilgi verir misiniz ? Aslında tam da verdiğiniz cevabın devamındaki aşamaları merak ediyorum. Teşekkür ederim.

açılacak boşluğun yerine boşluk açılmasaydı konulacak donatılar;
düşeyde 2x4Ø12 (9,05 cm²)
yatayda 2x4Ø8 (4,02 cm²)

bu donatılar boşluk açıldığı zaman perdeye konulamayacaktır. bu yüzden perdede açılan boşluğun kenarlarına her yönde bu donatıların en kesit alanı toplamından daha fazla en kesit alanına sahip donatılar konulacaktır (etriye ile sarılı).

benim seçtiğim donatılar;
düşeyde ve yatayda etriyelerle sarılı 2x2Ø12 (4,52 cm²) şeklinde şeritlerdir.
bu şeritler 4 kenara yerleştirilecek olup toplam 18,08 cm² en kesit alanına sahiptir.

etriye seçimim;
perdede kullanılan etriyeler Ø8 olduğu için şeritlerde de bu donatıyı seçtim.
etriye aralığı yönetmelik gereği maks 150 mm olabildiği için ben 100 mm seçtim.

not: detayını çizdiğimiz etriye şeritlerini kopyalayıp perde açılımına ekleyebiliriz.
not: ekte kendi tasarımımı hem görsel olarak hem .cde dosyası olarak paylaştım.

örnek çizimden görseller;

Ekran görüntüsü 2024-10-12 101657.png

Ekran görüntüsü 2024-10-12 101708.png

Ekli dosyalar

Rıdvan Hocam çok teşekkür ederim, çok faydalı oldu. Sanıyorum ki proje üzerinde perdenize boşluk açtıktan sonra analiz yaptırıp ardından Çizim Oluştur > Betonarme > Perde Detayları dediniz. Açılan pencerede herhangi bir tikleme veya kaldırma işlemi yapmadan Tamam dediniz. Ardından önünüze açılan paftada Obje Parçala > Hepsini Parçala dediniz ve çaprazları silip kendinize ait (yukarıda çizdiğiniz gibi) bir detay/tasarım oluşturdunuz. Değil mi ? Emeğinize sağlık. Çok teşekkür ediyorum. Bu sorunu yaşayan başka arkadaşlar vardır diye düşünerek yaptığınız açıklamaya naçizane ben de bir ekleme yapmak istedim. Eğer doğruysa...

Rıdvan Hocam çok teşekkür ederim, çok faydalı oldu. Sanıyorum ki proje üzerinde perdenize boşluk açtıktan sonra analiz yaptırıp ardından Çizim Oluştur > Betonarme > Perde Detayları dediniz. Açılan pencerede herhangi bir tikleme veya kaldırma işlemi yapmadan Tamam dediniz. Ardından önünüze açılan paftada Obje Parçala > Hepsini Parçala dediniz ve çaprazları silip kendinize ait (yukarıda çizdiğiniz gibi) bir detay/tasarım oluşturdunuz. Değil mi ? Emeğinize sağlık. Çok teşekkür ediyorum. Bu sorunu yaşayan başka arkadaşlar vardır diye düşünerek yaptığınız açıklamaya naçizane ben de bir ekleme yapmak istedim. Eğer doğruysa...
evet doğru.

Geri